Alflen analyseert Vitesse - FC Utrecht: 'Met twee backs naar voren. Prachtig als je dat durft'

© RTV Utrecht
Utrecht - Rob Alflen gaat in zijn eerste analyse in op het duel tussen Vitesse en FC Utrecht. Over Sam Lammers, diepte zoeken aan de zijkant en tussen de linies in voetballen. De oud-speler van FC Utrecht zag dat het werk van trainer Ron Jans zich op bepaalde vlakken begint uit te betalen, maar op andere gebieden is er nog werk aan de winkel voor de wedstrijd zondag tegen PSV.
De uitzending van Een Berg Sport van vrijdag 19 januari is hier te bekijken. Te gast zijn Hercules-speler Nathan Bijl en Shanon Carmelia.

Rob Alflen (7 mei 1968) speelde van 1985 tot en met 1991 voor FC Utrecht. Hij debuteerde al op 17-jarige leeftijd. Al snel ontgroeide de beloftevolle middenvelder de Galgenwaard. Hij ging spelen bij Ajax waar hij onder Louis van Gaal de UEFA Cup wist te winnen. De grote successen van de gouden generatie maakte de Utrechter door chronische blessures niet mee. Na een eerste periode als voetbalanalist bij RTV Utrecht ging hij het trainersvak in. Hij was van 2014 tot en met 2015 hoofdtrainer van FC Utrecht. Na een periode als assistent is Alflen nu terug op het oude nest bij Een Berg Sport en Namen & Rugnummers.

Meer dan alleen een spits

Sam Lammers maakte zijn debuut bij FC Utrecht. De aanvaller moet het doelpuntentekort gaan oplossen. Na een wedstrijd durft Alflen al één conclusie te trekken: "Met Sam Lammers in de ploeg ga je meer doelpunten maken, maar niet alleen Sam Lammers zal meer gaan scoren", steekt hij van wal in de uitzending van vrijdag. "Lammers is meer dan alleen een spits. Je ziet hem ook fungeren als aanspeelpunt. Daar ben je altijd naar opzoek. Een aanvaller die je in de diepte kan aanspelen. Maar daarnaast zie je dat hij ook enorm over het veld kan zwerven. Soms zelfs op eigen helft. Dan ontstaat er ruimte voorin. Om daar van te profiteren moet je minimaal met een hele diepe '10' gaan spelen of in een twee-spitsen-systeem."
Rob Alflen over Sam Lammers: 'Hij is meer dan een spits'

Met lef op de zijkant

Afgelopen winter is trainer Ron Jans druk bezig geweest om zijn elftal beter te laten opbouwen. Het resultaat daarvan was tegen Vitesse al goed zichtbaar. "Je kan op twee manieren opbouwen", legt Alflen uit. "Je kan door een tegenstander heen spelen en er omheen. FC Utrecht deed dat laatste heel goed tegen Vitesse. Met name de backs zoeken dan de diepte op en komen met voorzetten. Aan dat laatste moet Ter Avest overigens nog wel werken." Op een gegeven moment staat FC Utrecht zelfs met beide backs vrij voor de keeper en weet het bijna te scoren. "Volgens de wetten van het voetbal mag dat niet, maar ik vind het prachtig als je dat durft. Dat is een teken van lef. Ik hou daarvan. Tegen de grote clubs kun je dat niet doen, dan zijn beide hoeken vrij en ga je eraan. Maar van mij mag dit blijven. En dan krijg je ook wel een keer de deksel op de neus, dat wel."
Rob Alflen over dubbel opkomende backs: 'Teken van lef'

Te weinig diepgang door het midden

Alflen heeft ook een kritische noot te kraken over het opbouwende spel van FC Utrecht in de wedstrijd tegen Vitesse. "Dat erom heen. Daarvan kun je echt zien dat ze daar mee bezig zijn geweest. Maar als de bal in het midden was ontbrak het juist aan diepgang." de analist haalt een voorbeeld aan. "Als de linker centrale verdediger aan de bal is kan Jensen, die eigenlijk je '10' is, rechts diep lopen. Maar in plaats van dat te doen ging hij juist nog verder inzakken. En omdat er niks gebeurd ga je je als middenvelder aanbieden, met als gevolg dat een tegenstander eigenlijk niets hoeft te doen." Alflen vindt dan ook dat de spelers in het midden vaker de diepte moeten zoeken. "In het voorbeeld van Ramselaar zie je hoe goed dit werkt. Je ziet meteen hoe er ruimte tussen de linies ontstaat. Dit is één van de moeilijkste dingen in het voetbal, maar ik zou daar mee aan de slag gaan."
Rob Alflen: 'Het ontbrak aan diepte door het midden'

RTV Utrecht doet liveverslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg, Bert Kous en de analyse van Rob Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan?

In de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.