Hercules ziet bekerdroom in extremis uiteenspatten: 'De club op de kaart gezet'

© Orange Pictures
Utrecht - Het bekersprookje van Hercules is ten einde gekomen. De Utrechtse amateurs waren opnieuw dicht bij een stunt in het KNVB-beker toernooi. Na de uitschakeling van Ajax verloren de Utrechters pas na verlenging van de profs van Cambuur Leeuwarden. Op Sportpark Zoudenbalch in Utrecht werd onder toeziend oog van 1.100 toeschouwers 3-4 voor de Friezen, die naar de kwartfinales gaan.
Zo klonk Hercules - Cambuur door verslaggevers René van den Berg en Bert Kous
De Utrechters kenden een droomstart op Zoudenbalch. Er was nog geen minuut gespeeld toen de bal al op de stip ging. Paulina werd na een diepe bal in de zestien meter neergelegd door Van Kaam, waarna scheidsrechter Martens resoluut een penalty gaf aan Hercules. Nadat ook de VAR akkoord gaf ging Lahri achter de bal staan en stuurde Cambuur-doelman Van Osch de verkeerde hoek in: 1-0.
In de 14e minuut kreeg Vermeulen namens Hercules de kans op de 2-0. De spits ontsnapte over de rechterkant, maar schoot vanuit een moeilijke hoek over. In de 22e minuut had Cambuur een enorme kans op de gelijkmaker. Een goed uitgespeelde aanval belandde voor de voeten van Van Kaam, maar zijn wilde schot vloog over het Utrechtse doel.
Na die eerste kans bleef Cambuur gevaarlijk. De boomlange spits Uldrikis kopte hard in op een hoekschop. Verdediger Carmelia redde voor Hercules op de doellijn. Zo wist Hercules met een 1-0 voorsprong de rust te halen.

Wereldgoal

In de tweede helft was het lang eenrichtingsverkeer. Cambuur viel aan en Hercules verdedigde. Toch kwamen de Blauw-Witten na een uur spelen op 2-0. De bal belandde in de zestien meter bij Lahri die de bal met een schitterende omhaal in de kruising plaatste.
"Ik dacht ik moet hem raken, het maakte niet uit hoe", zei Lahri na de wedstrijd. "Ik moet hem nog even terugkijken. Ik hoorde iedereen schreeuwen, ik heb die goal nog niet helemaal kunnen beseffen."
Oussama Lahri: 'We hebben Hercules op de kaart gezet'
Achter de goal van Cambuur vloog het vreugdebier door de lucht. Scheidsrechter Martens kon niks anders dan de wedstrijd een kwartier te staken. Na de onderbreking bleef Cambuur verwoed zoeken naar de aansluitingstreffer. Kooistra probeerde Vonk te verrassen met een schot in de korte hoek. Maar de Hercules-keeper kreeg nog net een teen tegen de bal.

Friese comeback

Dertien minuten voor tijd ging de bal opnieuw op de stip. Maar nu voor de Friezen. Lahri schopte op onfortuinlijke wijze tegen Pichel aan waarna de VAR ingreep. Smit ging achter de bal staan en schoot feilloos binnen. Zo werd het toch weer billenknijpen voor de Utrechters in de slotfase. In de 82e minuut viel de gelijkmaker. Nartey schoot vanaf de linkerkant de 2-2 binnen.
Zo voltrok zich een identiek scenario als een aantal weken geleden tegen Ajax, toen Hercules uiteindelijk met 3-2 wist te winnen. Paulina werd bijna de held van de wedstrijd toen hij in de 90e minuut rakelings langs de kruising schoot. Cambuur bleef gevaarlijker terwijl de vermoeidheid toesloeg bij de Utrechters. Kooistra raakte dik in de blessuretijd de paal. Aan de andere kant schoten Fichtinger en Van Hussen op paal en lat. Het bleef 2-2 en zo kwam er een verlenging.

Verlenging

Hercules-keeper Vink moest in de verlenging meteen reddend optreden. Hij moest al zijn reflexen gebruiken op een inzet van Smit. Meteen daarna was het alsnog raak voor Smit toen de topscorer van Cambuur vogelvrij binnenkopte. Hercules bleek over negen levens te beschikken. Zwart schoof amper drie minuten later na een vrije trap de 3-3 binnen.
"Ik kreeg hem plots voor mijn voeten. Dan is het niet nadenken maar gewoon schieten", sprak doelpuntenmaker Mitchell Zwart. "Hij was hard genoeg naast de keeper."
In de tweede helft van de verlenging was Hercules via Streng dicht bij de 4-3. De kopbal belandde op het aluminium. In de extra tijd van de verlenging viel toch nog de beslissing. Breij kroonde zich met een knappe goal tot matchwinner. "Op dit moment voel ik teleurstelling en woede. Ik weet niet eens hoe die goal viel", zei Zwart.
We hebben geschiedenis geschreven met zijn allen
Mitchell Zwart
Mitchell Zwart baalde flink: 'Over een uurtje ben ik pas trots denk ik'

Trots

"Ik moet wel even slikken. Maar ik ben trots. Punt. We hebben fantastisch gespeeld", zei trainer René van der Kooij na afloop. "Ik had het lijstje met penaltynemers al klaar... Dat is gewoon kut", is de oefenmeester duidelijk.
In de verlenging kon Hercules nog druk zetten. "Je probeert altijd nog ergens iets te verzinnen. Dan moeten ze het nog wel zien op te brengen. Wat een werklust heb ik gezien vandaag."
Bij Zwart kwam de nederlaag hard aan. "Ik ben kapot. Zowel fysiek als mentaal. In de laatste minuut zo'n goal tegen krijgen mag nooit gebeuren. Ik denk dat het trotse gevoel pas over een uurtje komt", sprak Zwart vlak na het laatste fluitsignaal.
Trainer René van der Kooij: 'Ik ben gewoon trots, punt'

Applaus van Cambuur

Cambuur-trainer Henk de Jong en zijn spelers applaudisseerden voor de Herculanen toen ze het veld afliepen. "Dat hoort gewoon zo. Ze hebben echt goed gespeeld. Mijn spelers deden het ook, we hadden het niet afgesproken, het ontstond gewoon. Dat is sportiviteit. We mogen blij zijn dat we door zijn."
Aan de zijde van Hercules waardeerden ze het gebaar van de Friezen. "Dat zegt wel wat over wat wij teweeg hebben gebracht. Tegen Ajax, maar ook hoe we ons vandaag hebben gepresenteerd. We hebben geschiedenis geschreven met zijn allen. Ik had nog graag een pagina aan dat boek toegevoegd."
"We hebben Hercules op de kaart gezet", zei tweevoudig doelpuntenmaker Lahri. "Ik heb echt genoten van het bekertoernooi. We zijn zover gekomen en daar moeten we van genieten."
Cambuur-trainer Henk de Jong: 'We mogen blij zijn dat we door zijn'

Hercules - Cambuur 3-4

3' Oussama Lahri (1-0, penalty)
60' Oussama Lahri (2-0)
78' Milan Smit (2-1)
82' Matthias Nartey (2-2)
93' Milan Smit (2-3)
96' Mitchell Zwart (3-3)
120+1' Michael Breij (3-4)

Scheidsrechter: Richard Martens
Toeschouwers: 1100

Liveblog:

120+2' En het is afgelopen. Cambuur bekert verder, stuntploeg Hercules ligt eruit.
120+1' DOELPUNT CAMBUUR! Dit moet haast wel de beslissing zijn. In extremis maakt Michael Breij de 4-3 voor Cambuur tegen Hercules.
118' Nu heeft Hercules-doelman Vonk de bal in zijn handen na een voorzet van Cambuur-speler Balk.
117' Een vrije trap voor Hercules van zo'n 30 meter afstand. Fichtinger schiet recht in de handen van doelman Van Osch.
114' Hoekschop nummer 10 voor Cambuur is een feit. Het blijft 3-3.
109' Wat een kans voor Hercules. De kopbal van Streng wordt maar net uit de kruising getikt door de doelman van Cambuur.
106' De tweede helft van de verlenging is begonnen.

Rust

105'Daar is de eerste hoekschop van de wedstrijd voor Hercules. Die levert geen gevaar op voor Cambuur.
96' DOELPUNT HERCULES! Het is weer gelijk! Na een vrije trap weet Mitchell Zwart de 3-3 binnen te schieten tegen Cambuur.
De 3-3 van Hercules zoals die klonk op onze stream
93' DOELPUNT CAMBUUR! En het is 3-2 voor de bezoekers. Smit kopt de bal binnen.
91' Cambuur is gelijk gevaarlijk. Doelman Vonk weet een kopbal maar net te keren.
91' De verlenging bij Hercules - Cambuur is begonnen.

Reguliere speeltijd

90+8' De reguliere speeltijd is afgelopen. We gaan verlengen bij Hercules - Cambuur.
90+7' PAAL EN LAT! Daar was Hercules opeens heel dichtbij de winnende. Eerst vliegt de bal op de paal en daarna op de lat.
90+5' Daar komt Hercules goed weg. Vanuit een hoekschop valt de bal maar net op de Utrechtse paal.
90' De blessuretijd is 7 minuten.
90' Vanaf de rand van de zestien schiet Paulinha. De bal gaat net naast, de aanvaller van Hercules ligt vervolgens met kramp op de grond.
88' Hercules-speler Nathan Bijl ligt geblesseerd op de grond. Er gaat aardig wat extra tijd bijkomen.
82' DOELPUNT CAMBUUR! En opeens is het 2-2. Matthias Nartey scoort de gelijkmaker tegen de Utrechters.
79' DOELPUNT CAMBUUR! De penalty is raak. Milan Smit maakt de aansluitingstreffer namens Cambuur tegen Hercules: 2-1.
78' Cambuur krijgt een strafschop na een overtreding van Hercules. Lahri wil de bal wegtrappen maar raakt daarbij een speler van de Friezen in zijn kruis.
75' De Var kijkt naar een mogelijke strafschop voor Cambuur tegen Hercules.
71' Nogmaals een redding van Vonk. Met zijn voeten werkt hij de bal weg. Hercules staat weer flink onder druk.
66' Na een vrije trap kopt Cambuur de bal zo in de handen van Hercules-doelman Vonk.
62' De wedstrijd is weer hervat.
61' Na de treffer kwam er vreugdebier op het veld. De wedstrijd ligt tijdelijk stil.
Zo beleefden de supporters van Hercules in hun kantine de omhaal
60' DOELPUNT HERCULES! Wat een goal! Lahri maakte met een omhaal (!) de 2-0 voor Hercules tegen Cambuur.
Zo klonk de omhaal van Lahri op onze stream
53' Cambuur brengt de bal in de zestien, doelman Vonk van Hercules kan hem eenvoudig oppikken.
46' De tweede helft is begonnen.

Rust

45' Hercules gaat met de 1-0 voorsprong de rust in.
41' Cambuur-trainer Henk de Jong grijpt in met twee wissels. De Jong en Van Mullem worden vervangen door Smand en Van der Veen.
35' Zodra Cambuur de bal heeft gaat alles en iedereen van Hercules vol in de verdediging.
27' Cambuur dringt aan. Herculaan Carmelia kan de bal maar net van de lijn houden.
22' Gevaar Cambuur! Van Kaam krijgt de bal rond op zo'n 8 meter afstand van het goal. Zijn schot vliegt over.
10' Vrije trap vanaf de zijkant voor Hercules. De bal van Lahri vliegt in de handen van Cambuur-doelman Van Osch.
7' Het eerste kansje voor Cambuur. Na een hoge voorzet gaat de bal naast het Utrechtse doel.
3' DOELPUNT HERCULES! Lahri faalt niet en schiet Hercules via een strafschop razendsnel op 1-0 voorsprong tegen Cambuur.
De 1-0 van Hercules zoals die te horen was op de stream
1' PENALTY! Paulinha gaat naar de grond door Van Kaam. Hercules krijgt al in de eerste minuut een strafschop.
1' Er is afgetrapt bij Hercules - Cambuur.

Opstellingen:

Hercules: Vonk; Carmelia, Zwart, Beck, Fonville; Bijl, Lahiri, Van Hussen; Vermeulen, Paulina, Pieters.
Cambuur: Van Osch; Tol, Van Mullem, Bergsma, Poll; Breij, De Jong, Van Kaam; Balk, Uldrikis, Smit.

Inlezen