Kijk terug: FC Utrecht houdt PSV van record af: 'Voelt als een overwinning'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft een einde gemaakt aan de zegereeks van PSV. De Eindhovenaren waren in de Galgenwaard op jacht naar hun achttiende overwinning op rij in de eredivisie, een record. Zover kwam het niet. Een sterk FC Utrecht wist PSV op 1-1 te houden.
"We hebben niet eens gewonnen, maar dit voelt als een overwinning", vond trainer Ron Jans. "Toen ik hier kwam zei ik: FC Utrecht moet weer voetballen naar zijn identiteit. Nou, dit was hem."
Luister terug: De hoogtepunten van FC Utrecht - PSV
De eerste kans van PSV was meteen raak. In de 7e minuut kopte Bakayoko raak op een voorzet van Dest. De vroege voorsprong was niet helemaal conform de verhoudingen. FC Utrecht had de wedstrijd aardig onder controle. De Eindhovenaren, die normaal gedijen op balbezit, wisten het eerste kwartier alleen een paar counters te produceren. "We zaten er ondanks de vroege goal meteen goed in", vertelde verdediger Mike van der Hoorn die geen moment in paniek raakte na de treffer van Bakayoko. Hij vocht zijn eigen duels uit met Luuk de Jong. "Druk zetten ging goed en dat hebben we eigenlijke de hele wedstrijd kunnen volhouden."
Dit voelde als een overwinning
FC Utrecht-trainer Ron Jans
"We kwamen al snel achter, maar ik vond ons de eerste minuten ook al goed", blikte Jens Toornstra terug. De veteraan was een van de uitblinkers aan de kant van FC Utrecht als de middenvelder direct achter de spits. "Er zat heel veel energie in. Dat breng je dan naar de supporters en dan krijg je zo'n wedstrijd als vandaag."
Jens Toornstra: 'Er zat veel energie in'
Het zat FC Utrecht ook niet mee. Na 20 minuten brak Lammers door de defensie van PSV. De aanvaller van FC Utrecht werd opzichtig naar de grond getrokken, maar scheidsrechter Kooij zag er geen overtreding in. Dezelfde Lammers was even later dicht bij de gelijkmaker toen hij kon schieten vanaf de linkerkant. PSV-doelman Benitez redde in de korte hoek. Vlak voor rust had het alsnog 1-1 moeten zijn toen Lammers in korte tijd nog twee grote kansen om zeep hielp. FC Utrecht kreeg geen loon na werken en ging rusten met een 0-1 achterstand.
Het publiek was geweldig
FC Utrecht-trainer Ron Jans
FC Utrecht kende een flitsende start van de tweede helft. Het liep PSV finaal onder de voet. Een kopbal van Ter Avest belandde nog op de lat. Daarna was het eindelijk raak voor FC Utrecht. Lammers bediende Boussaid in de 53e minuut, waarna de Belg de bal snoeihard in de touwen joeg.
Mike van der Hoorn: 'We zaten er meteen goed in'

Record op het spel

Met het zegereeksrecord op het spel koos PSV vol de aanval. Een schot van Lozano ging tegen de onderkant van de lat. Aan de andere kant maakte FC Utrecht gebruik van de ruimte die ontstond, met onder meer een kop kans voor Lammers.
Ron Jans: 'Fantastische wedstrijd? Dan zijn we zijn het eindelijk een keer eens'
Zo eindigde de recordreeks van PSV na zeventien zeges. Evenveel als het PSV van 1987/1988 met Utrechter Gerald Vanenburg en Biltenaar Hans van Breukelen. FC Utrecht is nu met een eigen record bezig. Het is nu tien wedstrijden op rij zonder nederlaag. De laatste keer dat FC Utrecht dat deed in competitieverband, was in het seizoen 2016/2017 onder leiding van Erik ten Hag

FC Utrecht - PSV 1-1

0-1 Johan Bakayoko (7')
1-1 Othmane Boussaid (53')

Scheidsrechter: Joey Kooy
Toeschouwers: 21.727

Liveblog

90+4' Het is afgelopen. FC Utrecht houdt PSV van het zege-record af met gelijkspel.
90' Er komt 4 minuten blessuretijd bij.
88' "We hebben Barkas nog haast niet genoemd en dat is veelzeggend", zegt analist Robbie Alflen.
84' Spits Lammers gaat naar de kant bij FC Utrecht. Verdediger Sagnan vervangt hem.
83' Boussaid schiet maar eens vanaf de rand van de zestien. Het schot van de Belg vliegt maar net naast.
77' De tweede wissel aan de Utrechtse zijde. Toornstra gaat naar de bank, Jensen vervangt hem.
74' Wat een kans voor PSV! Lozano stormt op en schiet de bal hard tegen de lat. De bal stuitert voor de lijn terug het veld in.
67' Wissel bij FC Utrecht. Romeny komt het veld in voor Booth.
66' Twee wissels bij PSV. Lozano en Van Aanholt hebben Ramalho en Vertessen vervangen.
56' Vertessen geeft de bal voor, El Karouani maakt er een hoekschop van. De eerste voor de Eindhovenaren.
53' DOELPUNT FC UTRECHT! Het is geheel terecht 1-1 geworden. Boussaid schiet de bal hard tegen de touwen. De assist is van Lammers.
De 1-1 van FC Utrecht
52' Weer net niet! PSV komt goed weg. De kopbal van Ter Avest belandt op de lat. In de daaropvolgende scrimmage weet niemand de 1-1 binnen te werken.
48' Toornstra gaat richting de zestien en schiet. Benitez weet de bal in de korte hoek opnieuw maar net te keren. Weer een hoekschop, de zevende voor FC Utrecht. PSV heeft er nog geen één gehad.
47' Vanuit de draai schiet Flamingo op doel. Het wordt uiteindelijk een hoekschop. Utrecht laat zich direct zien.
46' De tweede helft is begonnen. Geen van de twee ploegen heeft gewisseld.

RUST

45' Opnieuw een kans voor Lammers. Via Boussaid komt de bal bij de spits. Doelman Benitez weet opnieuw de bal te keren.
44' FC Utrecht dringt iets meer aan. Eerst is er de voorzet van Booth. Vanuit de tweede lijn schiet Lammers vervolgens rakelings naast.
41' De bal vliegt er bijna in. El Karouani geeft de hoog bal hoog voor maar hij vloog bijna het doel van PSV in. Benitez weet er nog maar net een hoekschop van te maken.
40' De Galgenwaard applaudisseert met een hoop cynisme. De reden? Joey Kooy fluit een keer in het voordeel van de Utrechters.
30' Fraulo bemoeit zich veel met het spel. "Als hij hoog niet makkelijk aan de bal komt zakt hij in. Dat zie ik hem regelmatig doen vandaag", ziet analist Robby Alflen.
27' De eerste kans voor FC Utrecht. Lammers schiet de bal in de korte hoek tegen doelman Benitez aan.
18' Guus Til wordt weggestuurd met een steekpass. De voetballer van PSV kan er net niet bij. Doeltrap.
13' PSV-speler Luuk de Jong heeft tot twee keer toe een hoofdblessure. De spits lijkt verder te kunnen.
7' DOELPUNT PSV! En het is al raak voor PSV. De voorzet is van Dest, Bakayoko komt de 0-1 vervolgens eenvoudig binnen.
De 1-0 van PSV
3' Daar was de eerste dreiging van FC Utrecht. Na een goede bal van Toornstra heeft Lammers de bal in de zestien, PSV weet de bal weg te werken.
1' Er is afgetrapt bij FC Utrecht - PSV.

Opstellingen

FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, Van der Hoorn, Viergever, El Karouani; Flamingo, Fraulo, Toornstra; Booth, Lammers, Boussaid
PSV: Benitez; Teze, Ramalho, Boscagli, Dest; Schouten, Til, Tillman; Bakayoko, De Jong, Vertessen
Aan de zijde van FC Utrecht ontbreken Can Bozdogan en Bart Ramselaar vanwege ziekte.

Vooruitblik

Verre van ideaal. Zo zou je de voorbereiding van FC Utrecht op de thuiswedstrijd van zondag tegen PSV kunnen typeren. De winter maakte normaal trainen zo goed als onmogelijk, en daarnaast kende de selectie van Ron Jans een aantal ziektegevallen.
"Dit is echt een hele vervelende trainingsweek", zegt Jans. "We moeten elke dag kijken waar we trainen, uitwijken naar kunstgras, veld sneeuwvrij maken, veld bevroren, dan weer sneeuw. En de de winter heeft er ook voor gezorgd dat we nogal wat zieken hebben. En dat is misschien nog erger dan het veld."
Wie er ziek zijn en dus mogelijk niet inzetbaar kon Jans voor de vrijdagtraining niet zeggen. "Dat weet ik nog niet. Er zijn een aantal jongens die komen morgen weer op te kijken of ze kunnen trainen en of ze bij de wedstrijdselectie kunnen zijn. Het zijn allemaal vraagtekens."
Ron Jans: 'Vervelende trainingsweek'
Het maakt dat Jans vrijdagmiddag met veertien spelers en twee keepers op het trainingsveld staat. "Dat heeft invloed op de training. Je komt daar als trainer en als spelers wel uit, want je kunt wel accenten van je speelplan trainen." Zo zou je met veertien spelers en twee keepers bijvoorbeeld op hoekschoppen kunnen trainen. Daarvan kreeg Utrecht er veel tegen Vitesse, maar het rendement was gering.
"We kregen er wel een paar kansen uit, maar geen goals", zegt Jans. "Maar als je veertien corners hebt levert dat niet automatisch een of twee doelpunten op. We zijn meer met andere dingen bezig geweest dan met spelhervattingen." Op de vraag waarmee dan antwoord Jans: "Overleven!"
We hebben ook wat zieken. En dat is misschien nog erger dan het veld
Ron Jans
Al met al is het niet de ideale voorbereiding op een wedstrijd tegen de ploeg die dit seizoen in Nederland onverslaanbaar lijkt. PSV won alle zeventien competitieduels tot nu toe en had woensdag in de beker ook weinig moeite met FC Twente. "Als zij winnen zijn wij nummer achttien in de rij", stelt Jans laconiek. "Maar als zij niet winnen zijn wij de eerste die dat doorbreekt en dat vind ik wel een mooie uitdaging."
Jans weet ook dat FC Utrecht boven zichzelf zal moeten uitstijgen en dat PSV een mindere dag moet hebben. "Vooral dat eerste", zegt de Utrecht-trainer. "Want dat hebben wij in de hand. PSV is favoriet, maar wij willen laten zien wie we zijn."
Daarbij Jans zo min mogelijk concessies doen aan de eigen speelwijze. "Twente heeft zich woensdag aangepast, ging iets anders doen. Maar die kwamen het eerste half uur niet over de middenlijn. Dus je gooit eigenlijk je eigen houvast weg. Dat willen wij niet doen."

Leliendal disciplinair gestraft

Yannick Leliendal: disciplinair gestraft
Yannick Leliendal: disciplinair gestraft © Orange Pictures
Wie er zondag in elk geval niet bij is, naast de al langer geblesseerden Marouane Azarkan, Isac Lidberg en Anthony Descotte en de wegens interlandverplichtingen afwezigen Zidane Iqbal en Ivar Jenner, is Yannick Leliendal. De linksback, die afgelopen najaar Soufian el Karouani uit de basis leek te verdringen, is teruggezet naar de beloftenploeg.
Eén van de redenen is gedoe rond zijn contractverlenging. "Dat ligt op het bordje van Jordi Zuidam", zegt Ron Jans. "Maar het heeft ook met mij te maken en hoe hij zich de laatste maanden heeft gemanifesteerd."
Jans gaat daar verder niet op in, maar dat zal te maken met het feit dat Leliendal zijn veroverde basisplaats inmiddels weer kwijt is geraakt aan Soufian el Karouani. "Ik ben fit weer, ik voel me lekker en de laatste vier wedstrijden waren mijn beste voor FC Utrecht", zegt de afgelopen zomer van NEC overgekomen linksachter.
Soufian el Karouani
El Karouani gooide, in tegenstelling van Leliendal lijkt te hebben gedaan, zijn kont niet tegen de krib toen hij wisselspeler werd. "Ik ben veel bezig geweest, heb veel extra getraind", stelt de verdediger. "Je bent het er niet mee eens, en je mag het nooit accepteren. Maar het is aan jou of je een vervelend mannetje wordt en irritant doet. Of ga je werken en aan de trainer laten zien van 'Hé, kijk eens!'. En ik denk dat dat de beste optie is."
Bij PSV ontbreekt zondag de geblesseerde Joey Veerman. De middenvelder is niet op tijd hersteld van de kuitblessure die hij woensdag opliep tijdens de warming-up voor het bekerduel met FC Twente. Of Jerdy Schouten kan spelen wordt pas een dag voor de wedstrijd duidelijk.

RTV Utrecht doet live verslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Robby Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.