FC Utrecht bezwijkt onder de druk van Feyenoord

Utrecht - FC Utrecht heeft niet kunnen stunten tegen Feyenoord. In De Kuip in Rotterdam verloor het met 4-2, nadat het al vroeg in de wedstrijd met 0-2 voor was komen te staan.
Luister terug: de hoogtepunten van Feyenoord - FC Utrecht
"We zijn nog net niet goed genoeg om ze tegen te houden", baalde trainer Ron Jans. "Feyenoord had meer kansen, maar het had gekund vandaag."
In de Kuip ging FC Utrecht als een raket van start. In de tweede minuut kreeg het al een hoekschop van Feyenoord. De Rotterdammers ruimden op, maar de bal belandde in de voeten van Boussaid. Die haalde van een meter of 20 uit met een laag schot in de verre hoek.
Wat er bij die 4-2 gebeurd wil ik nooit meer zien
FC Utrecht-trainer Ron Jans
Vlak daarna moest het eigenlijk 0-2 worden. Lammers schoot veel te slap in oog in oog met Feyenoord-keeper Wellenreuther. In de 9e minuut was Feyenoord via Gimenez dicht bij de gelijkmaker, maar Flamingo veranderde het schot met een sliding van richting.
Ron Jans: 'Het had gekund vandaag'
Feyenoord voerde de druk dusdanig op dat FC Utrecht niet verder kwam dan counteren. Dat deed het goed toen het na een half uur spelen Vesterlund westuurde. Hartman trok aan de noodrem waarna de bal op de stip ging. Lammers schoot de eerste penalty van het seizoen voor FC Utrecht feilloos binnen (0-2).

Hangen en wurgen

Het antwoord van Feyenoord liet niet lang op zich wachten. Barkas werd verrast door een raket afgevuurd door Paixão. Het afstandschot van de Feyenoorder ging hard onderkant lat binnen. Feyenoord bleef ook daarna de bovenliggende ploeg en FC Utrecht haalde met hangen en wurgen de rust.
Niklas Vesterlund: 'Begonnen goed, maar eindigden slecht'
In de tweede helft bleven de Rotterdammers de druk opvoeren. Na iets meer dan een uur spelen belandde een redding van Barkas op het hoofd van Nieuwkoop. Zijn inzet stuiterde tergend langzaam binnen, buiten het bereik van alles en iedereen. Fraulo, die de bal kennelijk nog aanraakte, kreeg de eigen goal op zijn naam.
FC Utrecht mag me kopen
Ryan Flamingo
FC Utrecht bezweek langzaam onder de druk van Feyenoord. Twintig minuten voor tijd kwamen de Rotterdammers dan eindelijk op voorsprong. Hanchko liet Bozdogan er slecht uitzien en schoot vervolgens met links in de kruising. "We hebben het zelf niet goed gedaan", zei Ryan Flamingo. "We stonden met 2-0 voor, maar stonden verder alleen maar onder druk. De 2-2 was ongelukkig, maar de 3-2 was een schitterende goal. Feyenoord heeft verdiend gewonnen, dat wel."
Na een slechte vrije trap van Boussaid counterde Sauer vervolgens nog naar de 4-2. "Dat wat er bij die laatste goal gebeurde wil ik echt nooit meer zien", was Jans boos na afloop. "Daar liet je Feyenoord de wedstrijd beslissen."
Ryan Flamingo: 'Feyenoord heeft verdiend gewonnen'

Optie Flamingo nog niet gelicht

Flamingo liet na afloop desgevraagd weten dat FC Utrecht de eerste optie tot koop heeft wil het de huurling overnemen van Sassuolo. Inmiddels lijken veel clubs geïnteresseerd te zijn in de veelzijdige speler. PSV zou een van de kapers op de kust zijn. "Daarvoor moet je bij mijn zaakwaarnemer zijn, maar FC Utrecht mag me kopen. Dat heeft een optie tot koop, maar die heeft het nog niet gelicht."

FEYENOORD - FC UTRECHT 4-2

0-1 Othmane Boussaid (2')
0-2 Sam Lammers (pen) (31')
1-2 Igor Paixão (36')
2-2 Oscar Fraulo (e.d.) 65')
3-2 Dávid Hanchko (71')
4-2 Leo Sauer (85')

(Scheidsrechter: Lindhout)

Liveblog

94' En dan is het afgelopen. Het blijft 4-2.
94' 5-2? Nee Lingr kopt op de lat.
92' Nog twee minuten.
85' Boussaid speelt een vrije trap breed terwijl hij hem gewoon voor de goal moet slingeren. De pass op Iqbal is ook nog eens onzuiver. Boussaid gaat verwijtend met de handen in de lucht als Sauer de weg naar Barkas inzet.
Luister terug: De genadeklap van Feyenoord
85' GOAL!!! Boussaid levert dom in en Sauer countert naar de 4-2.
79' Feyenoord begint slordig te worden. Het is nog niet gedaan.
71' Bozdogan zit mis en Barkas kan er niet bij.
Luister terug: Feyenoord komt op voorsprong
71' GOAL!!! Hancko krult de bal in de kruising.
66' Nu Gimenez met een omhaal. Hij mist de bal. Feyenoord drukt door.
Luister terug: Feyenoord maakt gelijk
65' GOAL!!! Geknoei in de defensie. Nieuwkoop kopt in de rebound binnen. De bal belandt net achter de lijn. Het is gelijk. Fraulo krijgt de goal op zijn naam. Het is een eigen doelpunt.
63' De omsingeling houdt aan. FC Utrecht hanteert een handbalverdediging.
54' Timber scoort na een snelle uitbraak van Feyenoord, maar het is buitenspel. Het blijft 1-2. Het Rotterdamse publiek laat een fluitconcert los op de leiding.
53' De Kuip is inmiddels stiller aan het worden.
51' En nu een gele kaart voor Bozdogan na een felle sliding.
49' Geel voor Nieuwkoop die El Karouani raakt.
48' Feyenoord is al weer aan het stormen.
46' We spelen weer in De Kuip!
45'+5 En dan is het rust.
45'+4 Barkas redt nog even op het schot van Wiefer. Barkas was razendsnel om zijn doel te verkleinen.
45' Nog vier minuten blessuretijd.
39' FC Utrecht doet er alles aan om de rust te halen met een voorsprong.
Luister terug: Paixão pegelt de 1-2 binnen

36' GOAL!!! Wat een knal van Paixão. De Feyenoorder laat De Kuip opveren met een snoeihard afstandsschot die via de onderkant van de lat binnen gaat.

Luister terug: FC Utrecht komt op 0-2

31' GOAL!!! Lammers schiet hem resoluut in de linkerhoek. Wellenreuther gaat de verkeerde kant op.

31' Hartman kan niet verder en wordt vervanger door Nieuwkoop.
31' Sam Lammers gaat hem nemen.
28' Strakke counter FC Utrecht. Vesterlund is weg over de rechterkant. De Deen moet breed leggen maar wordt onderuit gelopen door Hartman. Penalty! En geel voor Hartman
24' FC Utrecht kan nog altijd niet meer dan op de counter spelen. De druk van Feyenoord is enorm.
17' Barkas houdt de nul op het bord voor FC Utrecht. De Griekse doelman van FC Utrecht redt knap op een hard schot van de Rotterdammers in de hoek.
12' FC Utrecht wordt overlopen. Minteh slalomt door de defensie en schiet rakelings naast.
9' Gimenez is dicht bij de gelijkmaker. Flamingo weet het schot met een sliding van richting te veranderen.
6' Oei Lammers! Dat had 0-2 moeten zijn. De spits ontvangt de bal oog in oog met Feyenoord-keeper Wellenreuther, maar schiet slap in.
4' Feyenoord zet FC Utrecht stevig onder druk.
Boussaid schiet FC Utrecht op voorsprong
Boussaid schiet FC Utrecht op voorsprong © Orange Pictures
2' Wat een start voor FC Utrecht.
Luister terug: FC Utrecht al vroeg op voorsprong in De Kuip

2' GOAL!!! FC Utrecht neemt de leiding! De hoekschop wordt afgeslagen voor de voeten van Boussaid. De Belg schiet strak in de verre hoek.

1' Er is afgetrapt in De Kuip!

Opstellingen

Feyenoord: Wellenreuther; Geertruida, Beelen, Hancko, Hartman; Wieffer, Zerrouki, Timber; Minteh, Gimenez, Paixão.
FC Utrecht: Barkas; Vesterlund, Flamingo, Viergever, El Karouani; Jensen, Bozdogan, Toornstra; Fraulo, Lammers, Boussaid.

Warmlopen:

- Feyenoord won 35 keer van FC Utrecht in De Kuip. In totaal speelden ze 53 keer tegen elkaar. FC Utrecht won 4 keer. De laatste keer was in 2014. Toen werd het 1-2 door doelpunten van Nacer Barazite en Rodney Antwi.
- Feyenoord is ongeslagen in de laatste 8 edities in De Kuip. In 1974 boekte het zijn grootste overwinning: 5-0.
- Quinten Timber heeft een verleden bij FC Utrecht. De ras-Utrechter speelt sinds 2022 voor Feyenoord. Toornstra en Azarkan hebben een verleden bij Feyenoord en spelen nu voor FC Utrecht.
- Van der Hoorn is geschorst. Zijn plek achterin wordt zeer waarschijnlijk ingenomen door Flamingo.

De Kuip stil krijgen

In december was het al vroeg 2-0, doordat Feyenoord wel en FC Utrecht minder scherp aan de wedstrijd begon. Na rust maakte FC Utrecht het nog spannend. "We hebben wel een paar momenten uit die wedstrijd laten zien waar je uit moet leren", vertelt trainer Ron Jans. "In de eerste helft kreeg Wieffer teveel vrijheid. Dat is wel een aandachtspunt geweest."
Maar er was ook iets wat goed ging, wat Jans erin wil houden. "Elke keer als wij kansen kregen ging dat volgens een bepaald patroon. Daar willen we zondag wel op voortborduren." Daarbij is dan de vraag wie er, bij afwezigheid van Taylor Booth, rechts voorin start. Twee weken geleden noemde Jans dat nog een puzzel. "In de oefenwedstrijd tegen Helmond Sport speelde Marouan Azarkan daar, en die scoorde toen ook. Dat is zeker een optie, want hij is eigenlijk ook rechtsbuiten."
Ron Jans blikt vooruit op Feyenoord - FC Utrecht
Middenvelder Ryan Flamingo was de afgelopen tien dagen op pad met Jong Oranje. In de verloren oefenwedstrijd tegen Noorwegen kwam hij als invaller in het veld. in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië startte de FC Utrecht-speler in de basis, maar werd hij, met een gele kaart op zak, halverwege de tweede helft gewisseld. Nu ligt de focus dus weer volledig op FC Utrecht.

Flamingo achterin

Bij FC Utrecht ontbraken vrijdag Hidde ter Avest, Taylor Booth, Ole Romeny en Jeppe Okkels op de training. Zij zullen er zondag in De Kuip niet bij zijn. Ook Mike van der Hoorn is er niet bij. De centrumverdediger is geschorst. "Ryan Flamingo is inderdaad de meest serieuze optie", erkent Jans, die dan op het middenveld twee spelers moet kiezen uit het trio Bozdogan, Fraulo en Iqbal. "Maar er zijn ook andere mogelijkheden."
Ryan Flamingo zelf is minder geheimzinnig. "Ik zak een linie naar achteren. Dat kan ik ook", zegt de middenvelder, die afgelopen week op pad was met Jong Oranje. "De eerste wedstrijden verloren we, maar dat was een oefenwedstrijd. Dus dat was een beetje uitproberen", vertelt Flamingo. De tweede wedstrijd, uit tegen Moldavië, was een EK kwalificatiewedstrijd. Jong Oranje won die met 3-0 en is zo goed als zeker van deelname aan het EK, komende zomer.
Ryan Flamingo wil de Kuip stil krijgen
Winnen in De Kuip, het is zoals gezegd lang geleden. "Ik las de naam van Rodney Antwi. Die zat niet meer in mijn geheugen eerlijk gezegd", zegt Ron Jans. Misschien schrijft er zondag iemand anders op dezelfde manier geschiedenis. "Adrian Blake, als invaller, in de 88e minuut 1-2. Zou mooi zijn."
Daar droomt ook Flamingo van. "Met die bekerwedstrijd zaten zij in een goeie fase, nu zitten ze in een wat mindere fase. Al kunnen ze natuurlijk nog steeds goed voetballen, er liggen kansen voor ons." Kansen in de Kuip, het meest magische stadion van Nederland. "Je voelt die sfeer, alles eromheen", zegt Flamingo. "Het is mooi om daar te spelen en je moet er niet bang zijn. Het mooiste zou zijn om de Kuip stil te krijgen."

RTV Utrecht doet live verslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Robby Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.