Sjors Ultee analyseert FC Utrecht - FC Volendam: 'Enorm dynamische tweede helft'

Utrecht - Wekelijks legt een analyst in Een Berg Sport uit wat er goed en slecht ging bij FC Utrecht. Deze week is dat Sjors Ultee. De Utrechtse trainer ging mee naar FC Utrecht - FC Volendam en constateerde een groot verschil tussen de eerste en de tweede helft. Hij legt uit waar hem dat in zat.
De uitzending van Een Berg Sport van vrijdag 9 februari is hier te bekijken. Naast Ultee zijn FC Utrecht-speler Mike van der Hoorn en oud-FC Utrecht speler Rob Alflen te gast.

Sjors Ultee (Utrecht, 23 mei 1987) doorliep de pabo en was werkzaam in het speciaal onderwijs. Hij speelde nooit in het betaald voetbal. Bij de amateurclub DVSU speelde hij in de vierde en vijfde klasse en was hij actief als jeugdtrainer. In 2006 kwam hij bij FC Utrecht terecht, eerst als assistent-techniektrainer voor clinics bij amateurclubs, in 2009 kreeg hij een parttime baan als jeugdtrainer. Van 2014 tot 2016 was hij assistent-trainer van het eerste elftal onder Rob Alflen en Erik ten Hag. In 2016 verlengde Ultee zijn contract bij FC Utrecht. In de periode die volgde was hij onder meer hoofdtrainer in de eredivisie van Fortuna Sittard en Cambuur Leeuwarden.

Eerste helft: moeite met opbouwen

FC Utrecht won met 4-2 van FC Volendam, maar in de eerste helft liep het nog helemaal niet zo lekker. De thuisploeg had veel moeite met het extreem defensieve spel van de Volendammers. "Ze keken niet eens naar de bal bij Volendam. Als FC Utrecht de bal kreeg renden ze als een speer terug", laat Ultee zien aan de hand van beelden. "De intenties van Volendam zijn dus wel duidelijk. En dan zie je het beperkte aantal opties dat FC Utrecht heeft en moet het in een beperkte ruimte iets zien te creëren. Dat is vaak lastiger dan mensen denken." Dat het in de tweede helft wel lukte had te maken met wat wisselingen op het middenveld waarbij de nieuwe spelers het anders aanpakten.
Sjors Ultee over de eerste helft: "Moeite met opbouwen'

Oplossing in de as

Dat het in de tweede helft wel lukt bij FC Utrecht heeft volgens Ultee met een aantal zaken te maken: "Ten eerste dynamiek. Heel logisch. Als iedereen stil staat is het voor een tegenstander makkelijk. En mensen in het midden van het veld die het spel willen maken." Dat had te maken met de wissels die Ron Jans doorvoerde. Bozdogan en Iqbal waren in de ploeg gekomen op het middenveld. "De oplossingen lagen in de as. Bozdogan krijgt de bal en wil naar voren toe", laat Ultee zien aan de hand van beelden van de wedstrijd. "Hij speelt er met een pass doorheen en is in een keer vijf tegenstanders kwijt. Het is zo belangrijk om op de juiste momenten te versnellen. En dan heb je ook nog eens een back die binnendoor komt met veel mensen voor in het zestienmetergebied. Dan zie je hoe je met 1 à 2 ballen toch door zo'n compacte verdediging heen kan."
Sjors Ultee over de veranderingen in de tweede helft: 'Je ziet dat je ze echt wel kapot kan spelen'

RTV Utrecht doet liveverslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg, Bert Kous en de analyse van Rob Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan?

In de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.