Erik analyseert FC Utrecht: Goed verdedigen, onnodig storen en de juiste keuzes maken

Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer
Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer © RTV Utrecht
Utrecht - Erik van der Meer analyseert in Een Berg Sport het spel van FC Utrecht in de verloren uitwedstrijd tegen FC Volendam. De oud-speler van FC Utrecht legt aan de hand van beeld en animatie uit wat er goed en niet goed ging aan de kant van de Utrechtse hekkensluiter.
De uitzending van Een Berg Sport van vrijdag 13 oktober is hier te bekijken. Te gast is voorzitter van de supportersvereniging van FC Utrecht Teun den Hartog.

Erik van der Meer speelde van 1985 tot en met 1995 voor FC Utrecht. Hij droeg verder het shirt van Cambuur Leeuwarden, Beerschot, Real Murcia en Veendam. Als hoofdtrainer werkte hij voor onder meer DOVO, Al-Ahli, Metaloerh Donetsk, Qatar FC en Boedapest Honvéd. Tegenwoordig is de Utrechter lid van het analistenteam van RTV Utrecht.

Dit ging er wel goed

Van der Meer zag, ondanks de uitslag, ook goede dingen in het duel met FC Volendam. Hij vond dat de Utrechters goed stonden nadat ze met tien man kwamen te staan. "Er werd goed verdedigd, de ruimtes werden niet open gelaten", sprak de analist.
Analist Erik van der Meer: 'Na de rode kaart werd er goed verededigd'

Waarom doet hij dit?

In de opbouw zag Van der Meer dingen die duidelijk beter konden. "Je speelt met tien man, waarom wil je dan achterin gaan opbouwen als Volendam hoog druk zet. Barkas moet iedereen naar voren sturen en de lange bal spelen", aldus de analist.
Even later tikt Volendam de bal achterin rond en gaat Boussaid in zijn eentje storen. "Je speelt met een man minder, dat kost je veel te veel energie", zegt Van der Meer. "Dit zijn momenten waarvan ik denk 'Waarom doe je dit?'. Hij wil zo graag die bal veroveren of hebben dat hij dingen doet die niet in het belang van de ploeg zijn."
Analist Erik van der Meer: 'Doe dingen in het teambelang'

'Als hij hem breed legt dan wordt het 1-1'

Mats Seuntjens had in de tweede helft de kans op de gelijkmaker. Vanuit een counter stond hij uiteindelijk oog in oog met de Volendamse doelman. De poging van Seuntjens belandde uiteindelijk op de paal.
Analist Van der Meer vindt dat Seuntjens anders met deze mogelijkheid had om kunnen gaan. "Helemaal vanuit achter is Van der Maarel meegekomen. Als Seuntjens hem breed legt dan is het een 100 procent goal. Dan wordt het 1-1 en dan ga je minimaal met een punt daar weg. Het zijn allemaal momenten, die in de fase waarin we zitten, niet goed gaan. Hier moeten we niet in blijven hangen."
Analist Erik van der Meer: 'Als hij hem breed legt dan wordt het 1-1'