Geen amateurvoetbal vanwege dodelijk geweld

UTRECHT - De KNVB heeft alle amateurwedstrijden voor komend weekend afgelast. Dat besluit is genomen na de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, afgelopen zondag in Almere.
Eerder had scheidsrechter Roelof Luinge zich al afgemeld voor de wedstrijd VVA'71-DTS Ede in Achterberg. Hij zei het ongepast te vinden als er dit weekend in Nederland gevoetbald zou worden.
Na een gesprek met het bestuur van Buitenboys heeft de sectie betaald voetbal van de KNVB besloten dat er ook bij de wedstrijden in het betaald voetbal wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen in Almere. Voorafgaand aan alle duels wordt een minuut stilte in acht genomen. Bovendien zullen alle spelers rouwbanden dragen.
Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal van de KNVB, roept amateurclubs op dit weekeinde de deuren te openen en leden bijeen te laten komen. Hij deed dat dinsdag tijdens een persconferentie in Zeist. Hij wil dat mensen met elkaar praten over wat er afgelopen zondag is gebeurd in Almere, en wat er aan gedaan kan worden om dit soort zaken te voorkomen.
De persconferentie bestond grotendeels uit een toelichting op maatregelen die eerder op de dag al bekend waren geworden. Zo gaan de wedstrijden in het amateurvoetbal komend weekend niet door en wordt aan het begin van de wedstrijden in het betaald voetbal een
minuut stilte in acht genomen. De spelers en arbiters zullen tijdens die wedstrijden rouwbanden dragen.