Ongelukkige val aan einde van eerste Tourweek Lars van den Berg: 'De Tour went snel'

Lars van den Berg
Lars van den Berg © Orange Pictures
Utrecht - Wielrenner Lars van den Berg is zondag ongelukkig ten val gekomen in de Tour de France. De coureur uit De Meern kreeg eten en drinken aangereikt vanaf de kant van de weg, waarna het misging en hij op het asfalt belandde. Gelukkig voor de Tourdebutant kon hij 'gewoon' verder.
"Alles gaat goed, bedankt voor alle berichten", reageerde Van den Berg 's avonds na de negende etappe. Oud-Tourverslaggever Jeroen Wielaert sprak hem voor RTV Utrecht. "Ik ben blij dat het rustdag is morgen", zei Van den Berg. De schade viel mee, bleek na afloop van de rit, want het bleef bij enkele schaafwonden aan zijn elleboog. En op de rustdag van vandaag krijgt hij alle tijd om te herstellen.
Uiteindelijk finishte Van den Berg zondag als 139ste in de etappe met de finish op de Puy de Dôme, op bijna 29 minuten van ritwinnaar Michael Woods. In het algemeen klassement is hij 88ste, op 1 uur en 25 minuten van gele trui Jonas Vingegaard.
Maar reden tot paniek is er niet bij de renner uit De Meern, want het algemeen klassement is niet zijn doel. "Je kan het wel knechtenwerk noemen, wat ik doe. Ik ondersteun onze kopmannen David Gaudu en Thibaut Pinot. Zij zijn de mannen die het moeten doen, ik moet ze ondersteunen om zonder tijdverlies aan de streep te komen", legt hij uit.

Op zijn plek

Gaudu en Pinot, twee Franse klimmers die uitkomen voor de beste ploeg van Frankrijk. En Lars van den Berg uit De Meern is een van hun ploeggenoten. "Ik zit nu al een paar jaar bij de ploeg en het bevalt goed. Ik zit op mijn plek", vertelt de renner die op 7 juli zijn 25ste verjaardag vierde ín de Tour.
Het went snel. In de koers moet je gewoon je werk doen en is het niet anders dan anders.
Lars van den Berg over debuteren in de Tour de France
"Groupama-FDJ heeft mij na mijn tijd bij een kleine Nederlandse ploeg opgepikt. Eerst reed ik bij de opleidingsploeg en nu bij de WorldTour-ploeg. Ik zit nu bij een ploeg die bij de vijf, zes beste ploegen ter wereld rijdt. Ik ben hartstikke tevreden met de koersen die ik rijd en de rol die ik heb", aldus Van den Berg.
Winnen wordt lastig voor hem, maar als helper krijgt hij veel waardering. "Dat is mijn taak, ik ben redelijk allround. Ik kan ook in de bergen een handje toesteken. Het is wel de bedoeling dat het zo door blijft gaan. Het klassement is voor mij niet het belangrijkste", geeft hij aan.
Dat Van den Berg zijn debuut mocht maken in de Tour de France, hoorde hij anderhalve week van tevoren pas. "In het begin was het echt een verrassing dat ik was geselecteerd, maar het gaat goed en dat is het belangrijkste", vertelt de wielrenner uit De Meern.
En hoe voelt dat dan, fietsen in de Tour de France? Het is toch de grootste wielerwedstrijd ter wereld. "Het went snel. In de koers moet je gewoon je werk doen en is het niet anders dan anders. Vooral vooraf was het raar. En dat er veel mensen langs de kant staan, maar in de koers valt dat niet op."

Grand Départ Utrecht

Acht jaar geleden, in 2015, begon de Ronde van Frankrijk in Utrecht. Een groot moment in de geschiedenis van de stad en van de wielerkoers. Van den Berg was toen zelf 16 jaar, maar enkele ploeggenoten reden toen de Tour. "Maar daar heb ik het nog niet met ze over gehad, al waren een paar huidige ploeggenoten er wel."
"Ik stond zelf langs de kant, in De Meern. Ik heb ze daar twee keer voorbij zien komen. Dat was heel bijzonder om de Tour in eigen stad te hebben."
Ik stond zelf langs de kant, in De Meern, en heb ze daar twee keer voorbij zien komen. Dat was heel bijzonder.
Lars van den Berg keek zelf naar Tour 2015 in Utrecht