Erik analyseert FC Utrecht - AZ: 'Eerste helft verdedigend kwetsbaar'

Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer
Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer © RTV Utrecht
Utrecht - Analist Erik van der Meer zag bij het duel van FC Utrecht tegen AZ (1-1) duidelijk twee gezichten. De eerste helft was voor AZ, de tweede helft voor FC Utrecht. De voormalig voetballer gaat in zijn analyse van deze week in op het weggeven en het creëren van kansen door FC Utrecht.
De uitzending van Een Berg Sport van vrijdag 8 december is hier te bekijken. Te gast is FC Utrecht-speler Victor Jensen.

Erik van der Meer speelde van 1985 tot en met 1995 voor FC Utrecht. Hij droeg verder het shirt van Cambuur Leeuwarden, Beerschot, Real Murcia en Veendam. Als hoofdtrainer werkte hij voor onder meer DOVO, Al-Ahli, Metaloerh Donetsk, Qatar FC en Boedapest Honvéd. Tegenwoordig is de Utrechter vanuit RTV Utrecht analist bij de duels van FC Utrecht.

Verdedigend kwetsbaar

Al vroeg in de wedstrijd waren er meerdere kansen voor AZ via Poku. De snelle aanvaller van de Alkmaarders was tot drie keer toe Leliendal te slim af. "Maar bij die eerste kans moet Viergever hem rugdekking geven", is Van der Meer duidelijk.
"We laten steken vallen. Viergever kwam pas toen Poku al voor de keeper stond", ziet Van der Meer. Ook bij de goal van AZ zag de voormalig voetballer het op verdedigend vlak mis gaan bij FC Utrecht. "We laten Wolfe gewoon lopen." Hij kon vervolgens de assist geven op Pavlidis. "Dat zijn verdedigende aspecten die steeds duidelijker moeten zijn."
Erik van der Meer over de eerste helft tegen AZ: 'Verdedigend kwetsbaar'
Ook ergerde Van der Meer zich aan de strafschop van FC Utrecht die werd teruggedraaid door de VAR. "Volgens mij is het gewoon een penalty. Het duurde zolang voordat er duidelijkheid was van de VAR. Dan moet je afgaan op de scheidsrechter."
FC Utrecht-speler Victor Jensen vond het ook lang duren. "Daardoor dacht ik dat het een penalty was. Anders was die al duidelijk afgekeurd."

Kansen moeten benut worden

In de tweede helft scoorde FC Utrecht al na drie minuten. "Het was een goed schot van Boussaid en Jensen zat er snel bij."
Vervolgens had FC Utrecht onder andere via Seuntjens meerdere mogelijkheden om op voorsprong te komen. "Met die kansen moeten we gewoon meer doen want veel krijgen we er vaak niet."
"Als je de eerste helft kijkt dan is 1-1 hartstikke mooi, maar als je de tweede helft kijkt dan is 1-1 te weinig", is de conclusie van Van der Meer.
Erik van der Meer over de tweede helft tegen AZ: 'Kansen hadden benut moeten worden'

RTV Utrecht doet liveverslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg, Bert Kous en de analyse van Erik van der Meer. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan?

In de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.