FC Utrecht begint 2024 met gelijkspel in Arnhem: 'Als je een doelpunt maakt win je de wedstrijd'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht is 2024 begonnen met een gelijkspel tegen Vitesse. In de Gelredome bleef het 0-0. FC Utrecht domineerde de eerste helft. Vitesse bood meer tegenstand in de tweede helft. "Ze hebben een minder seizoen, dus daar moet je van profiteren", liet invaller Jens Toornstra optekenen na de wedstrijd. "De teleurstelling in de kleedkamer was dan ook groot."
Luister terug: De hoogtepunten van Vitesse - FC Utrecht
FC Utrecht, waar huurling Sam Lammers meteen kon rekenen op een basisplaats, koos meteen de aanval in de Gelredome. Vitesse-doelman Room werd al na zeven minuten flink op de proef gesteld. Op een kopbal van Viergever wist hij met kunst en vliegwerk redding te brengen. Even later werkte Flamingo de bal er wel in, maar de verdediger van FC Utrecht stond buitenspel.
Na ruim een kwartier spelen was FC Utrecht opnieuw dicht bij een doelpunt. El Karouani legde de bal breed, maar Ter Avest kwam net een schoenmaat tekort om de bal achter de uitgespeelde Room binnen te tikken.

Weer buitenspel

In de 33e minuut belandde de bal voor de tweede keer in het net. Na een mooie aanval kon Boussaid schieten. Het gekraakte schot belandde voor de voeten van Jensen, die scoorde vanuit buitenspelpositie. "Als je in de eerste helft een doelpunt maakt win je de wedstrijd. Als je dat in de tweede helft doet ook trouwens," vond trainer Ron Jans.
Ron Jans: 'Doen onszelf tekort'

Vitesse ontwaakt

In de tweede helft kwam Vitesse sterk uit startblokken. FC Utrecht-doelman Barkas moest al na drie minuten redding brengen op een inzet van Manhoef. "In de eerste helft was het makkelijker voor ons. Vitesse zakte in.", analyseerde Sam Lammers, die met gemengde gevoelens terugkeek op zijn debuut, "Op basis van de eerste helft moet je gewoon winnen. In de tweede helft hadden we het veel moeilijker. Zij zetten vol druk en daar hadden we geen antwoord op."
Sam Lammers: 'Kijk met gemengde gevoelens terug op mijn debuut'
In de 53e minuut waren de Arnhemmers nog dichter bij een goal. Kozlowski haalde uit van een meter of twintig en zag zijn schot op de lat belanden. Een minuut later kon Van Ginkel vanuit een moeilijke hoek schieten, maar Barkas was bij de les en hield FC Utrecht overeind.
We moeten zeker drie keer scoren
FC Utrecht-trainer Ron Jans
Ook FC Utrecht kreeg mogelijkheden in de tweede helft. Eerst redde Room op een schot van Boussaid. Een kwartier voor tijd kon invaller Romeny afronden oog in oog met Room, maar de keeper van Vitesse kwam als winnaar uit de strijd. Tien minuten voor tijd leverde Flamingo slordig in tegen zijn oude werkgever. Boutrah wist de buitenkans niet te verzilveren. Het schot van de Vitesse-speler ging ruim over.

Ook doelpunt Vitesse afgekeurd

De derde afgekeurde goal van de middag kwam op naam van Visser van Vitesse. Hij scoorde 1-op-1 met Barkas, maar eveneens uit buitenspelpositie. Zo eindigde Vitesse - FC Utrecht zonder doelpunten. "We kregen zeker drie opgelegde kansen waaruit we moeten scoren", oordeelde Jans. "We doen onszelf tekort." FC Utrecht staat 13e in de eredivisie met 18 punten uit 17 wedstrijden. Vitesse klimt naar de 17e plek.
(Het verhaal gaat verder onder de video)

Toornstra wil knokken voor een basisplaats

Jens Toornstra: 'Ik ga niet terug naar ADO Den Haag'
Toornstra stond de laatste weken in de belangstelling van onder meer ADO Den Haag. De middenvelder kan de laatste tijd niet rekenen op een basisplaats in Utrecht, maar van een terugkeer naar zijn oude club wil de veteraan vooralsnog niets weten. "Ik wil knokken voor een basisplek en dat ga ik ook doen. Ik heb mijn hele carrière moeten strijden voor een plekje. Ik heb vaak basisspeler geweest, maar ik heb ook zat momenten meegemaakt dat het wat minder ging", om af te sluiten: "Ik wil dan ook duidelijk zijn: ik wil nu niet terug naar ADO."

Vitesse - FC Utrecht 0-0

Scheidsrechter: Richard Martens

Liveblog:

90+5' Het is afgelopen. Het duel eindigt in 0-0.
90' Er komen 5 minuten extra tijd bij.
88' Wissel FC Utrecht. Blake vervangt Boussaid.
87' DOELPUNT AFGEKEURD! Nu scoort Vitesse, maar ook nu is het buitenspel.
86' FC Utrecht is er uit maar weet het niet uit te spelen. Het Utrechtse gevaar wordt geweken door Vitesse.
84' Boussaid schiet vanaf de rand van de zestien hoog over.
82' Nogmaals twee wissels bij FC Utrecht. Viergever en Fraulo worden vervangen door Van der Hoorn en Sagnan.
79' Door een foutje van Flamingo krijgt Vitesse-speler Boutrah een levensgrote kans. Hij verzuimt die kans echter te benutten.
69' Meerdere mogelijkheden voor FC Utrecht vlak achter elkaar. Uiteindelijk heeft Vitesse-doelman Room de bal.
65' Wissels bij FC Utrecht. Toornstra en Romeny komen het veld in voor Jensen en Ramselaar.
61' En nog een kans voor de thuisploeg. De bal vliegt net over het doel van Barkas.
53' Vitesse is beter uit de kleedkamer gekomen. Het schot van Kozlowsky vliegt op de Utrechtse lat.
49' Kans Vitesse! De poging van Manhoef wordt gepakt door Barkas.
46' Geen wissels bij de twee ploegen. De tweede helft is begonnen.

RUST

45+3' Het is rust in Arnhem.
44' Kansen! Schot van Lammers in de korte hoek! Room weet de bal te keren. In de daaropvolgende hoekschop gaat een schot van Flamingo vanuit de draai net naast. FC Utrecht vergeet zichzelf te belonen.
37' De eerste kans voor Vitesse vliegt in de handen van Barkas. Vanuit de counter profiteerden de Arnhemmers. De poging van Manhoef wordt dus uiteindelijk gevangen.
33' DOELPUNT AFGEKEURD! Opnieuw vliegt een bal van FC Utrecht het doel van Vitesse in. Dit keer via Jensen. Opnieuw is het buitenspel.
32' Daar is het eerste gevaar van Lammers. De kersverse spits van FC Utrecht schiet met zijn linker net naast.
24' "Ik vind Utrecht heer en meester maar er zijn te weinig diepte-loop-acties. Het kan makkelijk", ziet analist Robby Alflen.
14' Vrije trap voor FC Utrecht op zo'n 20 meter afstand van het doel van Vitesse. De poging van Bozdogan vliegt naast.
8' DOELPUNT AFGEKEURD! FC Utrecht denkt via Flamingo op 1-0 te komen. De grensrechter steekt zijn vlag in de lucht: buitenspel.
3' Ramselaar speelt Bozdogan aan. De middenvelder van FC Utrecht gaat op de rand van de zestien naar de grond. Scheidsrechter Martens fluit niet.
1' Er is afgetrapt in Arnhem tussen Vitesse en FC Utrecht.

Opstellingen:

Vitesse: Room; Oroz, Isimat-Mirin, Hendriks, Domgjoni; Meulensteen, Cornelisse, Kozlowski,; Van Ginkel, Boutrah, Manhoef
FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, Flamingo, Viergever, El Karouani; Bozdogan, Fraulo, Jensen; Boussaid, Lammers, Ramselaar

Warmlopen

- Bij FC Utrecht ontbreekt assistent-trainer Rob Penders op de bank. Hij is ziek. Willem Janssen, individueel trainer, neemt zijn plek in.
- FC Utrecht-speler Ryan Flamingo speelde vorige seizoen voor Vitesse.
- Vitesse staat laatste, FC Utrecht is de nummer dertien.
- Vitesse - FC Utrecht werd 38 keer eerder afgewerkt. De thuisploeg won 27 keer, FC Utrecht 3 keer.

Voorbeschouwing

Sam Lammers gaat zondag minuten maken voor FC Utrecht in de uitwedstrijd tegen Vitesse. Maar of de nieuwe aanwinst in de basis gaat starten, wilde trainer Ron Jans nog niet zeggen.
Wat Jans wel kon zeggen is dat Zakaria Labyad, Marouane Azarkan, Isac Lidberg en Anthony Descotte vanwege ziekte en blessures ontbreken. Zidane Iqbal en Ivar Jenner zijn met Irak en Indonesië actief op de Azië Cup en ook niet inzetbaar. Mats Seuntjens is er ook niet meer bij; hij is weg bij de club.
Jans is erg blij met aanwinst Lammers. "Een Nederlandse spits, die in de eredivisie bewezen heeft dat hij goed kan voetballen, een goal kan maken. Hij is gretig, hij is fit. Hij kan heel belangrijk worden voor ons." Dat denkt Lammers zelf ook, zelfs al maakte hij na zijn vertrek uit Nederland in drie en een half seizoen maar acht doelpunten. "Ik heb minder gescoord dan ik had gehoopt", zegt de Brabander. "Maar ik heb veel goede wedstrijden gespeeld in het buitenland en ben voor mijn gevoel een betere voetballer geworden."
Sam Lammers over zijn overstap naar FC Utrecht
"FC Utrecht had een positief verhaal", vertelt Lammers over zijn overstap op huurbasis. "We hebben een aantal goeie gesprekken gevoerd en ze hebben vervolgens goed doorgepakt." Lammers beseft dat de fans hopen dat hij de lang gehoopte opvolger van Tasos Douvikas is. "Ik snap dat dat in Utrecht een beetje leeft. En ik hoop doelpunten en overwinningen naar Utrecht te kunnen brengen." Maar vastpinnen op een aantal doelpunten laat hij zich niet. "Zo veel mogelijk."

Sam Lammers (30-04-1997) scoorde tussen 2015 en 2018 namens Jong PSV in 63 duels dertig doelpunten in de eerste divisie. In de hoofdmacht van de club uit Eindhoven deed hij 29 keer mee en scoorde zes keer. Na zijn 19 treffers in 35 duels duels voor Heerenveen vertrok hij naar het buitenland, waar hij achtereenvolgens voor Atalanta Bergamo, Eintracht Frankfurt, Empoli, Sampdoria en Rangers FC speelde. In 87 duels maakte hij in totaal acht doelpunten.

"Na de winterstop zit er altijd wat extra druk op zo'n eerste wedstrijd", blikt Ron Jans vooruit op de wedstrijd tegen hekkensluiter Vitesse. "Dat is een mooie club maar ze staan onderaan. Het zou heel mooi zijn om daar met een overwinning te beginnen." Dan moet het verdedigend wel beter dan in de oefenwedstrijd tegen het Belgische Beveren, die in 4-4 eindigde. "Vier tegengoals, dat is gewoon bar slecht", zegt Jans daar over. "Maar van fouten kun je leren."
Ron Jans blikt vooruit op Vitesse uit
Daarbij komt dat FC Utrecht in de eredivisie al acht duels ongeslagen is. Toch staat de ploeg nog altijd dertiende, en is het gat met de p/d plek maar 3 punten. Hekkensluiter Vitesse heeft 6 punten minder. "Dan moet Vitesse ook gewonnen worden", zegt Mike van der Hoorn, die na twee maanden blessureleed terugkeert in de wedstrijdselectie. "Het lijkt misschien alsof we bij een nederlaag terug zijn bij af, maar het is gezien de ranglijst heel belangrijk dat we winnen."
Mike van der Hoorn, terug na blessureleed.

RTV Utrecht doet live verslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Robby Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.