FC Utrecht sluit eredivisie af met 3-2 zege op FC Emmen: 'Waren vrij dominant'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft het reguliere seizoen van de eredivisie afgesloten met een thuiszege op FC Emmen. Mede dankzij een treffer van topscorer Tasos Douvikas wonnen de Utrechters met 3-2. De Griek is met 19 doelpunten topscorer, samen met PSV-er Xavi Simons, van de eredivisie geworden.
FC Utrecht kwam via Mike van der Hoorn op 1-0 voorsprong. Hij kopte de bal binnen. Hoewel FC Utrecht beter was wist FC Emmen nog in de eerste helft via Ole Romeny voor de 1-1 te zorgen.
Vlak na rust was het dan raak voor Tasos Douvikas. Hij werkt van dichtbij de 2-1 binnen en dat was voor de Griek zijn negentiende treffer van het seizoen. Mede door dit doelpunt is Douvikas de topscorer van de eredivisie geworden. Dit lukte een speler van FC Utrecht nog nooit.
FC Emmen kwam nog terug tot 2-2 via voormalig FC Utrecht-speler Mark Diemers. Voor de derde keer wist FC Utrecht op voorsprong te komen. Vanuit een hoekschop kopte Nick Viergever de 3-2 binnen.

Play-offs

FC Utrecht heeft de competitie afgesloten met de zevende plek. Er werden 54 punten bemachtigd. De Utrechters gaan nu de play-offs om Europees voetbal in. In de halve finale is Sparta Rotterdam de tegenstander. Donderdag 1 juni wordt er om 21.00 uur gespeeld in Utrecht, zondag om 18.00 uur in Rotterdam.
In ieder geval in de eerste wedstrijd van de play-offs moet FC Utrecht het doen zonder Mike van der Hoorn. Hij kreeg in het duel met FC Emmen een rode kaart.

Dominant tegen FC Emmen

FC Utrecht had tegen FC Emmen de mogelijkheden om een grotere en makkelijkere uitslag neer te zetten. "Je moet altijd geconcentreerd blijven. Eén moment kan het veranderen en dat is wat er is gebeurd", doelt Silberbauer op de tegentreffers. Maar de oefenmeester is positief over de ontwikkeling van zijn ploeg. "Ons spel wordt steeds constanter en de spelers doen het ook steeds beter."
"Ik ben blij dat ik mocht starten. Het voelde als een goede wedstrijd en heb al mijn energie er in gelegd", zei Bart Ramselaar die steeds fitter aan het worden is na een blessure. "Ik ben klaar voor de play-offs en ik heb er zin in. Deze wedstrijd had ik nodig."
Bart Ramselaar na de zege op FC Emmen: 'We maakten onszelf het onnodig moeilijk'
"Het laatste gedeelte van de tweede helft speelde ik foutloos", zei Jens Toornstra met een knipoog. Toen zat hij op de bank. Toen de middenvelder op het veld stond voelde hij zich goed. "We waren vandaag vrij dominant. Het eerste half uur was heel goed."
Jens Toornstra: 'Het draait uiteindelijk om dat ene ticket'
FC Utrecht speelt in de halve finale tegen Sparta eerst thuis. "Ik eindig liever thuis", zei Toornstra. "We moeten het ermee doen en ervoor zorgen dat we in de eerste wedstrijd al het verschil maken. Het draait uiteindelijk om dat ene ticket..."
In de play-offs kan Silberbauer mogelijk weer een beroep doen op spits Bas Dost. "Hij is hongerig", aldus de oefenmeester. Dost is zo goed als hersteld van een hamstringblessure. Het is nog de vraag of Dost volgend seizoen ook in het shirt van FC Utrecht speelt. "Hij doet een hoop goede dingen en hij heeft veel ervaring. Het is aan hem of hij wil blijven."
Trainer Michael Silberbauer: 'Ons spel wordt steeds constanter'

FC Utrecht - FC Emmen: 3-2

2' Mike van der Hoorn (1-0)
36' Ole Romeny (1-1)
54' Tasos Douvikas (2-1)
61' Mark Diemers (2-2)
79' Nick Viergever (3-2)

Scheidsrechter: Richard Martens

Liveblog teruglezen:

79' DOELPUNT FC UTRECHT! Vanuit een hoekschop kopt Viergever de 3-2 tegen de touwen.
69' Wissel bij FC Utrecht. Ramselaar wordt vervangen door Kluivert.
65' ROOD VAN DER HOORN! Mike van der Hoorn moet het veld verlaten. De verdediger krijgt een rode kaart nadat hij op de enkel stond van Assehnoun. Hij mist hierdoor sowieso het thuisduel van FC Utrecht met Sparta in de halve finale van de play-offs.
63' Wissel bij FC Utrecht. Shein en Jensen komen binnen de lijnen voor Toornstra en Van de Streek.
61' DOELPUNT FC EMMEN! Nadat Douvikas de bal op de lat kopte scoort FC Emmen de gelijkmaker. Vanuit de rebound zorgt Mark Diemers voor de 2-2.
54' DOELPUNT FC UTRECHT! Via Douvikas komt FC Utrecht op 2-1 voorsprong tegen FC Emmen. Het is voor de Griek zijn 19e treffer van het seizoen.
49' Kansje voor Douvikas. Het levert een hoekschop op voor FC Utrecht.
46' Bij FC Utrecht is Van der Maarel in de kleedkamer achtergebleven. Ter Avest is zijn vervanger.

Rust

45' Het is rust in Stadion Galgenwaard.
36' DOELPUNT FC EMMEN! Uit het niets komt FC Emmen op 1-1. Ole Romeny werkt de bal binnen.
29' Klaiber raakt geblesseerd aan zijn knie. De verdediger gleed met zijn standbeen onderuit. Het lijkt mee te vallen.
18' FC Utrecht is vooralsnog heer en meester tegen FC Emmen.
8' Douvikas is geblesseerd geraakt aan zijn hoofd. Jesse van de Haar, die voor het eerst is bij de selectie zit, is gaan warmlopen. Vooralsnog gaat de Griekse topscorer verder.
2' DOELPUNT FC UTRECHT! En het is 1-0 voor FC Utrecht. Mike van der Hoorn kopt de 1-0 tegen de touwen.
1' Er is afgetrapt in Stadion Galgenwaard tussen FC Utrecht en FC Emmen.

Opstellingen:

FC Utrecht: Barkas, Klaiber, v.d.Hoorn, Viergever, v.d.Maarel, Bozdogan, v.d.Streek, Toornstra, Boussaid, Douvikas, Ramselaar
FC Emmen: v.d.Hart, Te Wierik, Heylen, Dirksen, Bouchouari, Vlak, Diemers, Vos, Romeny, Assehnoun, Scholte

Vooruitblik

Winnen tegen Emmen en goed spelen, en daarna met een goed gevoel de play-offs in, waarin Sparta donderdag en zondag de tegenstander is. Met dat doel begint FC Utrecht vanmiddag aan de thuiswedstrijd tegen FC Emmen. Op papier lijkt dat een niet al te lastige klus, maar in de praktijk is het dat vaak wel: FC Utrecht won slechts twee keer van FC Emmen en het verloor vier keer. De twee bekerduels die beide ploegen tegen elkaar speelden won FC Utrecht allebei.
Verliezen deed FC Utrecht ook in de openingsfase van dit seizoen. In Drenthe kwam de ploeg van toen nog Henk Fraser twee keer op voorsprong, maar het werd uiteindelijk 3-2 voor Emmen. Voor FC Utrecht scoorden Tasos Douvikas, die vanmiddag gekroond kan worden tot topscorer van de eredivisie, en Bas Dost. Als Douvikas topscorer wordt is hij na Nikos Machlas en Georgios Giakoumakis de derde griek die die titel in de wacht sleept.

Kwartet ex-Utrechters

Opvallend: zes spelers die destijds bij de wedstrijdselectie van FC Utrecht zaten, hebben de club inmiddels verlaten: Daishawn Redan was basisspeler, Djevencio van der Kust, Mimoun Mahi, Moussa Sylla, Rick Meissen en Albert Lottin zaten in Emmen op de bank. De eerste drie vielen in Emmen in, Lottin en Meissen kwamen niet in actie.
De selectie van FC Emmen telt vier spelers met een verleden bij FC Utrecht. Doelman Eric Oelschlägel begon het seizoen als eerste keeper, maar is verdrongen door Mickey van der Hart. Middenvelder Mark Diemers en spits Richairo Zivkovic zijn er vrijwel altijd bij. Verdediger Jeff Hardeveld was tegen FC Utrecht nog basisspeler, maar liep twee weken later voor de derde keer in zijn loopbaan een kruisbandblessure op.
Na afloop van FC Utrecht - FC Emmen wordt in de Galgenwaard de winnaar van de David di Tommasotrofee bekend gemaakt.

FC Utrecht - FC Emmen is de enige live wedstrijd vanmiddag in Namen & Rugnummers. Van het overige sportnieuws uit de provincie houdt presentator Rick van Manen je op de hoogte.