Basketbalster Hof scheurde haar kruisband, vanavond maakt ze haar rentree in Oranje: 'Het was heftig'

Emese Hof (archiefbeeld)
Emese Hof (archiefbeeld) © Orange Pictures
Utrecht - Ruim een jaar geleden scheurde Emese Hof haar kruisband af. De 27-jarige basketbalster uit Utrecht revalideerde maandenlang en in die periode kwam ze zichzelf meerdere malen tegen. Vanavond kunnen haar familie en vrienden in levende lijve zien waarvoor ze zo hard gewerkt heeft. Hof gaat haar rentree maken in Oranje en dat ook nog eens op Nederlandse bodem.
Op een wel heel ongelukkig moment liep Hof haar blessure op. Ze was net nieuw bij haar Tsjechische club ZVVZ USK Praag en in een oefenwedstrijd scheurde ze haar voorste kruisband af. "Op 21 oktober 2022 ben ik geopereerd, daar heb ik afgelopen 21 oktober wel even bij stil gestaan. Ik heb het er even over gehad met naasten wat voor een jaar het was."

Als een geest die erbij hangt

Ze omschrijft het revalidatiejaar als een proces. "Dat zal iedereen zeggen die het al een keer heeft meegemaakt", vertelt Hof. "Het was pittig. Je bent het vertrouwen in je lichaam even kwijt en ook je identiteit. Ik ben een basketbalster en dat was ik op dat moment niet."
"Je hoort niet meer bij het team. Als zij aan het trainen waren dan zat ik in het krachthonk, bij de wedstrijden speelden zij en zat ik op de bank. Ik voelde mij een geest die erbij hing. Daar waar je eerst onderdeel van was, daar sta je dan buiten", vertelt ze openhartig. "Ik kon alleen nog maar vocaal een bijdrage leveren. Dat is toch lastig. Basketbal is een teamsport, maar eigenlijk was ik tijdens de revalidatie een individuele sporter. Dat vond ik wel heftig."
Hof revalideerde zowel in Praag als in Nederland. "Ik ben een paar keer heen en weer geweest. Dat was achteraf niet ideaal voor de continuïteit van mijn revalidatie", vertelt de basketbalster.

Nu echt onderdeel van nieuwe club

Begin oktober trainde ze weer voor het eerst mee bij haar club. "Dat was leuk en spannend. Ik deed nog niet met alles mee. Ik was wel veel met mijn eigen lichaam bezig. Sinds 1 a 2 weken doe ik basketbaltechnisch ook weer helemaal mee. Ik heb niet veel angst in het spelen, dat scheelt."
En nu is ze dus echt onderdeel van ZVVZ USK Praag, dat uitkomt in de EuroLeague, het hoogste Europese niveau. "Vorig seizoen was het na vijf oefenduels klaar. Dat maakte het revalideren ook extra lastig omdat ik nog geen echte persoonlijke banden had."

De Nederlandse basketbalsters zitten in de EK-kwalificatiepoule met Spanje, Oostenrijk en Kroatië. In deze groep is Spanje de grote favoriet. De nummers één van de poule plaatsen zich voor het EK, maar ook de vijf beste nummers twee veroveren een ticket. In totaal zijn er acht kwalificatiepoules

Rentree bij Oranje

In de periode dat Hof geblesseerd was, trad Vincent van Sliedregt aan als de nieuwe bondscoach. Hof is, nu ze weer fit is, direct opgeroepen en ze maakt maar al te graag van die uitnodiging gebruik. "Mensen vroegen ook aan mij of ik er op in zou gaan. Ik heb er geen seconde over getwijfeld. Met Oranje op je borst spelen is het mooiste dat er is", vertelt ze trots. "Ik ben nog niet 100 procent maar ik geloof er zeker in dat ik mijn aandeel kan leveren."
Nederland begint donderdag aan de EK-kwalificatie. Al ruim 30 jaar ontbreken de Nederlandse basketbalsters op het Europese eindtoernooi en daar mag volgens Hof weleens verandering in komen. "Het moet toch wel een keer lukken", zegt Hof met een lach.
Donderdag speelt Nederland in Amsterdam tegen Oostenrijk. In een uitverkochte hal zal Hof haar rentree maken in Oranje. "Ik heb er heel erg veel zin in. Eindelijk weer met mijn favoriete team op het veld staan", vertelt Hof. "Familie en vrienden zullen aanwezig zijn. Ik had er eigenlijk nog niet over nagedacht dat het echt mijn rentree op Nederlandse bodem is. Dat is wel bijzonder."