Jens Toornstra blijft knokken voor basisplaats bij FC Utrecht: 'Op de training laten zien dat ik hoor te spelen'

Jens Toornstra
Jens Toornstra © FCUtrecht.nl
Utrecht - Hij heeft dit seizoen vaker dan hem lief is geen basisplaats bij FC Utrecht. Toch peinst Jens Toornstra er niet over om de club in deze transferwindow te verlaten. "Ik wil knokken voor mijn plaats, dat heb ik altijd gedaan."
FC Utrecht speelde dit seizoen negentien wedstrijden: twee in de beker en zeventien in de competitie. In slechts zeven duels stond Toornstra in de basis en daarvan speelde hij maar twee keer de volle 90 minuten. Negen keer kwam hij als invaller in het veld. Met die rol is de routinier niet tevreden, maar dat betekent niet dat hij deze winter wil vertrekken bij FC Utrecht.
Zelfs niet naar ADO Den Haag, de club waar hij in 2009 debuteerde als prof en die hem naar verluidt terug zou willen halen. "Voor nu niet, zeker niet. En ik denk dat het ook goed is dat ik die duidelijkheid geef. Dat houdt het rustig, voor mij en voor de club."

Knokken

Toornstra is namelijk nog niet klaar bij FC Utrecht en wil zich niet neerleggen bij een rol als wisselspeler. "Ik heb voor mezelf besloten dat ik ga knokken voor mijn basisplaats, zoals ik altijd heb gedaan. Het enige dat ik kan doen is hard werken en laten zien dat ik hoor te spelen. En dan is het verder aan de trainer."
Ik weet dat ik van toegevoegde waarde kan zijn voor FC Utrecht
Jens Toornstra
Die instelling typeert het karakter en de voetballoopbaan van de geboren Alphenaar: Toornstra geeft nooit op. "Dat heeft me uiteindelijk ook zo ver gebracht in mijn carrière. Ik weet dat ik van toegevoegde waarde kan zijn voor FC Utrecht."
Dat hij bijna 35 is en in de herfst van zijn voetballoopbaan verkeert doet daar niets aan af. "Het grootste deel van mijn carrière heb ik altijd gespeeld, maar er zijn ook periodes geweest dat ik minder heb gespeeld. En ik kwam altijd terug, omdat ik hard bleef werken. Dat is ook wat ik nu ga doen."
Jens Toornstra: "Het enige dat ik doen is hard werken"

Jens Toornstra (4 april 1989) debuteerde in 2009 als prof bij ADO Den Haag. Halverwege het seizoen 2012/2013 jaar stapte hij over naar FC Utrecht. Als speler van FC Utrecht debuteerde hij in juni 2013 in het Nederlands elftal, waarvoor hij in totaal vier keer uitkwam.

Na anderhalf jaar FC Utrecht (52 duels, 21 doelpunten) vertrok hij net na het begin van het seizoen 2014/2015 naar Feyenoord, waar hij in acht jaar uiteindelijk bijna 300 wedstrijden zou spelen (60 doelpunten). Hij werd in 2017 landskampioen, won twee keer de KNVB beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal. Ook speelde hij in 2022 de finale van de Conference League, die Feyenoord verloor van AS Roma.

In augustus 2022 keerde hij transfervrij terug naar FC Utrecht. Sinds zijn terugkeer in de Galgenwaard speelde hij 44 duels voor FC Utrecht, waarin hij twee keer scoorde. Zijn eerste doelpunt was uitgerekend tegen Feyenoord.