De mooiste Ajax - FC Utrecht van Mols: 'Bijzonder omdat het de eerste was'

Mols in één van zijn wedstrijden tegen Ajax
Mols in één van zijn wedstrijden tegen Ajax © ANP
Utrecht - Hij scoorde 50 keer voor FC Utrecht. Van die treffers was er één extra bijzonder. Michael Mols wist in mei 1998 op bezoek bij Ajax te scoren waardoor de Utrechters voor het eerst in de clubhistorie in de Arena wisten te winnen.

Ajax - FC Utrecht is zondag 3 maart vanaf 11.45 uur live te horen via de stream van RTV Utrecht. René van den Berg en Bert Kous doen verslag met analist Robby Alflen aan hun zijde.

Luister naar de stream via de website of app van RTV Utrecht. Zet in de RTV Utrecht-app de pushmeldingen van sport aan dan krijg je een seintje als de livestream begint.

We vragen aan Mols wat hij zich herinnert van die wedstrijd. "Dat we met 2-1 wonnen natuurlijk", zegt hij. "Verder weet ik nog dat John de Jong het andere doelpunt maakte en Stefan Postma bij ons op doel stond."
Mols is een voetballiefhebber pur sang. "Naar zo'n wedstrijd tegen Ajax in de Arena kijk ik dan ook extra uit. Gewoon lekker voetballen", vertelt de . Of hij zich nog van de voorbereiding op het duel weet? "Dat we de normale route naar de Arena namen, anders waren we bij een verkeerd stadion aangekomen", zegt Mols met een knipoog.
Deze week blikken we met vier verschillende doelpuntenmakers terug op wedstrijden van FC Utrecht uit bij Ajax. Naast Mols komen ook Adil Ramzi, Edouard Duplan en Hans Somers aan het woord.
Dat doelpunt was nog lekkerder omdat het tegen Ajax was
Michael Mols

Heerlijk om te scoren

De Jong bracht FC Utrecht na 9 minuten voetballen op voorsprong. Hij scoorde vanuit een vrije bal die Mols had versierd. Na een half uur verdubbelde de spits zelf de score. Mols schoot vanuit de rebound de bal in het Amsterdamse doel. "Ik weet nog dat ik van dichtbij schoot. Via de lat en de keeper zag ik de bal erin vliegen", herinnert de spits van weleer zich.
"Het is altijd heerlijk om te scoren. Maar dat doelpunt was nog lekkerder omdat het tegen Ajax was. Die wedstrijd ligt altijd gevoelig in Utrecht", vertelt Mols. In zijn gehele loopbaan speelt Mols 24 keer tegen Ajax. Met FC Utrecht won hij alleen deze ene keer, de andere twee zeges op de Amsterdammers boekte hij met FC Twente.
In totaal scoorde Mols zes keer tegen Ajax. Vier keer deed hij dat voor FC Utrecht. In het shirt van Feyenoord en ADO Den Haag scoorde hij eenmaal tegen de Amsterdammers.
Ondanks het feit dat het een bijzondere wedstrijd was denkt Mols er niet dagelijks aan terug. "Eigenlijk alleen als de pers er vragen over heeft, zoals jullie", zegt hij met een lach. "En dat is natuurlijk ook omdat het de eerste zege was van Utrecht op bezoek bij Ajax. Dat is natuurlijk bijzonder."

Bijzondere zege

Die bewuste 10 mei 1998 had voor het Ajax van Morten Olsen de perfecte generale moeten worden. Een week later speelden ze de finale van de KNVB beker. De Amsterdammers waren al landskampioen. Ze pakte in een seizoen, met het 2 puntensysteem, nog nooit zoveel punten. Ondanks de nederlaag tegen Utrecht werd de beker veroverd waardoor het een perfect seizoen was voor de Amsterdammers, op die laatste thuisnederlaag na.
Daarbij stond de wedstrijd tegen FC Utrecht geheel in het teken van Ajax-speler Michael Laudrup. Hij nam afscheid als profvoetballer. Laudrup speelde meer dan 100 interlands voor Denemarken en hij voetbalde voor clubs als Juventus, Real Madrid en Barcelona.
"Ik heb respect voor Laudrup, dus het is niet zo dat we dat feestje wilde verstieren", is Mols duidelijk over zijn naamgenoot.
Naast Laudrup bestond de ploeg van Ajax uit spelers als Ronald de Boer, Litmanen, Grim en Witschge. "We waren natuurlijk heel blij dat wij van dat Ajax wisten te winnen." En dat gaat zondag ook gebeuren, denkt Mols. "Utrecht gaat er met de drie punten vandoor. Het wordt 0-1 , schrijf maar op."