FC Utrecht strandt in bekertoernooi na 2-1 nederlaag bij Feyenoord: 'Hebben er een wedstrijd van gemaakt'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht is uitgeschakeld in de KNVB beker. De Utrechters wisten het nog spannend te maken maar ze verloren uiteindelijk op bezoek bij Feyenoord met 2-1.
De hoogtepunten van Feyenoord - FC Utrecht
FC Utrecht had het al snel moeilijk tegen het sterkere Feyenoord. De openingstreffer van de Rotterdammers lag dan ook al snel in het Utrechtse doel. Stengs kon zonder veel tegenstand door het midden gaan en schoot de 1-0 binnen. De 2-0 kwam nog voor het half uur op het scorebord. Na een assist van Wieffer was het Paixao die scoorde.
Feyenoord bleef de overhand houden. Toch wist FC Utrecht nog voor rust de openingstreffer te maken. Na een goede actie van El Karouani kon Booth de 2-1 in het Rotterdamse doel werken.
In de tweede helft gebeurde een stuk minder dan in het eerste bedrijf. Het slotoffensief van FC Utrecht, verdediger Flamingo werd de spits in gestuurd, leverde een aantal kansen maar geen doelpunten op. Feyenoord won met 2-1 en gaat naar de laatste zestien van het bekertoernooi.

Er een wedstrijd van gemaakt

"Je wordt door een goede ploeg in een paar momenten afgestraft", zei trainer Ron Jans over de eerste helft. "In de tweede helft hing de 2-2 een beetje in de lucht. Geen grote kansen, maar we waren in de buurt."
Jans vindt dat zijn ploeg niet van deze wedstrijd in de war moet raken. "We hebben er een wedstrijd van gemaakt. Er werd soms aardig gevoetbald, dat moeten we gaan uitbouwen."
"We groeiden in de wedstrijd", was de analyse van Ole Romeny. "Het is jammer dat we ze niet die laatste tik kunnen geven."
Ole Romeny: 'We hebben ons een soort van terug gevochten'
"Na de rust hebben we goed stand gehouden. Tot het laatste moment had ik hoop op die gelijkmaker", zei ex-Feyenoorder Jens Toornstra na de wedstrijd. "We zijn natuurlijk teleurgesteld dat we uit de beker liggen."
Toornstra viel in de tweede helft in. "Als ik naar mijzelf kijk dan mag het wel wat beter. Ik speel de laatste tijd weinig. Ik voel mij fit, maar de trainer maakt keuzes. Ik heb dit al vaker meegemaakt. Ik ben een teamspeler en zal ermee dealen."
Jens Toornstra: 'We hebben onszelf redelijk kunnen laten zien'

Transferperiode

FC Utrecht heeft even vakantie en kan zich daarna volledig gaan richten op de tweede seizoenshelft. Maar de vraag is hoe de selectie er dan uit gaat zien. "Wij hebben heel duidelijk aangegeven dat we er een spits willen. Ik ga er vanuit dat de selectie niet ongewijzigd blijft."
Voor Romeny, die tegen Feyenoord in de punt stond, maakt het niet uit of er nog een spits bijkomt. "Ik heb altijd vertrouwen in mijzelf. Daar waar ik geen invloed op heb ben ik niet mee bezig. Ik wil de beste spits worden die ik kan zijn. Ik voel mij fijn in de spits, daar waar ik mijn vrijheid kan pakken."
FC Utrecht-trainer Ron Jans: 'Feyenoord straft ons in een paar momenten af'

Feyenoord - FC Utrecht 2-1

1-0 Calvin Stengs (8')
2-0 Igor Paixão (27')
2-1 Taylor Booth (41')

Scheidsrechter: Van Boekel

Liveblog:

90+6' FC Utrecht verliest met 2-1 en is uitgeschakeld.
90+4' El Karouani krijgt de bal aan de rand van de zestien. Het schot van de vleugelverdediger vliegt net naast.
90' Er komt 6 minuten blessuretijd bij.
88' Het wordt alles of niets voor FC Utrecht. Jans stuurt verdediger Flamingo de spits in.
85' FC Utrecht dringt nu aan. De poging van Bozdogan gaat naast.
83' Nog een kans voor Feyenoord. Het schot van Paixao vliegt net over.
77' Daar is een afstandschot van Bozdogan. De bal vliegt net over.
75' FC Utrecht komt langzaam dichter bij het doel van Feyenoord.
73' Nog een wissel bij FC Utrecht. Labyad vervangt Romeny.
65' Drie wissels bij FC Utrecht. Jensen, Iqbal en Ter Avest gaan naar de kant. Toornstra, Fraulo en Van der Maarel komen het veld in.
63' Nog een kans voor Feyenoord. Het schot van Ueda wordt nog net aangeraakt door Viergever. Via de lat vliegt de bal over de achterlijn.
62' Feyenoord zoekt de 3-1. De zesde hoekschop van de Rotterdammers wordt eenvoudig gevangen door Branderhorst.
56' Wissels FC Utrecht. Booth wordt vervangen door Ramselaar.
49' Het eerste kansje is voor Feyenoord. Het is uiteindelijk een rolletje van Paixao in de handen van Branderhorst.
46' De tweede helft is begonnen.

RUST

41' DOELPUNT FC UTRECHT! Na een goede actie van El Karouani schiet Booth de aansluitingstreffer op het scorebord.
De 2-1 van FC Utrecht tegen Feyenoord
38' Feyenoord blijft aandringen. Nu is het Gimenez met de kopbal, Branderhost pakt de bal.
32' Romeny gaat de zestien van FC Utrecht in. Zijn schot wordt geblokt, de eerste hoekschop van FC Utrecht is een feit.
27' DOELPUNT FEYENOORD! FC Utrecht wordt weggespeeld in deze fase van de wedstrijd. Stengs passt de bal naar Paixao. Hij schiet de 2-0 eenvoudig binnen.
De 2-0 van Feyenoord tegen FC Utrecht
23' Gevaarlijke hoekschop Feyenoord. Wieffer kopt maar net naast.
20' Daar komt Viergever goed weg. De aanvoerder van FC Utrecht begaat een smerige overtreding op Trauner.
16' Het lukt FC Utrecht nog niet om door de defensie van Feyenoord heen te komen.
8' DOELPUNT FEYENOORD! De thuisploeg slaat toe via Stengs. De aanvaller komt door het midden en schiet de 1-0 op het scorebord.
De 1-0 van Feyenoord tegen FC Utrecht
7' De eerste echte dreiging van Feyenoord. Timber schiet, Branderhorst kan de bal keren, Flamingo ruimt op.
6' "FC Utrecht speelt met twee controleurs, Bozdogan en Iqbal, en Jensen staat op de 10-positie", ziet analist Erik van der Meer. "Feyenoord speelt er een bal tussendoor en ze zijn er langs, het blijft gevaarlijk."
2' FC Utrecht begint fel. Boussaid schiet tot twee keer toe, maar het blijft 0-0.
1' Er is afgetrapt in De Kuip, Feyenoord - FC Utrecht is begonnen.

Opstellingen:

Feyenoord: Justin Bijlow; Lutsharel Geertruida, Gernot Trauner, Dávid Hancko, Quilindschy Hartman; Quinten Timber, Mats Wieffer, Calvin Stengs; Javairô Dilrosun, Santiago Giménez, Igor Paixao.
FC Utrecht: Branderhorst; El Karouani, Viergever, Flamingo, Ter Avest; Iqbal, Bozdogan, Jensen; Booth, Romeny, Boussaid

Met Branderhorst op doel wil FC Utrecht Feyenoord uit beker knikkeren: 'Dit zijn prachtige wedstrijden'

Of het nou gaat gebeuren in 90 minuten, in de verlenging of via strafschoppen, dat maakt niet uit. FC Utrecht wil 2023 hoe dan ook goed afsluiten door Feyenoord uit de KNVB Beker te knikkeren. Woensdagavond staan de Utrechters in De Kuip tegenover de Rotterdammers. Ondanks de pittige loting beseffen trainer Ron Jans en aanvoerder Nick Viergever maar al te goed dat het een prachtig affiche is.

RTV Utrecht doet deze week via onze stream verslag van alle regioploegen die nog actief zijn in het bekertoernooi.

Dinsdag 19 december
20.00 uur: Spakenburg - Excelsior

Woensdag 20 december
20.00 uur: GVVV - NEC
21.00 uur: Feyenoord - FC Utrecht

Donderdag 21 december
18.45 uur: Hercules - Ajax

FC Utrecht is in de beker en competitie inmiddels negen duels op rij ongeslagen. Die lijn willen de Utrechters natuurlijk doorzetten tegen de regerend landskampioen. Op dit moment staat Feyenoord tweede in de eredivisie met tien punten achterstand op koploper PSV. "Maar ik vind dat ze misschien wel beter voetballen dan vorig seizoen. Ze hebben ook een punt meer dan dat ze vorig jaar op dit moment hadden."
"Afgelopen weekend wandelde Feyenoord door Heracles heen (0-4). Ze hebben zich kunnen sparen dus ze zullen met een goed gevoel richting deze wedstrijd gaan", zegt de oefenmeester van de Utrechters.
De sfeer in De Kuip gebruiken om onszelf een goede wedstrijd te laten spelen
Nick Viergever
Volgens Jans is het belangrijk dat zijn ploeg tegen Feyenoord compact speelt. "Feyenoord is heel geduldig en ze zoeken de mensen op tussen de linies. Ook hebben ze meerdere spelers die een goal kunnen maken. Maar er valt wel wat te halen denk ik. Ik vind het een mooie test. Het geeft in ieder geval vertrouwen dat wij het tegen de ploegen die het spel moeten maken het goed doen." Daarmee doelt de oefenmeester op de gelijke spelen tegen FC Twente en AZ en de zege op Ajax.
FC Utrecht-trainer Jans over duel met Feyenoord: 'Prachtig affiche'

Branderhorst op doel

Net als in het bekerduel tegen RKC Waalwijk zal Mattijs Branderhorst het Utrechtse doel verdedigen in plaats van Vasilis Barkas. "Een man een man, een woord een woord", zegt Jans over de afspraak. "Op de trainingen is Branderhorst heel gedreven met veel kwaliteit. Dus in de bekerwedstrijden is hij onze keeper."
"De verdere opstelling ga ik natuurlijk niet prijs geven. Maar ik hoop dat we de afspraak met Branderhorst nog een aantal keer na moeten komen", aldus Jans over het bekertoernooi.

Eerdere bekeravonturen

Als trainer won Ron Jans al eens de beker. Dit deed hij met PEC Zwolle door in een weergaloze wedstrijd Ajax in de finale met 5-1 te verslaan. "Die wedstrijd vergeet ik nooit meer. Dat was niet normaal."
Aanvoerder Nick Viergever won de beker al eens met AZ. "De dag zelf staat in mijn geheugen gegrift, maar de weg er naar toe weet ik niet meer zo goed", zegt de routinier.

FC Utrecht-trainer Ron Jans gaf ook een update over Marouan Azarkan. "Hij heeft maandag een scan gehad en daar kwamen geen gekke dingen uit. Vandaag is stap 1 gezet richting het herstel. Hij is op weg om weer de oude Marouan te worden."

Zware loting

FC Utrecht heeft in de tweede ronde dus Feyenoord-uit geloot. Een zware loting op papier, want voor hetzelfde geld waren de amateurs van DEM, RKAV Volendam of Spakenburg uit de koker gekomen. Al weten ze in Utrecht dat zo'n loting ook niet altijd zekerheid op een ticket voor de volgende ronde. "Feyenoord-uit is een lastige wedstrijd, maar wel een mooie wedstrijd. We kunnen er onbevangen invliegen en dat hebben we denk ik nodig", zegt Viergever.
Jans noemt het een prachtige wedstrijd. "Net als FC Twente - PSV. Dat zijn twee mooie affiches in deze bekerronde", aldus de oefenmeester. "In De Kuip heb ik de mooiste wedstrijden als trainer in mijn carrière meegemaakt."
"We moeten de sfeer in De Kuip gebruiken om onszelf een goede wedstrijd te laten spelen", zegt Viergever. "We moeten naar onszelf kijken. Durven voetballen, duels spelen, lang in de wedstrijd blijven, agressief zijn, dat zijn een beetje de ingrediënten die we nodig hebben."
Feyenoord - FC Utrecht begint om 21.00 uur dus het kan weleens een latertje worden. "Ik hoop dat we ze binnen 90 minuten verslaan. Maar als dat niet zo is dan moeten we er maar een lange avond van maken", besluit Viergever. Jans is het daarmee eens. "Voor mijn part wordt het 1 uur 's nachts. Als we doorgaan dan ben ik tevreden.'
Nick Viergever kijkt uit naar Feyenoord-uit: 'Gebruik maken van de sfeer in De Kuip'

RTV Utrecht doet live verslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Erik van der Meer. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.