Sagnan groeit uit tot held bij FC Utrecht: 'Ik zei: laten we hem maar in de spits zetten'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft Excelsior in de Galgenwaard van een overwinning beroofd. Het was bijna de eerste keer dat de Rotterdammers wonnen in Utrecht, maar door een goal in de blessuretijd van Sagnan werd het 2-2.
"Deze wedstrijd was niet om vrolijk van te worden", reageerde trainer Ron Jans. "Behalve het laatste kwartier. Na de 2-1 was het een stormloop en maken we nog gelijk. Zo ben je tevreden met een punt."
Luister terug: De hoogtepunten van FC Utrecht - Excelsior
In een vermakelijk begin waren er zowel kansen voor FC Utrecht als Excelsior. Al in de 6e minuut kon Lidberg binnenschieten, maar de inzet van de Zweed ging huizenhoog over. Excelsior was op zijn beurt gevaarlijk via Sandra, maar Barkas bracht redding.
Excelsior was beter in de eerste helft. En kwam in de 38e minuut dicht bij de openingstreffer. De voorzet van rechts werd met een duik ingekopt door Parrott. Maar de inzet eindigde op de paal. Van der Hoorn kon na een botsing niet meer verder en maakte plaats voor Bozdogan, die twee minuten later bijna raak schoot. Op slag van rust was FC Utrecht nog dicht bij de openingstreffer, maar de inzet van Azarkan ging rakelings voor het Rotterdamse doel langs.
Ron Jans: 'Voetballend onvoldoende'
In de tweede helft begon FC Utrecht mak. Ter Avest verkeek zich op Driouech. De Excelsior-aanvaller kon langs de achterlijn richting de goal en liet Barkas kansloos voor de 0-1. Vlak daarna kreeg Parrott twee kansen op de genadeklap. Beide keren verprutste de aanvaller deze. Het Utrechtse publiek begon inmiddels te morren. 'Wakker worden', klonk het van de Bunnikside. Het was voor dovemansoren, want vlak daarna kopte Lamprou uit een hoekschop bij de tweede paal binnen.
Ryan Flamingo: 'We hadden niks meer te verliezen'
FC Utrecht leek een verloren wedstrijd te spelen toen Bozdogan in de 70e minuut ineens vanaf een meter of twintig binnenschoot. Het was de aanstoot voor een slotoffensief, maar met de moed der wanhoop. Goed was het niet, maar ook het spel van Excelsior zakte naar een bedenkelijk niveau. Bozdogan was blij met zijn eerste goal van het seizoen. "Maar niet met het resultaat. Ik had er overigens nog alle vertrouwen in dat we gelijk konden spelen."
Can Bozdogan: 'Had altijd nog het geloof in een gelijkspel'

Van schlemiel naar held

Mobido Sagnan toen het nog tegenzat
Mobido Sagnan toen het nog tegenzat © Orange Pictures
In de slotfase ging FC Utrecht alles of niets spelen. "We hadden niks meer te verliezen", legde Ryan Flamingo uit. "We moesten gewoon met lef spelen en risico nemen." Met de moed der wanhoop ging zelfs keeper Barkas met hoekschoppen mee naar voren. In de 93e minuut was het uit een van die hoekschoppen raak. Uitgerekend Sagnan, die een dramatische wedstrijd speelde, kopte uit een corner raak.
Mobido Sagnan: 'Ik ben enorm blij'
"Ik ben enorm blij uiteraard met de laatste goal. Ik weet dat ik dit kan. In de training ga ik ook wel eens mee naar voren. Ik weet hoe ik moet scoren. Dit maakt veel goed, want ik had problemen met opbouwen inderdaad. Ik ben linksbenig, dus het was makkelijk voor ze om mijn pass te blokken."

'Zet hem maar in de spits'

"Voetballend was het onvoldoende en dan moet je sprokkelen. Dan ga je in ieder geval niet achteruit", reageerde Jans. Genieten deed hij wel van de goal van zijn tot aanvaller gebombardeerde verdediger Sagnan. "Ik vind Sagnan een interessante speler. Zodra het onrustig wordt in het veld lijkt hij ook onrustig te worden in zijn hoofd. Ik denk laten we hem maar in de spits zetten. De situatie in het veld liet dat ook toe en dan zijn we hem in de opbouw ook kwijt. En dan kopt hij hem prachtig binnen."

FC Utrecht - Excelsior
Stand: 2-2

0-1 Couhaib Driouech (53')
0-2 Lazaros Lamprou (62')
1-2 Can Bozdogan (70')
2-2 Mobido Sagnan (93')

Scheidsrechter: Nagtegaal

Liveblog

95' Het is afgelopen. FC Utrecht berooft Excelsior van de eerste Kralingse overwinning in de Galgenwaard ooit.
Luister terug: FC Utrecht komt via Sagnan op 2-2
90'+3 GOAL!!! FC Utrecht maakt gelijk! Sagnan gaat van schlemiel naar held. De Fransman kopt de 2-2 binnen
90'+3 Hoekschop FC Utrecht. Zelfs Barkas is mee naar voren.
90'+2 In totaal hebben vier minuten blessuretijd als FC Utrecht de Rotterdammers heeft vastgezet.
90' WISSEL Excelsior: Sanches-Fernandes voor Driouech.
90' De tijd begint te dringen. Ramselaar nu met de voorzet. Ter Avest kopt in, maar Van Gassel redt.
83' Sagnan gaat weer lopen met de bal. De Fransman wacht te lang en komt met een ongelukkige pass op Bozdogan die een tik krijgt. Geel voor Baas.
80' Excelsior laat Sagnan telkens vrij. Slim, de Fransman komt telkens in de problemen in balbezit.
75' Excelsior gaat drie keer wisselen: Fitz-Jim, Lamprou en Parrott gaan eruit. Naujoks, Agrafiotis en Benita komer erin.
74'Flamingo, de beste man van het veld, brengt de bal helemaal bij Seuntjens. Hij schiet en Van Gassel laat los! Maar FC Utrecht profiteert niet.
73' FC Utrecht lijkt het geloof weer gevonden te hebben.
Luister terug: Bozdogan maakt 1-2
70' GOAL!!! Uit het niets schiet Bozdogan vanaf een meter of twintig binnen!
64' WISSEL FC Utrecht: Seuntjens komt erin voor Booth die geblesseerd is geraakt. Ramselaar komt voor Toornstra en Boussaid voor Azarkan.
Luister terug: Lamprou maakt 0-2
62' GOAL!!! De hoekschop van Excelsior wordt bij de tweede paal binnengekopt door Lamprou.
61' Parrott kan weer een rondje draaien en schieten. Barkas kan er met de vingertoppen maar net aanzitten.
57' Sagnan verstaat geen Nederlands en mist de boodschap. De Fransman klungelt en Parrott krijgt opnieuw een kans en opnieuw verprutst hij die.
56' De Galgenwaard begint te morren. Af en toe is er een fluitconcert te horen. Als Parrott met de ogen dicht overschiet. Wakker worden roept de Bunnikside.
Luister terug: Excelsior komt op voorsprong
53' GOAL!!! Excelsior opent de score. Ter Avest is Driouech kwijt. De aanvaller van Excelsior kan langs de achterlijn zo door naar de goal en schiet binnen.
49' Booth met het eerste wapenfeit in de tweede helft. Het schot van de Amerikaan in Utrechtse dienst gaat naast.
46' De tweede helft is begonnen met de wissel van Leliendal. El Karouani is erin gekomen bij FC Utrecht.
45'+3 Het is rust. Graag tot straks.
45'+1 Azarkan!!! Net naast! De inzet van de rechteraanvaller van FC Utrecht gaat rakelings voorlangs.
45' We krijgen drie minuten blessuretijd.
42' Bozdogan haalt uit punt zestien! Van Gassel redt met moeite.
40' WISSEL FC Utrecht: Bozdogan voor Van der Hoorn. De verdediger kan na een nare botsing in de ribben niet verder. Flamingo gaat centraal achterin spelen.
38' Op de paal!!! FC Utrecht komt goed weg. De voorzet is van rechts en Parrott kopt op het aluminium.
36' Scherpe voorzet van Toornstra. Azarkan kan er net niet bij. Het levert wel een hoekschop op. Uit de corner komt weinig gevaar.
29' Toornstra met een verassingsmove. Ook Azarkan was verrast. De bal mist de goal.
18' Eerste kans Excelsior. Azarkan gaat in de fout tegen zijn oude club. Sandra kan scoren, maar Barkas met een belangrijke redding houdt de stand op 0-0.
6'De eerste kans is voor FC Utrecht. Lidberg wordt aangespeeld, maar schiet nadat hij een duw krijgt over.
1' Na een mooie vuurwerkshow zijn we begonnen!

Opstellingen

FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, Van der Hoorn, Sagnan, Leliendal; Fraulo, Flamingo, Toornstra; Azarkan, Lidberg, Booth.
Excelsior: v. Gassel; Horemans, Widell, Nieuwpoort, Zagre; Fitz-Jim, Sandra, Baas; Driouech, Parrott, Lamprou.

Warmlopen

- FC Utrecht haalde vijf punten uit zijn laatste drie duels, maar is samen met Vitesse en FC Volendam hekkensluiter.
- De Domstedelingen wonnen 19 van de 23 eerdere thuisduels met Excelsior, dat nog nooit zegevierde in Utrecht.
- Vorig seizoen won FC Utrecht 2 keer met het kleinst mogelijke verschil van Excelsior. In Rotterdam werd het 0-1 en was Sander van de Streek de matchwinner. In Utrecht eindigde het in 1-0 en besliste Tasos Douvikas de wedstrijd.
- Jens Toornstra scoorde 6 keer in de 16 wedstrijden die hij in de Eredivisie tegen Excelsior speelde. Alleen tegen NAC Breda (7 maal) en Heracles Almelo (ook 7 keer) scoorde Toornstra in de Eredivisie vaker.
- Marouan Azarkan speelde in de seizoenen 2021/2022 en 2022/2023 voor Excelsior. Namens de Rotterdammers kwam hij in 58 competitieduels in actie en daarin scoorde hij 13 keer.
- Arthur Zagre speelde in de Eredivisie 10 keer voor FC Utrecht, voordat hij de overstap maakte naar Excelsior.
- Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen speelde 28 Eredivisieduels namens FC Utrecht en kwam daarin 4 maal tot scoren. Hij zat als interim-trainer tijdens 1 duel op de bank bij FC Utrecht. Toen, op 16 september 2018, werd op eigen veld met 1-2 verloren van FC Emmen.
- In september 1983 werd het 7-4, na een 1-4 stand halverwege. In mei 1984, in dezelfde competitie, won Excelsior ook met 7-4 van Utrecht op Woudestein.

Ron Jans twee maanden trainer van FC Utrecht: 'Mijn gevoel hier is top'

© Orange Pictures
Twee maanden geleden trad Ron Jans aan als nieuwe trainer van FC Utrecht. Hij volgde Michael Silberbauer op, die in september na 0 punten uit drie wedstrijden werd ontslagen. Onder Jans haalde Utrecht 8 punten uit zeven duels, en het bereikte de tweede ronde van de beker.
Terugkijkend op zijn start in Utrecht noemt Jans de gewonnen thuiswedstrijd tegen Ajax als meest positieve uitschieter. "Maar ik zie ook dat de ploeg nu voetbalt en strijdt. En ik vind ook dat we stapjes maken in balbezit", stelt de trainer vast. De trainer ziet ook dat het vertrouwen toeneemt. "Er zit minder schroom en aarzeling in het spel. We durven meer."
Het is niet alleen de progressie die hij ziet in de spelersgroep waar de trainer blij van wordt. Jans zelf heeft het ook uitermate naar zijn zin in de Galgenwaard. "Wat ik heel plezierig vind is dat mijn eigen gevoel hier al twee maanden top is."
Ron Jans: 'Het publiek, dat is echt echt geweldig'
Over de negatieve momenten hoeft de oud-trainer van FC Twente niet lang na te denken. "Dat zijn de wedstrijden tegen Almere en Volendam. Daar bleek dat het dieper zat dan ik dacht, het geen initiatief durven nemen, de angst om thuis te spelen. Maar dat zijn we aan het omdraaien, met heel veel dank aan het publiek, dat is echt echt geweldig."
Er gaan dus dingen goed, en er kan steeds heel veel beter. Jans zit nog altijd in de inventarisatiefase. "Ik heb gezegd dat ik tot januari een goed beeld wil krijgen van het team, van de spelers individueel, van de staf en van de club. Na twee maanden ben ik wel gevorderd, maar ik ben nog niet helemaal klaar."
Een goeie versterking halen in de winterstop is niet zo makkelijk
Ron Jans
Als Jans het ijkmoment januari noemt, lijkt hij daarmee te duiden op het winterse transferwindow, waarin FC Utrecht mogelijke versterkingen kan aantrekken. "Als je spelers haalt, zeker met deze selectie, moet dat zijn voor een positie waar door een blessure iemand ontbreekt of voor een positie waar je niet tevreden over bent. En dan moet dat iemand zijn die je beter maakt. Dat is in januari niet zo makkelijk."

Geluk of toeval?

Trainers moeten zo nu en dan ook eens wat geluk hebben. Soms raakt een speler aan wie je nooit twijfelt geblesseerd en blijkt zijn vervanger het ontbrekende puzzelstukje te zijn. Jans overkwam dat bij FC Utrecht toen Soufyan el Karouani niet inzetbaar was. Hij stelde Yannick Leliendal op en die is sindsdien onomstreden.
"Je kunt het geluk noemen, of toeval of het lot. Zo werkt het altijd", zegt Jans. "Als ik terugkijk naar mijn eigen leven, zijn toevallige dingen achteraf de belangrijkste dingen geweest. Zo is het ook met wedstrijden. Zo'n rooie kaart na drie minuten kan je van euforie naar diepe triestheid brengen. Maar dat heb je niet onder controle. En dat is niet erg, want dat maakt het leven zo leuk."
Zondagavond om 20.00 uur speelt FC Utrecht thuis tegen Excelsior. Can Bozdogan en Othmane Boussaïd zijn weer hersteld, Anthony Descotte en Ole Romeny zijn er nog niet bij.

Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg. Iedere week schuiven er andere analisten bij hem aan. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan?

In de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.