Autosport-icoon Gerrit van Kouwen overleden

© ANP
Utrecht - Gerrit van Kouwen is na een kort ziekbed op 60-jarige leeftijd overleden. De autocoureur was niet alleen een bekendheid in zijn geboorteplaats De Meern, maar ook ver daarbuiten. In 1984 verwierf hij wereldfaam door op het Formule Ford Festival op het circuit van Brands Hatch de Britse hegemonie te doorbreken. De wedstrijd stond destijds bekend als dé springplank naar de Formule 1.
Van Kouwen won later ook wedstrijden in de Formule 3 en schreef in de raceklasse het Britse kampioenschap op zijn naam. De internationale autosportpers dichtte hem een mooie toekomst in de Formule 1 toe, maar zover kwam het nooit. Voordat hij de overstap kon maken viel het team waarvoor hij reed uit elkaar waardoor ook zijn eigen carrière van de rails raakte.
Hij stapte over naar de tourwagenracerij waarin hij eveneens succesvol was. In 1992 reed hij zijn laatste wedstrijd waarna hij met zijn vrouw terugkeerde naar Nederland. Daar bouwde hij met zijn broer Ed een bestaan op in het huizensloopbedrijf VAKO dat zijn vader had opgezet. Tot ze de zaak in 2020 verkochten voerden ze veel grote opdrachten uit voor de gemeente Utrecht.

Geboren op de autosloperij

Dat Van Kouwen liefde voor auto's had was niet raar. Hij werd in 1963 geboren op de autosloperij van zijn vader in De Meern. Hij racete in hun zelfgebouwde cross-Kever. Zijn oom Wout schreef de auto in voor wedstrijden. De jonge Gerrit en zijn neefje Wout zaten achter het stuur. Toen de organisatie ontdekte dat ze nog minderjarig waren kregen ze een startverbod. Maar het zaadje was inmiddels gepland. Van Kouwen stond regelmatig met zijn racewagens op de jaarmarkten in zijn dorp. Van Kouwen had een brede schare fans, maar bleef zelf altijd rustig en bescheiden.