FC Utrecht kan 33 jaar oud clubrecord evenaren: 'Het geheim? Organisatorisch waren wij onverslaanbaar'

Utrecht - FC Utrecht zette 33 jaar geleden een clubrecord neer door 13 achtereenvolgende duels niet te verliezen. Komende zondag kan deze reeks worden geëvenaard. Vier hoofdrolspelers van de recordploeg uit het seizoen 1990/1991 gaan in op het geheim, de verschillen, de druk, de waarde en over de hoop op de verbreking van het record. "Daar zijn records uiteindelijk voor."
Jan Willem van Ede, die ook het record van meeste duels in het shirt van FC Utrecht in handen heeft, was als doelman een belangrijke pion in de ongeslagen reeks. "Maar toen je mij een berichtje stuurde moest ik wel even graven hoor. Dat het op 13 stond en in ons bezit was wist ik eigenlijk niet meer. Bij ons was het toen niet een doel op zich."
Ook bij de drie andere ex-voetballers van FC Utrecht is het niet een verhaal dat ze op iedere verjaardag vertellen. "Ik hoorde het een aantal jaren later pas. Het was toen niet de tijd van de statistieken", zegt Robby Alflen. "Ik wist wel dat ik onderdeel was van een record maar niet meer precies welke", reageert Herman Verrips nuchter. Erik van der Meer weet dat het een goed seizoen was. "Maar dat we een record hadden neergezet? Dat wist ik niet."

FC Utrecht ontvangt zondag 11 februari Fortuna Sittard in Stadion Galgenwaard. Als de Utrechters winnen dan zijn ze voor het dertiende duel op rij ongeslagen. De reeks begon op 22 oktober met de spectaculaire 4-3 zege op Ajax.

FC Utrecht - Fortuna Sittard is zondag live te volgen via de stream van RTV Utrecht met commentaar van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Robby Alflen.

In aanloop naar het thuisduel met Fortuna van zondag zal het waarschijnlijk veel over de evenaring van het record gaan. "Ook binnen de ploeg zal het er over gaan. Dat zou voor extra druk kunnen zorgen", denkt Alflen. Verrips ziet daarin een groot verschil met 33 jaar geleden. "Wij waren er niet mee bezig, we zaten gewoon in een flow."
Ik vind het huidige FC Utrecht verdedigend kwetsbaarder
Jan Willem van Ede

Ook een trainerswissel

In het elftal van begin jaren '90 moest trainer Cees Loffeld het veld ruimen voor Ab Fafié. Dit seizoen werd bij FC Utrecht Michael Silberbauer aan de kant gezet voor Ron Jans. "Dat heeft natuurlijk toen én nu invloed gehad", zegt Van Ede. "Fafié schatte bij ons de kwaliteiten van het team echt goed in. Het begon te lopen. We hadden de eerste 7 wedstrijden van het seizoen 16 goals tegen gekregen. Onder Fafié kregen we in 27 duels slechts 13 doelpunten tegen."
"Ik weet niet of het toeval is dat er toen ook een trainerswissel was. Het is vooral voor de ontslagen trainers heel sneu", zegt voormalig middenvelder Alflen. "Je ziet in ieder geval dat trainers verschil kunnen maken."
Een verklaring zou kunnen zijn dat een trainer die instapt het als eerste verdedigend op orde wil hebben. "Dat kan wel kloppen. Maar ik denk dat het bij het huidige FC Utrecht een andere oorzaak heeft. In het begin van het seizoen liep iedereen erbij als een kip zonder kop. Er was geen speelplan."
33 jaar geleden stond FC Utrecht in de eerste fase van het seizoen ook onderaan. Door de goede reeks werd uiteindelijk Europees voetbal gehaald. Alflen verkaste vervolgens naar Ajax. "Die transfer heb ik mede aan Fafié te danken. Ik kwam door hem volledig in mijn kwaliteiten te spelen. Hij richtte het elftal zo in dat iedereen toekwam aan de dingen waar hij goed in was."

Verschillen

Volgens van Ede is een van de grootste verschillen van toen en nu de basiself. "Wij hadden echt een vaste ploeg, dat is nu wel anders", ziet Van Ede. "In die tijd wist je dat als je op de bank zat het heel lastig was om er in te komen. Bij de ploeg van Jans staat er haast iedere week wel weer een andere naam in de basis."
"Alleen als er iemand geschorst of geblesseerd was dan was er een wijziging", herinnert Alflen zich. Ook voor Verrips was dit de kracht van de ploeg. "Dat helpt gewoon een hoop. Je moest van hele goede huize komen om in het elftal te komen."
Je kan beter geen record hebben en meer overwinningen
Erik van der Meer

Stond als een huis

"Wij waren organisatorisch onverslaanbaar. We hadden een fantastische defensie. Ik vind het huidige FC Utrecht verdedigend wel kwetsbaarder, dat zag je ook vorige week tegen Volendam", analyseert Van Ede. Alflen onderschrijft dat. "Fafié was heel duidelijk in het van achteruit opzetten. De boel moest dicht", zegt de analist van RTV Utrecht. "Over het huidige FC Utrecht kan ik nou niet zeggen dat het staat als een huis. Maar ik ontken natuurlijk niet dat het nu heel goed gaat."
Over het elftal van toen wordt er gezegd dat ze heel verdedigend speelden. Verrips, Alflen en Van der Meer kunnen zich daar enigszins in vinden. "Ik ben het daar niet mee eens", is Van Ede duidelijk. "Wij speelden echt niet met de kont in de zestien. Dat kon ook niet want we hadden Smolarek in de spits en die moest je in de zestien van de tegenstander gebruiken. We hadden ook echt voetbal in de ploeg. Het was een uitgebalanceerd geheel."
In totaal kregen de Utrechters in het seizoen 1990/1991 29 tegentreffers om de oren. Dit seizoen staat dat aantal, met nog 14 duels te gaan, al op 30 tegendoelpunten. "Moet je nagaan", reageert Alflen. "Het stond echt als een huis", zegt doelman Van Ede. "Een overeenkomst is wel dat wij niet veel scoorden en het huidige FC Utrecht ook niet."
Voor een club als FC Utrecht is zo'n reeks als dit heel bijzonder
Robby Alflen

Meer overwinningen

"In die tijd wisten we dat als we voor kwamen we die wedstrijd hoe dan ook zouden winnen, of in ieder geval niet verliezen", zegt Verrips. Van der Meer weet dat ook nog. "Fafié zei op een persconferentie dat hij niet kwam om het publiek te vermaken. Dat zegt natuurlijk ook wat."
In die 13 duels won het oude FC Utrecht 9 keer, het huidige FC Utrecht heeft in de reeks van twaalf 4 keer gewonnen."Dat heeft met de kwaliteit van de selectie te maken. Ik denk dat onze ploeg beter in elkaar zat", aldus Van der Meer die de reeks wel wil relativeren. "Je kan beter geen record hebben en meer overwinningen. Dan heb je meer punten en haal je misschien de play-offs. Dan beloon je jezelf echt, met een record niet. "

Het geheim

Het geheim van een ongeslagen reeks is misschien wel de ongeslagen reeks. "Zo'n serie doet bij ieder individu wat met het vertrouwen. Als je dat allemaal bij elkaar optelt dan doet het voor het team heel veel", is niet alleen de gedachte van Alflen maar ook die van Verrips. "Als je goed voetbalt en je verliest dan geeft dat geen vertrouwen. Niet verliezen geeft dat wel."
Ook Van der Meer ziet dat zo. "Voetbal gaat uiteindelijk om het halen van punten. Als je die haalt dan krijg je vertrouwen en met vertrouwen ga je beter voetballen."
"Maar ik vind dat dit bij ons wel meer tot uiting kwam dan bij dit FC Utrecht", voegt Alflen er aan toe. "Je voelt nog steeds iets onzekers of iets negatiefs. Terwijl ze een hele knappe reeks aan het neerzetten zijn."
Zo'n record streelt je ego
Herman Verrips

Waarde van record

"Voor een club als FC Utrecht is zo'n reeks als dit heel bijzonder. Ajax, PSV en Feyenoord die maken dit vaker mee, voor de clubs daaronder is dit speciaal", zegt Van Alflen. "Ze mogen het record afpakken, absoluut."
Een 33-jarig oud record dus. "Het zegt wel iets dat het al zolang geleden is. Het komt maar een keer in de zoveel tijd voor. Het is niet makkelijk", zegt Van der Meer. "Het is heel knap en ik hoop dat ze het gaan evenaren en verbreken. Maar het moet uiteindelijk wat opleveren."
Verrips vindt het vooral heel leuk dat hij onderdeel is van zo'n reeks. "Je doet jezelf eer aan, het streelt je ego", aldus de voormalig verdediger. "Ze mogen het record evenaren en afpakken." Tegen Fortuna kan het record worden geëvenaard. De wedstrijd er op is uit tegen FC Twente, dan kan het record worden verbroken. "En daarna hoop ik dat ze nog tien wedstrijden ongeslagen blijven. Wij werden met het record derde en daar zat Europees voetbal aan vast."
"Ik vind het prima als het record verbroken wordt, maar wel op een voorwaarde. Deze reeks is wat waard als de play-offs om Europees voetbal worden bereikt", zegt Van Ede. "Alleen dan heb je wat aan het record."
RTV Utrecht maakte een aantal jaar geleden een documentaire over het seizoen 1990/1991 van FC Utrecht. Bekijk deze hieronder.