Alflen analyseert FC Utrecht: 'Na komst Lammers grote stappen gemaakt'

© RTV Utrecht
Utrecht - Rob Alflen gaat deze week in zijn analyse in op de vorderingen die FC Utrecht liet zien tegen Fortuna Sittard. Ook bekijkt hij de punten die nog wat aandacht verdienen. Alflen zag de ploeg van Ron Jans met 4-0 winnen van Fortuna Sittard. Het evenaarde daarmee het clubrecord van 13 wedstrijden zonder nederlaag. FC Utrecht deed dat eerder in 1990/1991 toen Alflen zelf deel uit maakte van de selectie.
De uitzending van Een Berg Sport staat volledig in het teken van het record dat tegen FC Twente verbroken kan worden. Te gast zijn Aflens teamgenoten van toen: Edwin de Kruyff en Ab Plugboer. De uitzending van vrijdag 16 februari is hier te kijken.

Rob Alflen (7 mei 1968) speelde van 1985 tot en met 1991 voor FC Utrecht. Hij debuteerde al op 17-jarige leeftijd. Al snel ontgroeide de beloftevolle middenvelder de Galgenwaard. Hij ging spelen bij Ajax waar hij onder Louis van Gaal de UEFA Cup wist te winnen. De grote successen van de gouden generatie maakte de Utrechter door chronische blessures niet mee. Na een eerste periode als voetbalanalist bij RTV Utrecht ging hij het trainersvak in. Hij was van 2014 tot en met 2015 hoofdtrainer van FC Utrecht. Na een periode als assistent is Alflen nu terug op het oude nest bij Een Berg Sport en Namen & Rugnummers.

Corners tegen

"Het werd een soort feestmiddag, maar ik wil toch met wat negatiefs beginnen", trapt Alflen af. "De corners tegen. In de wedstrijd hiervoor kregen ze twee goals tegen uit hoekschoppen. Tegen Fortuna kregen ze al binnen het kwartier twee corners tegen. Je kan zien dat de staf alles heeft uitgelegd. En toch lukt het dezelfde speler van Fortuna om twee keer de bal op zijn hoofd te krijgen. Onbegrijpelijk." Plugboer en De Kruyff zijn het volledig met de oud-speler van FC Utrecht en Ajax eens. "Dit verbaast me nogal", reageert De Kruyff. Plugboer voegt toe: "Er wordt voldoende aandacht aan besteed. Het gaat om het individu. Als je in die zone staat mag je tegenstander niet koppen. Klaar. Het maakt niet uit hoe." Alflen spreekt van basisvaardigheden. "Je kan ook niet zeggen: Ja, maar ik werd uitgeblokt. Ook dan zijn er simpele regels onderling en neem je elkaars man over. Er zijn dus geen excuses voor."
Rob Alflen: 'Geen excuses voor slecht verdedigen corners'

In elkaars ruimte komen

In tegenstelling tot de hoekschoppen verdedigend was Alflen zeer te spreken over het aanvalsspel van FC Utrecht. "Het is een prachtige middag geworden. Utrecht is stappen aan het maken met het in elkaars ruimte komen." Alflen laat als voorbeeld de 1-0 door Booth zien. "Toornstra wijkt uit naar de zijkant. Booth komt naar buiten naar binnen en Lammers zakt terug in de ruimte van Toornstra. Het resultaat is een prachtige goal." Alflen beaamt dat FC Utrecht sinds de komst van Lammers grote stappen maakt. "Die patronen kun je niet trainen. Dit moeten voetballers zelf zien. Lammers is hier gewoon verschrikkelijk goed in. Die laat ruimte en benut ook van de ruimte die andere laten. Sinds hij er is hebben ze daar hele goeie stappen in gemaakt denk ik."
Rob Alflen: 'Na komst Lammers grote stappen gemaakt'

RTV Utrecht doet liveverslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg, Bert Kous en de analyse van Rob Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe. Na de wedstrijd wordt er in de podcast Namen & Rugnummers Match Talk uitgebreid teruggeblikt.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan?

In de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.