Marijn van den Berg verovert in Polen eerste WorldTour-zege: 'Voor gevochten'

Marijn van den Berg rijdt voor EF-Education
Marijn van den Berg rijdt voor EF-Education © EF Education
Utrecht - Wielrenner Marijn van den Berg heeft de vijfde etappe van de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De 24-jarige Utrechter van EF Education-EasyPost was na bijna 200 kilometer oppermachtig in de massasprint in de straten van Bielsko-Biala.
De Sloveense klassementsleider Matej Mohoric van Bahrain-Victorious eindigde als tweede, voor JoÒo Almeida (UAE Team Emirates). Mohoric pakte 2 bonificatieseconden en heeft nu 12 seconden voorsprong op Almeida en 18 seconden op Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers).
De etappe met vijf beklimmingen, waarvan er drie gecategoriseerd waren, werd gekleurd door een kopgroep met onder anderen de Nederlander Mick van Dijke (Jumbo-Visma). In de slotfase bleven Thomas De Gendt (Lotto-Dstny) en Markus Hoelgaard (Trek-Segafredo) over. Onder aanvoering van Ineos Grenadiers werden ook zij gegrepen door een klein peloton.
In de laatste van drie slotronden trok Ineos de sprint aan voor Kwiatkowski, maar Van den Berg reed iedereen uit het wiel. Dinsdag werd de Utrechter nog tweede in massasprint.
Na afloop van zijn zege zei Van den Berg dat hij echt voor deze eerste WorldTour-winst heeft gevochten. "Op deze zege had ik niet gerekend. Het was op het einde nog een beetje beuken met Mohoric, maar ik wist dat ik rap was tegen deze mannen. Ik ging vroeg aan en dan voelt tweehonderd meter nog best lang."
De Poolse rittenkoers duurt tot en met vrijdag.