Slechte avond kan FC Utrecht niet van zege houden tegen Heracles Almelo: 'Hield al rekening met een gelijkspel'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft ook de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo gewonnen. Het was de vierde zege op rij voor de mannen van Ron Jans. In de Galgenwaard werd het 1-0, waardoor FC Utrecht nu zevende staat in de eredivisie.
"Makkelijk was het niet", vertelde een opgeluchte Jans. "Het was niet de mooiste thuiswedstrijd van het seizoen. Maar als je ziet dat we 15 wedstrijden niet verloren hebben en vier keer op rij gewonnen hebben. Dat is toch wel wat." De thuisploeg had een slechte avond, maar wist toch een zege uit het vuur te slepen voor eigen publiek.
Luister de hoogtepunten terug: FC Utrecht wint van Heracles
FC Utrecht voerde de druk op Heracles geleidelijk op. Na iets minder dan een kwartier spelen kwamen de eerste kansen voor de thuisploeg. Eerst was Azarkan gevaarlijk en daarna scoorde Toornstra bijna na een mislukte hoekschop. Azarkan mocht eindelijk weer eens in de basis starten. Hij liep eind vorig jaar een hersenschudding op en heeft zich ook meteen maar even aan zijn lies laten opereren. "Ik heb even een APK gedaan", lachte de rechtsbuiten. "Natuurlijk baalde ik dat ik tegen Twente niet al mocht invallen. Het liefst speel ik elke minuut, maar soms moet je even geduld hebben."
Mattijs Branderhorst: 'Hoop dat de trainer de keepers hetzelfde behandeld als de andere spelers'

Kortsluiting

Ook Lammers was een paar keer gevaarlijk, maar gescoord werd er niet in de eerste helft. De wedstrijd werd nog wel stil gelegd toen een van de lampen onder het dak van de Bunnikside doorbrandde en er rookontwikkeling plaatsvond.
Marouan Azarkan: 'Ik heb maar meteen een APK gedaan'
In de tweede helft eenzelfde beeld als in de eerste helft. FC Utrecht wilde wel, maar wist Heracles niet te slopen. In de stromende regen waren de kansen spaarzaam. De bezoekers namen na een uur spelen zelfs even het initiatief, maar waren ook niet bij machte om wat aan te richten. "Dat heeft echt met de tegenstander te maken. Ze zijn er echt in geslaagd om heel diep en compact te verdedigen", lichtte Jans toe. "Je weet dat als je er eenmaal een maakt dat je ruimte krijgt. Ik had me nog niet neergelegd bij een gelijkspel, maar ik hield er op een gegeven moment wel rekening mee."
Boussaid was nog wel het dichtst bij een goal, toen hij in de 64e minuut met een geplaatst schot rakelings langs de kruising schoot. Jensen punterde even later net langs de tweede paal.
Ron Jans: 'Ik hield al rekening met een gelijkspel'

Jensen als goudhaantje

Toen niemand er meer in geloofde was het toch raak. El Karouani gaf voor en invaller Jensen tikte bij de tweede paal binnen. FC Utrecht had nog moeite om de voorsprong over de streep te trekken. Heracles was met Sankoh en Hrustic levensgevaarlijk na slordig verdedigen.

Branderhorst houdt alweer de 'nul'

Mattijs Branderhorst, die opnieuw de geblesseerde Barkas verving hield voor de derde keer op rij de nul. "Het voelt voor mij net als scoren voor een spits", glimlachte een tevreden doelman. "Ik hoop dat de trainer het met de keepers net zo benadert als de rest van de ploeg", grapte hij doelend op het wisselbeleid van Jans, die goed presterende vervangers tot nu toe telkens beloonde met een basisplaats. "Maar ik had wel een paar keer geluk. Zoals met die kans van Sankoh."
"Als je wedstrijden gaat winnen krijg je vanzelf vertrouwen en ga je een band opbouwen met elkaar", vertelde Azarkan. "Nu is het tijd om het verder uit te bouwen. Volgende week in de ArenA!" FC Utrecht speelt dan op zondag om 12.15 uur tegen Ajax.

FC UTRECHT - HERACLES ALMELO: 1-0

1-0 Victor Jensen (79')

(Scheidsrechter: Kamphuis)

Liveblog

93' En dan is het tijd. FC Utrecht wint voor de vierde keer op rij en stijgt naar plaats zeven!
93' Flamingo en Bozdogan proberen de tijd vol te spelen bij de cornervlag.
93' De tijd zit er bijnaop. FC Utrecht krijgt nog een hoekschop.
90' Nog drie minuten blessuretijd.
90' Wissel FC Utrecht: Iqbal voor Boussaid.
83' Nog een grote kans voor Heracles. Flamingo verspeelt de bal en Hrustic kan schieten.
82' Sankoh is ineens vertrokken. Maar hij schiet onhandig naast. Dit was de eerste kans voor Heracles.
80' Wissels FC Utrecht. Ter Avest en Fraulo eruit en Vesterlund en Bozdogan erin.
Luister terug: FC Utrecht komt op voorsprong tegen Heracles

79' GOAL!!! Dan is het toch raak. Jensen tikt binnen vanaf een niet te missen afstand. El Karouani gaf de voorzet.

71' Okkels staat helemaal vrij! De Deen trapt de bal ongelukkig naast de goal.
68' Jensen met een klein kansje. De bal krult met een halve punter langs de tweede paal.
66' We gaan Okkels nu wel vanaf zijn favoriete linkerkant zien.
65' Wissels bij FC Utrecht. Okkels en Jensen komen erin voor Azarkan en Toornstra.
64' Boussaid probeert het maar eens met een geplaatst schot. Rakelings langs de verre kruising.
59' FC Utrecht gaat inmiddels zijn zevende hoekschop nemen. Van der Hoorn kan de bal niet goed raken.
56' De Galgenwaard begint wat ongeduldig te worden. Als FC Utrecht wil winnen van Heracles moet er toch een tandje bij.
46' De tweede helft is begonnen!
45' Het is rust. Het staat 0-0. FC Utrecht is beter, maar Heracles is de morele winnaar van de eerste helft.
41' Toornstra maakt een overtreding en krijgt een gele kaart
36' Lammers! Gestopt in de korte hoek. Weer een kans voor de aanvaller van FC Utrecht. Dit keer op de hoekschop vanaf links.
33' Het probleem is opgelost. We spelen weer.
32' Er is een lamp doorgebrand. Er moet voor de veiligheid van de supporters uitgezocht worden wat er gebeurd is, meldt scheidsrechter Kamphuis bij ESPN. Kamphuis wordt onderbroken door Ron Jans, die meedeelt dat er weer gevoetbald kan worden. Hilarisch moment.
Aan licht geen gebrek op de Bunnikside, waar een lamp is doorgebrand
Aan licht geen gebrek op de Bunnikside, waar een lamp is doorgebrand © RTV Utrecht
32' De wedstrijd ligt stil. Er komt rook van de verlichting op de Bunnikside.
31' Willems is opgelapt en we voetballen weer.
30' Blessure bij Heracles. Willems ligt op de grond.
23' Flamingo speelt zich mooi tussen twee man door. FC Utrecht is weg met als eindstation Boussaid. Het schot van de Belg wordt geblokt.
17' Boussaid geeft voor met buitenkant rechts. Lammers haalt in een keer uit met links. Over!
15' Nu Ter Avest met een grote kans, maar het is buitenspel. De steekpass van Boussaid was trouwens om door een ringetje te halen.
12' Hoekschop FC Utrecht. In eerste instantie geblokt. En dan het schot van Toornstra rakelings langs de goal.
11' De eerste kans van de wedstrijd voor FC Utrecht. Boussaid geeft voor. Azarkan kan scoren maar botst op Brouwer. In de rebound gaat het schot van Toornstra via een Heracles-speler naast.
5' Inmiddels is Heracles massaal terug.
1' Heracles heeft al vroeg een hoekschop te pakken. Met kunst en vliegwerk werkt FC Utrecht weg.
1' We zijn begonnen in een sfeervolle Galgenwaard!

Opstellingen

FC Utrecht: Branderhorst; Ter Avest, Van der Hoorn, Viergever, El Karouani; Fraulo, Flamingo, Toornstra; Azarkan, Lammers, Boussaid.
Heracles Almelo: Brouwer; Wieckhoff, Willems, Sonnenberg, Hoogma; Bruijn, De Keersmaecker, Hrustic, Oppegard; Engels, Hornkamp.

Warmlopen

- FC Utrecht heeft afgelopen weekend een clubrecord gevestigd. De 0-1 zege op FC Twente betekende voor de ploeg van Hoofdtrainer Ron Jans de veertiende ongeslagen competitiepartij op rij. En daarmee is de mijlpaal die in 1991 werd bereikt, dertien duels in successie zonder nederlaag, uit de boeken gespeeld.
- Het laatste team van buiten de ‘Traditionele Top Drie’ met een ongeslagen serie van minstens 15 partijen in de Eredivisie was FC Twente, april-november 2010.
- Ook voor Ron Jans was dat een record: veertien Eredivisieduels op rij zonder nederlaag.
- Heracles Almelo was de eerste tegenstander die Ron Jans trof als trainer van FC Utrecht. Op 16 september 2023 werd het in Overijssel 1-3 voor de Utrechters, door Ole Romeny, Victor Jensen en een eigen goal van Navajo Bakboord.

Gevaar voor onszelf

Het befaamde clubrecord is gegrepen, nu is het 'slechts' een kwestie van aanscherpen. Tegen Heracles Almelo gaat FC Utrecht voor de vijftiende ongeslagen eredivisiewedstrijd op rij. Trainer Ron Jans heeft de Utrechters sinds zijn aantreden uit het slop getrokken. Taak aan de oefenmeester is om het goed presterende elftal scherp te houden.
"Mijn voorkeur gaat uit naar een elftal dat goed bezig is scherp te houden. En in die situatie zitten we nu", zegt Jans. Toen hij aantrad had FC Utrecht nul punten. Vervolgens werd er bij het debuut van Jans, uit bij Heracles, gewonnen. De drie wedstrijden daarop lukte het Jans niet om nederlagen tegen Almere City, NEC en FC Volendam te voorkomen. "Die situatie van dat zwalkende schip hebben we ver achter ons gelaten en dat willen we zo houden."
Als je vervanger het goed doet en het elftal draait dan moet je wachten
Ron Jans
FC Utrecht-trainer Ron Jans: 'Kunnen gevaar voor onszelf worden'
Dat FC Utrecht door de ongeslagen reeks van veertien duels, ingezet thuis tegen Ajax, veel vertrouwen heeft kan ook een gevaar zijn. "Ik heb de ploeg maandag eerst gezegd hoe goed ze zijn. Vervolgens heb ik ze direct beeld laten zien van hoe gevaarlijk Heracles is. Als we een stapje minder gaan zetten omdat we denken dat we heel goed zijn dan worden we een gevaar voor onszelf."
"De trainer houdt ons altijd scherp", zegt Othmane Boussaid. Voor de Belg voelt het in ieder geval geweldig om onderdeel van een record-elftal te zijn. "Zeker als je ziet vanaf waar we komen. Dat maakt het extra speciaal", zegt de aanvaller. "Vertrouwen is heel belangrijk en dat zie je nu bij ons."
FC Utrecht heeft dit seizoen zeven van de 22 wedstrijden gewonnen. Drie van die zeges werden geboekt in Stadion Galgenwaard. In ieder van die drie thuisduels, tegen Ajax, Volendam en Fortuna Sittard, scoorde FC Utrecht vier keer. "Het is altijd mooi om veel doelpunten te maken thuis, maar het gaat om de drie punten", zegt de Belg.

Wisselingen in elftal

Opvallend is dat Can Bozdogan, nadat hij ziek is geweest, de laatste weken geen basisspeler meer is. Hetzelfde is Victor Jensen overkomen. "In deze selectie loop je dat risico", zegt Jans. "Als je vervanger het goed doet en het elftal draait, dan moet je wachten. Can heeft in november en december hartstikke goed gespeeld. Hij blijft een belangrijke en goede speler voor ons."
De vraag is ook wie de vervanger van Taylor Booth aan de rechterkant gaat worden. Bij de zege op FC Twente viel Jeppe Okkels in voor de Amerikaan. "Over zijn verdedigende werk was ik tevreden maar aan de bal heeft hij weinig impact kunnen maken. Dat ligt aan hem maar ook aan het feit dat FC Twente aanvallender ging wisselen."
Vanavond gaat Jans, met welke elf spelers dan ook, voor de vijftiende ongeslagen wedstrijd op rij. "Het is mooi dat Adrian Blake bij de selectie zit. Die heeft rugnummer 15." De Britse aanvaller zou ook op de plek van Booth kunnen spelen. "Die zou inderdaad ook rechts voorin kunnen spelen", bevestigt Jans mysterieus.

Boussaid twijfelt nog over toekomst

Het contract van Boussaid loopt komende zomer af bij FC Utrecht. De Belg geeft aan dat er nog geen duidelijkheid is. "Er zijn nu geen gesprekken tussen mijn zaakwaarnemer en Jordy Zuidam", aldus Boussaid, die ook niet weet of deze in de planning staan. "Misschien over twee of drie maanden."
"Ik weet zelf ook nog niet wat ik wil. Tuurlijk denk ik er wel een beetje over na. Maar ik heb het hier ook naar mijn zin. Ik focus mij nu gewoon op waar we met FC Utrecht gaan eindigen en daarna ga ik kijken", besluit Boussaid.
Othmane Boussaid twijfelt nog over toekomst: 'Weet nog niet wat ik wil'

RTV Utrecht doet live verslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Robby Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.