Tour-droom komt uit het niets uit voor Lars van den Berg: 'Stond met mijn mond vol tanden'

Lars van den Berg
Lars van den Berg © Orange Pictures
Utrecht - Het is dinsdagochtend 20 juni 2023, elf dagen voor de start van de Tour de France. De telefoon van Lars van den Berg gaat. De renner uit De Meern had veel verwacht, maar niet dat hij in dat bewuste telefoontje te horen zou krijgen dat hij dit jaar zijn debuut gaat maken in de grootste wielerronde ter wereld.
Mijn telefoon ontplofte dus die had ik maar even uitgezet
Lars van den Berg
"Ik ben hartstikke blij", vertelt Van den Berg aan RTV Utrecht. "Ik zag het niet aankomen, het stond ook niet op de planning. Toen ik het hoorde stond ik met mijn mond vol tanden."
Vorige week stond Lars van den Berg nog samen met zijn broer Marijn van den Berg, die rijdt voor EF Education-EasyPost, op het podium in de slotetappe van de Route d’Occitanie. "Maandag vlogen we samen terug en ik bleef vervolgens bij hem in Utrecht slapen. Dus toen ik gebeld werd was ik bij hem. Het was wel heel speciaal om op dat moment samen te zijn en dat te kunnen delen."
Lars van den Berg gaat naar de Tour: 'Droom die uitkomt'

Superknecht

Van den Berg rijdt voor de Franse ploeg Groupama-FDJ. De ploeg vertrekt met David Gaudu als kopman voor het klassement naar Spanje, daar waar de Tour start dit jaar. "Ze vonden dat ik het beste in de ploeg van de Tour zou passen. Qua type-renner en qua persoonlijkheid", zegt de inwoner van De Meern. "Mijn taak zal zijn om Gaudu zoveel mogelijk te ondersteunen. Hij gaat dit jaar voor het podium." Vorig jaar werd Gaudu vierde.
Woensdag werd het nieuws wereldkundig. "Mijn telefoon ontplofte dus die had ik maar even uitgezet", lacht de 24-jarige renner. Hij startte al twee keer in de Giro d'Italia. "Maar de Tour is de grootste wedstrijd die er is. Het is heel bijzonder dat ik daar aan de start ga staan."

Op naar Frankrijk

Komende zondag rijdt Van den Berg nog de wegwedstrijd van het NK. "Maandag en dinsdag ben ik nog thuis, woensdag vertrek ik naar Spanje, dan is donderdag al direct de ploegenpresentatie."
"Ik heb het geluk dat ik niet snel zenuwachtig ben", vertelt Van den Berg over zijn komende debuut. "Ik laat het allemaal op mij afkomen. Ik wil ook nog echt goed presteren op het NK, daarna gaan mijn ogen op de Tour."