Erik analyseert Heracles - FC Utrecht

Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer
Oud FC Utrecht-speler Erik van der Meer © RTV Utrecht
Utrecht - Erik van der Meer analyseert in Een Berg Sport het spel van FC Utrecht in de laatste uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. De oud-speler van FC Utrecht legt aan de hand van beeld en animatie uit wat er goed en niet goed ging aan de kant van de Domstedelingen.

Erik van der Meer speelde van 1985 tot en met 1995 voor FC Utrecht. Hij droeg verder het shirt van Cambuur Leeuwarden, Beerschot, Real Murcia en Veendam. Als hoofdtrainer werkte hij voor onder meer DOVO, Al-Ahli, Metaloerh Donetsk, Qatar FC en Boedapest Honvéd. Tegenwoordig is hij lid van het analistenteam van RTV Utrecht.

Duidelijkheid

FC Utrecht won met 1-3 van Heracles en boekte de eerste zege van het seizoen. Vanaf de eerste seconde zag Van der Meer een heel ander FC Utrecht dan de weken ervoor. "Een ding kwam heel erg naar boven en dat was duidelijkheid", vertelt hij in Een Berg Sport. "De hele linkerkant werd vastgezet om te voorkomen dat Hansson, de gevaarlijkste man bij Heracles, werd bereikt. Heracles liep zich vast en bij het bal veroveren ging de hele ploeg naar voren en scoorde het ook."
Erik van der Meer laat zien hoe Heracles werd vastgezet

Lef

Het grootste verschil misschien wel dat FC Utrecht voor het eerst dit seizoen met lef speelde. "Waar vorige wedstrijden vaak gekozen werd om een bal terug te spelen ging nu alles vooruit. Soms zelfs tussen twee linies door", Van der Meer heeft er van genoten. "Dat is wat we willen zien. In twee drie passen staan we aan de andere kant van het veld. Het is fantastisch dat Ron Jans dit binnen een week voor elkaar heeft gekregen. Twee dingen zijn daarin belangrijk geweest. De juiste spelers op de juiste plek zetten en duidelijkheid geven hoe we met zijn allen gaan spelen."
Erik van der Meer legt uit hoe FC Utrecht heel snel voor de keeper kwam

Aandachtspunt

Toch speelde FC Utrecht niet foutloos. Zo viel de tegengoal uit een corner van FC Utrecht. "We hebben zelf een corner. Dan mogen ze nooit scoren. Als El Karouani druk zet op de speler kan hij nooit meer vooruit spelen. Nu kon hij door naar de goal. Daarna gaat El Karouani met zijn verkeerde been naar de grond. Hij mocht sowieso niet naar de grond gaan. Ik denk dat hij gewoon zat met het feit dat hij 1-tegen-1 stond met heel veel ruimte in zijn nek. Dat moet hij gewoon vergeten, want Boussaid stond 4 meter voor zijn eigen speler. En die is redelijk snel", besluit Van der Meer, die nog maar eens benadrukte hoe mooi hij het vindt dat je zoveel kan veranderen door alleen maar duidelijkheid te geven.
Erik van der Meer analyseert de tegengoal
Zaterdag speelt FC Utrecht in Nijmegen tegen NEC. Dan is Erik tijdens de wedstrijd als analist te horen via de Stream van RTV Utrecht.