Erik analyseert FC Utrecht: Aandacht voor Seuntjens, Boussaid en Almere City FC

Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer
Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer © RTV Utrecht
Utrecht - Erik van der Meer analyseert in Een Berg Sport het spel van FC Utrecht in de laatste uitwedstrijd tegen NEC. De oud-speler van FC Utrecht legt aan de hand van beeld en animatie uit wat er goed en niet goed ging aan de kant van de Domstedelingen.

Erik van der Meer speelde van 1985 tot en met 1995 voor FC Utrecht. Hij droeg verder het shirt van Cambuur Leeuwarden, Beerschot, Real Murcia en Veendam. Als hoofdtrainer werkte hij voor onder meer DOVO, Al-Ahli, Metaloerh Donetsk, Qatar FC en Boedapest Honvéd. Tegenwoordig is hij lid van het analistenteam van RTV Utrecht.

Sleutelrol Seuntjens

FC Utrecht verloor in Nijmegen met 3-0 van NEC. Het optreden stond in schril contrast met de met 1-3 gewonnen wedstrijd, de week ervoor, tegen Heracles. Van der Meer zag dan ook in de uitvoering van FC Utrecht een aantal verschillen. "Seuntjens liet zich toen regelmatig terugzakken uit de spits om de bal te verlengen, nadat er snel werd rondgespeeld." Tegen NEC was dat slechts sporadisch het geval. "Het duurde allemaal te lang. Op een gegeven moment kan Seuntjens terugzakken en als hij de bal krijgt staat Bozdogan vrij en kunnen we gaan lopen. Ter Avest speelt echter de bal niet en we wachten maar en wachten maar. Vervolgens gaat de bal weer achteruit. En NEC had al 'twee bussen geparkeerd'. Dat zijn momenten die moet je zien. Zo wordt het heel makkelijk voor NEC en moeilijk voor FC Utrecht om doelpunten te maken."
Erik van der Meer met momenten die spelers moeten herkennen

Balverliefde Boussaid

Othmane Boussaid was tegen Heracles één van de uitblinkers aan de kant van FC Utrecht. De Belg blonk uit aan de linkerkant in de aanval. Tegen NEC verviel hij in oude fouten. "Tegen Heracles was hij heel goed, maar nu zagen we hem in het eigen zestien meter gebied. Maar hij moet de bal voorin krijgen en een actie maken", legt Van der Meer uit. Boussaid was het eens met de kritiek. "We stonden achter en ik wilde wat forceren waardoor ik ging rondzwerven. Dat was niet goed. Uiteindelijk maak je het daardoor alleen maar moeilijker voor je teamgenoten." De vraag of hij daarop wordt aangesproken in het veld beantwoorde Boussaid met 'nee'. "Dat is echt ongelooflijk", vindt Van der Meer. "En als je weet dat je spelers dat niet doen, moet er iemand op de bank zijn die tegen Boussaid zegt dat hij op zijn plek moet blijven. Want de enige manier om NEC uit elkaar te spelen is om je positie te houden en snel te spelen."
Erik van der Meer laat zien dat Boussaid zijn eigen wedstrijd ging spelen

De komende tegenstander: Almere City FC

De tegenstander van komende zaterdag, Almere City FC staat laatste in de eredivisie. De debutant heeft pas 1 punt. Maar makkelijk gaat het volgens Van der Meer niet worden. "Ik verwacht dat FC Utrecht vol druk gaat zetten. Als dat uit blijft heb je aan Almere gewoon een hele lastige tegenstander. Tegen PSV speelden ze met vijf man achterin. Dat zullen ze morgen niet doen. Vorige maand tegen Fortuna maakten ze een hele goede goal. Drie mannen gingen bewegen. Tegen negen spelers van Fortuna! Ze wisten zichzelf vrij te spelen en het is gewoon een goal vanuit het centrum." Van der Meer wijst ook op het gevaar van de rechterkant door Van La Parra.
Erik van der Meer laat zien dat Almere City FC best gevaarlijk kan zijn
Zaterdag is Erik tijdens FC Utrecht - Almere City FC als analist te horen via de Stream van RTV Utrecht. Om 18.15 begint de voorbeschouwing. Een half uur later is de aftrap.