Utrechters winnen NK rolstoelrugby

UTRECHT - Het NK Rolstoelrugby in Wageningen is zaterdagavond gewonnen door de Scorpions uit Utrecht. De ploeg wist in een spannende finale de Amsterdamse Terminators te verslaan met 51 tegen 57. Rolstoelrugby is een teamsport voor mannelijke en vrouwelijke sporters met een handicap.
Aan het NK deden naasst Utrecht en Amsterdam ook Rotterdam en Groningen mee. De Utrechtse ploeg mag nu op Europees niveau meespelen. Het speelschema van de Europese competitie is nog niet bekend.
Rolstoelrugby is een ruige sport met gepaste rolstoelen. De vier veldspelers per team moeten proberen de bal onder controle over de doellijn van de tegenstanders te rijden.
De sport vindt zijn oorsprong in het basketbal, ijshockey en rugby en werd in 1977 ontwikkeld in Canada als alternatief voor rolstoelbasketbal. De Canadezen wilden een sport waaraan ook mensen met verminderde arm- en handfunctie deel zouden kunnen nemen. Vanwege het ruige en dynamische karakter noemden ze de sport Murderball.
Tijdens de Paralympische Spelen van Sydney in 2000 werd de sport officieel Wheelchairrugby genoemd. In Nederland wordt de sport sinds 1991 beoefend.

Rolstoelrugbyteam Utrecht wint NK