Voorbereiding FC Utrecht begonnen: 'Alle tijd om automatismen te kweken'

© fcutrecht.nl
Utrecht - Met de nieuwelingen Mats Seuntjens, Mattijs Branderhorst, Ole Romeny, Marouan Azarkan en Souffian El Karouani is FC Utrecht maandag begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zidane Iqbal trainde nog niet mee omdat nog niet alle formaliteiten rond een werkvergunning zijn afgehandeld.
Tasos Douvikas, Taylor Booth, Rocco Robert Shein en Anthony Descotte waren er niet bij: zij hebben vanwege recente interlandverplichtingen iets langer vakantie gekregen. Mimoun Mahi, die de afgelopen maanden was verhuurd aan SC Cambuur, ontbrak ook. Hij krijgt van de club alle gelegenheid om naar een nieuwe club te zoeken.
Niet meer van de partij: Sander van de Streek en Bas Dost. Hun contract is afgelopen en (nog) niet verlengd. Vasilis Barkas, Ramon Hendriks en Naoki Maeda waren gehuurd en keren niet terug. Mark van der Maarel tekende net op tijd zijn nieuwe contract en stond wel op het veld, net als de nieuwe stafleden Rob Penders, Willem Janssen en Rob Druppers.

Alles is anders voor Silberbauer

Voor Michael Silberbauer is alles anders dan vorig seizoen. Vorig seizoen stapte hij halverwege in en moest hij tijdens het seizoen zijn ideeën inslijpen. Nu heeft de Deen daar een complete voorbereiding voor. "Toen moest het gebeuren terwijl we ook punten moesten pakken, nu kunnen we in alle rust automatismen kweken." Dat gebeurt met een grote selectie, van 31 spelers. "De selectie is groot", erkent Silberbauer. "Maar we zitten nog in het transferwindow. Ik verwacht dat er nog spelers gaan vertrekken en bij zullen komen."
Daarnaast heeft Silberbauer met Rob Penders een nieuwe assistent. De Roosendaler was de afgelopen seizoen succesvol bij Eindhoven in de eerste divisie. "Ik heb Rob gesproken, en we denken hetzelfde over voetbal. Hij kan ons niveau omhoog brengen. Rob heeft veel ervaring en een duidelijke visie." Hoewel Penders succesvol was bij Eindhoven, verwacht Silberbauer niet dat FC Utrecht de speelwijze van Penders' Eindhoven zal overnemen.
"Wat Rob daar heeft gedaan was uitstekend. Hij heeft het beste uit zijn spelers gehaald." Dat deed hij met een 3.4.3 systeem, waarbij Eindhoven bij balverlies terugschakelde naar 5.3.2. "Wij willen uitgaan van 4.3.3.", zegt Silberbauer. "Wij zijn daar flexibel in, maar we willen niet met vijf achterop spelen."

In de loop van deze week publiceert RTV Utrecht interviews met de nieuwelingen Mattijs Branderhorst, Ole Romeny en Mats Seuntjens