Oud-FC Utrecht-ster Wlodi Smolarek overleden

UTRECHT - Voormalig FC Utrecht-sterspeler Wlodzimierz Smolarek is overleden, zo melden media in Polen. Hij is 54 jaar geworden. In de jaren negentig speelde Smolarek voor FC Utrecht. In de Galgenwaard was hij al snel een publiekslieveling. In Nederland werd de slimme aanvaller Wlodi genoemd.

1974-1988

Smolarek begon zijn carrière bij Widzew Lódz, waar hij van 1974 tot 1978 en van 1980 tot 1986 speelde. Met deze club won hij twee keer het Poolse landskampioenschap en een keer de Poolse beker. Tussen 1978 en 1980 speelde hij twee jaar voor Legia Warschau. De aanvaller verhuisde na 1986 voor twee jaar naar Eintracht Frankfurt.

1988-1996

In 1988 ging Smolarek naar Feyenoord. Daarna is hij niet meer uit Nederland vertrokken. Van 1990 tot 1996 speelde hij voor FC Utrecht. Hij kwam 60 keer uit voor Polen. De aanvaller scoorde daarin 13 keer. In 1996 beëindigde hij zijn loopbaan. Wlodi's zoon Ebi Smolarek speelt sinds januari bij ADO Den Haag.

JEUDGTRAINER

Sinds medio jaren '90 was Smolarek jeugdtrainer bij Feyenoord. Op 9 oktober 2009 besloten Smolarek en Feyenoord hun samenwerking te beëindigen.
Assistent-trainer van FC Utrecht Robbie Alflen heeft nog met hem gespeeld en hij was altijd diep onder de indruk van zijn kunnen: "Wlodi was echt een superprof, een beroepsvoetballer tot in zijn vezels. Hij deed alles voor het voetbal en voor zijn lichaam. Nu zie je dat zoiets veel te vroeg stopt."
RTV Utrecht-sportpresentator René van den Berg noemt Smolarek misschien wel de grootste internationale ster die ooit voor FC Utrecht heeft gespeeld.

ROUWBAND

In verband met het overlijden van Wlodi Smolarek zullen zowel FC Utrecht als Feyenoord zondag met rouwbanden tegen elkaar spelen. Voorafgaand aan het competitieduel zal één minuut stilte in acht worden genomen.