Voormalig Europees kampioen Rob Druppers: 'Dafne was echt heel goed'

Utrecht - 'Het grootste probleem voor een topatleet bij wie het al tijdje wat minder gaat is om de beslissing te nemen om te stoppen.' Dat zegt Rob Druppers. De inmiddels 61-jarige Utrechter spreekt uit ervaring: ook hij stopte als gevolg van een blessure.
Druppers' grootste succes was zijn zilveren WK-medaille op 800 meter, in 1983. Vier jaar later werd hij Europees kampioen indoor op diezelfde afstand, in 1988 en 1989 zilver. Tijdens dat laatste EK had hij al last van een blessure aan zijn achillespees. Een jaar later stopte hij. "Ik heb het niet uitgesteld en ben meteen maatschappelijk aan de slag gegaan."
Schippers heeft het wel uitgesteld, en Rob Druppers snapt dat wel. "Je doet een poging om terug te komen op je oude niveau, en dan nog één. Je houdt altijd hoop, atletiek is je leven. Daar afscheid van nemen is niet makkelijk." Druppers is daarom niet verrast over het besluit van Schippers. "Het was al een tijdje minder. Ik denk dat ze het zelf al wel even wist, maar het uitspreken is een volgende stap."
"Ik denk dat het een hele pijnlijke keuze voor haar is", vult tweevoudig Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage aan. "Onlangs sprak ze nog uit dat ze komende zomer aan de Olympische Spelen hoopte mee te doen, nu moet ze erkennen dat dat niet meer gaat." Dat was anders toen Uytdehaage zelf een punt achter zijn loopbaan zette. "Zij is denk ik enorm teleurgesteld, voor mij was het eerder een opluchting", zegt de Utrechter.
(lees verder onder de foto)

'Groot atlete'
Dafne Schippers won haar eerste internationale medaille in 2012, haar laatste in 2019. Maar haar gouden jaren liepen van 2014 tot 2017. "Het is moeilijk om lang aan de top te blijven, zeker op de explosieve nummers die zij deed", zegt Druppers. "En als je zo goed bent geweest als zij, is het niet meer leuk om op het tweede of derde plan terecht te komen. Dan moet je stoppen."
Druppers vindt het niet moeilijk de loopbaan van zijn stadgenote in perspectief plaatsen. "Een van de grootste atletes van Nederland. Als zoveel wint in een mondiale sport als atletiek, dan moet je heel erg goed zijn." Vergelijkbaar met Fanny Blankers Koen, die op de Olympische Spelen van 1948 vier keer goud won? "Ik houd niet van dat soort vergelijkingen. Dat was een heel andere tijd."
De beste van Utrecht?
Maar wie is nu de beste individuele sporter ooit uit de Domstad? Is dat Dafne Schippers, Jochem Uytdehaage of is dat toch nog steeds Anton Geesink? "Als je de Olympische medailles telt is het geen discussie", lacht Uytdehaage, die als enige van de drie twee gouden medailles won. Geesink won er één, Schippers geen enkele.
Hoe Nederland nu internationaal presteert, komt voort uit haar successen
"Maar atletiek is mondiaal gezien natuurlijk wel veel groter dan schaatsen en judo", relativeert de oud-schaatskampioen zijn eigen opmerking. "Dafne was uniek. De sprintnummers werden jarenlang beheerst door de VS, Jamaica en de Britten. En daar stond ineens blonde Dafne tussen en zaten wij Nederlanders midden in de nacht tijdens een WK naar de finale van de 100 meter te kijken."
De loopbaan van de Utrechtse is ook om een andere reden belangrijk, vindt Uytdehaage. "Sommige mensen zullen zich tekort gedaan voelen als ik het zeg, maar ze heeft wel wat in gang gezet. Hoe Nederland nu internationaal presteert, komt voort uit haar successen."
Femke Bol
De absolute blikvanger in het post-Schipperstijdperk komt ook uit onze provincie, uit Amersfoort om precies te zijn. Femke Bol heeft nu al meer internationale gouden medailles gewonnen dan Dafne Schippers: 9 om 7. Schippers won wel vaker zilver en brons dan Bol. Maar de carrière van de Amersfoortse is nog lang niet voorbij...
Dafne vs Femke
Dafne Schippers won in haar internationale loopbaan zeven gouden, zeven zilveren en drie bronzen medailles. Femke Bol staat op negen keer goud, vier keer zilver en één keer brons. Meegeteld zijn Olympische Spelen, EK's en WK's, zowel outdoor als indoor.