Trainer Van der Kooij stond voor lastig dilemma, dit is waarom hij Hercules toch verlaat

© Geert Lommers
Utrecht - Na dertien jaar gaat er een einde komen aan het tijdperk René van der Kooij bij Hercules. De trainer, die landelijk bekend werd dankzij de bekerstunt tegen Ajax, stapt komende zomer over naar Rijnsburgse Boys. Die club speelt één divisie hoger dan Hercules. "Het was een moeilijke keuze die makkelijker werd gemaakt doordat zich een mooie club aandiende."
René van der Kooij kwam in 2011 binnen bij Hercules, destijds spelend in de 2e klasse. Hij werd er 'directeur spelersbeleid'. Van der Kooij hield zich bezig met het samenstellen van de A-selectie en de technische staf, investeerde in de jeugdopleiding. Daarnaast vervulde hij tal van functies bij andere clubs. Hij was hoofd van de jeugdopleiding van Hoogland, technisch coördinator van het Haagsche HBS en hoofdtrainer van SCH'44 uit Harmelen en SO Soest. In 2020 werd hij hoofdtrainer van Hercules, dat inmiddels uitkwam in de derde divisie.

Ontiegelijk mooie club

En nu gaat hij dus weg. "Als er niet zo'n ontiegelijk mooie club was gekomen, was het een ondoenlijk besluit geweest", zegt Van der Kooij. "Want ik voel me om vele redenen als een vis in het water bij Hercules. En het blijft een rare gewaarwording dat je daar weg gaat terwijl je er dertien jaar bijna fulltime gelopen hebt."
Van der Kooij over zijn vertrek
Dat verhaal strookt niet helemaal met de verhalen die in de wandelgangen rondgingen. Van der Kooij zou zich bij vele clubs in de top van het amateurvoetbal hebben aangeboden, wat de suggestie zou kunnen wekken dat hij graag weg wilde bij Hercules. "Dat heb ik ook gehoord", zegt Van der Kooij, die niet ontkent met andere clubs dan Rijnsburgse Boys te hebben gesproken. "Want je bent benieuwd waar je plafond is en natuurlijk is er contact geweest met vijf, zes, zeven clubs. En soms heb ik eens een balletje opgegooid en heel vaak hebben clubs dat gedaan. Ik wilde graag een keer kijken of ik me bij een tweededivisieclub staande kan houden op de manier waarop ik dat nu doe."
Daarbij komt ook dat het maar de vraag is of Van der Kooij succesvol kan blijven bij de club die jaarlijks door kapitaalkrachtiger clubs wordt leeggeroofd. "Het eerste jaar stonden we bovenaan. Toen kwam corona. Het tweede jaar was er dat bizarre slot tegen ADO'20. Vorig jaar schakelden we in de play-offs IJsselmeervogels uit en dit jaar wonnen we in de beker van Ajax. Op een gegeven moment moet je je ook afvragen wat er nog te winnen valt."

Niet bang voor toekomst

Dan komen we automatisch bij een uitspraak van Kampong-trainer Frank Bruijnis. Hij werkte bij Hercules samen met Van der Kooij en de twee zijn goed bevriend. "Ik denk niet dat Hercules het vertrek van René kan opvangen", zei hij toen bekend werd dat Van der Kooij naar Rijnsburgse Boys gaat vertrekken. Van der Kooij zelf is daar absoluut niet bang voor. "Ik ben ervan overtuigd dat we dat op kunnen vangen, want we zijn achter de schermen al een tijdje bezig om dat goed te doen."
De vraag is in hoeverre dat optimisme terecht is. Hercules geldt al jaren als een kweekvijver voor topamateurclubs met meer geld die spelers bij de Utrechtse club weghalen. Komende zomer vertrekken maar liefst negen potentiële basisspelers bij Hercules: vier naar het Woerdense Sportlust'46, drie naar IJsselmeervogels en twee naar DOVO. De nabije toekomst van Hercules lijkt daarmee ongewis. "Is dat wel eens anders geweest?", vraagt Van der Kooij. "Misschien zijn het nu twee, drie spelers meer. Maar de afgelopen drie jaar zijn de beste zes, zeven spelers ook vertrokken."
Van der Kooij niet bang voor toekomst Hercules
De scheidende trainer maakt zich daarom niet ongerust. "Ik dacht ook wel eens dat we het niet meer konden opvangen. Maar als ik nu kijk: de O21 staat bovenaan en het netwerk is nog steeds goed. Ik ben daar niet bang voor. Sterker nog, als ik kijk naar de samenstelling van de selectie voor komend seizoen, denk ik dat dat een hele interessante selectie gaat worden."

'Mijn club'

Hoe die selectie het gaat doen, dat zal Van der Kooij van een afstand gaan volgen. Zijn hart zal in elk geval geen afscheid nemen van Hercules. "Ik heb daar zoveel opgebouwd, die deur kan nooit in één keer dicht." Voor Van der Kooij is Hercules inmiddels 'zijn cluppie'. "Dat antwoord is overbodig toch? We hebben zoveel bereikt. En ook ruzies gemaakt, maar als je iets wilt bereiken, moet je soms door dingen heen. Het is over vijf jaar nog steeds mijn club en over tien jaar ook."
Van der Kooij over liefde voor Hercules