Clubbinding gaat voor prestaties bij kersverse derdedivisionist Kampong

Utrecht - Het is het voetbalsprookje van het jaar. Het Utrechtse Kampong, in 2004 nog 4e klasser, speelt komend seizoen in de derde divisie. De man die zondag het beslissende doelpunt maakte in de finale van play-offs was er ook al bij toen Kampong in 2004 kampioen werd van de 4e klasse. Daan Groot Zwaaftink, inmiddels 40, zal het avontuur in de derde divisie niet meer meemaken als actief voetballer.
Kampong, dat is toch die hockeyclub? RTV Utrecht werd dit seizoen zelfs door een competitiegenoot van de Utrechtse club geconfronteerd met dat vooroordeel. Nadat verslaggever Menno Schilder in oktober per e-mail was aangemeld voor de uitwedstrijd van Kampong tegen Nuenen ontvingen wij dit antwoord: 'Deze mail zegt mij helemaal niets. Heeft dit niets met HCN (hockey) te maken?'
IJsselmeervogels thuis
"Er zijn inderdaad nog steeds voetbalclubs die van ons bestaan niet afweten", zegt bestuurslid technische zaken Kees Jongkind. "Hockey heeft de naam Kampong op de kaart gezet, maar je moet wel onder een steen gelegen hebben als je nu nog niet weet dat we ook een voetbalclub zijn."
Maar dat is Kampong dus wel. Sterker nog, de club werd in 1902 als voetbal- en cricketclub opgericht. Hockeyen doen ze op Kampong pas sinds 1935. "Maar wij hebben Kampong nu ook als voetbalclub weer op de kaart gezet. Radio M doet vaak live verslag en we stonden dit weekend zelfs op NOS teletekst 801."
Entree heffen? Hoe? Ons sportpark heeft tien ingangen!
Want Kampong is derdedivisionist en daar komt wel wat bij kijken. Zo spelen de blauw-witten komend seizoen mogelijk een thuiswedstrijd tegen IJsselmeervogels, dat gemiddeld genomen meer fans meeneemt dan er bij Kampong komen kijken. "We moeten een veiligheidscoördinator aanstellen", zegt voorzitter Kyra Stefels. "En ergens in september moeten we bij de KNVB een veiligheidsprotocol indienen."
Verder gaat de club niet. Entree heffen zal op sportpark Maarschalkerweerd niet gebeuren. "Ik zou niet weten hoe", lacht Stefels. "Ons sportpark heeft tien ingangen. Dat krijgen we nooit voor elkaar."
Selectie blijft intact
Jongkind was even bang dat er rond de A-selectie wel iets belangrijks -en voor Kampong onbespreekbaars- zou moeten gebeuren. Toen de tweede en derde divisie werden ingevoerd werd bepaald dat elke club een vastgesteld aantal spelers onder contract moest hebben. "En dat willen wij niet", zegt Jongkind. En gelukkig voor de promovendus hoeft dat ook niet. De KNVB meldde Kampong dat die regel is afgeschaft.
Er is nog iets dat buitenstaanders aannemen en waar Jongkind niet bang voor is: dat de selectie leeg gekocht zal worden. Bij Kampong lopen veel spelers die bij betalende amateurclubs als IJsselmeervogels, Spakenburg en GVVV niet zouden misstaan.
Wij halen niet en wij betalen niet
Maar de selectie blijft intact, meldt Jongkind. "Zelfs als er met de geldbuidel gerammeld wordt blijven ze hier. En dat is denk ik ook de kracht van onze club. Van de huidige selectie stopt Daan Groot Zwaaftink en er komt één nieuwe speler. Die heeft zichzelf aangemeld."
Clubbinding
Je aanmelden, dat is ook precies wat je moet doen om bij Kampong te komen. "Wij halen niet en wij betalen niet", zegt Jongkind. Aanmeldingen kreeg de technische commissie voldoende. "We mailen dan terug en zeggen dat ze welkom zijn, maar dat we niet betalen, dat ze contributie moeten betalen en twee dingen voor de jeugd moeten doen. Van 90% horen we nooit meer iets."
Niemand bij Kampong vindt dat erg. "Want als je op je vierde lid wordt bij ons, moet je de kans hebben om het eerste te halen zonder dat er een gehaalde speler in de weg staat", zegt Jongkind. "De manier waarop wij werken vergroot de clubbinding. Daar gaat het ons om. En als dat dat betekent dat we volgend jaar roemloos degraderen, het zij zo."