Femke Bol en Diede de Groot vallen in de prijzen op Sportgala

Femke Bol
Femke Bol © Fotostudio RedGreenBlue
Utrecht - Femke Bol is uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar 2023. De atlete die geboren is in Amersfoort hoorde dit zojuist op het Sportgala dat in Utrecht door het NOC*NSF wordt georganiseerd. Rolstoeltennisster Diede de Groot uit Oudewater is uitgeroepen tot Parasportvrouw van het Jaar.
Het was voor Bol niet de enige prijs van de avond. Ze was samen samen Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte ook onderdeel van de Sportploeg van het Jaar. Zij vormden de 4x400 meter estafetteploeg.
Bol blonk afgelopen augustus uit op het WK atletiek in Boedapest. Na een valpartij tijdens de 4x400 gemengde estafette, won ze goud op de 400 meter horden en de 4x400 meter estafette voor vrouwen. Bol kreeg de voorkeur boven Sifan Hassan, die twee marathons won dit seizoen, en roeister Karolien Florijn, die dit jaar heerste in de skiff.

De Groot

De Groot won dit jaar, net zoals in 2021 en 2022, alle grandslamtoernooien: de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. Liesette Bruinsma (twee keer goud bij WK parazwemmen) en Fleur Jong (wereldkampioene 100 meter en verspringen in para-atletiek) waren de andere genomineerden is de categorie parasportvrouw van het jaar.
Wielrenner en veldrijder Mathieu van der Poel werd uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Atleet Niels Laros is Talent van Jaar en atleet Joël de Jong Parasportman van Jaar. Roeibondscoach Eelco Meenhorst is coach van het jaar. De stemmen worden uitgebracht door collega-sporters en -coaches.