Douvikas als eerste FC Utrecht-speler topscorer eredivisie, ook Di Tommaso-trofee voor Griekse spits: 'Heel blij'

© FCUtrecht.nl
Utrecht - Voor het eerst in de historie heeft FC Utrecht de topscorer van de eredivisie afgeleverd. Tasos Douvikas is met 19 treffers bovenaan de topscorerslijst geëindigd en daarmee heeft hij de Willy van der Kuijlen-trofee gewonnen. Daarnaast is de Griek door de supporters van FC Utrecht ook uitgeroepen tot speler van het jaar, dat heeft hem de David di Tommaso-trofee opgeleverd.
Douvikas moet de koppositie van de topscorerslijst wel delen met PSV-er Xavi Simons. De aanvaller is ook op 19 treffers gekomen door in de laatste speelronde van de eredivisie nog twee keer te scoren tegen AZ.
Bij de Di Tomasso-trofee is Taylor Booth op de tweede plek geëindigd. Doelman Vasilis Barkas is derde geworden. Douvikas won de prijs met ruim 40 procent van de stemmen.

Scoren altijd eerste prioriteit

"Ik ben heel blij voor mijzelf en voor het team", zei Douvikas over het winnen van de twee trofeëen. "Iedereen wilde mij vandaag aan doelpunten helpen. Dat is ook goed voor de teamspirit."
Douvikas is de derde Griek, na Giakoumakis en Machlas, die zich topscorer van de eredivisie mag noemen. "Het scoren van doelpunten is altijd mijn eerste prioriteit", aldus Douvikas die door deze prestatie mogelijk de clubs voor het uitkiezen heeft. "Ik ga daar naar de play-offs over nadenken. Mijn zaakwaarnemer weet alles, ik weet op dit moment niks."
Topscorer Tasos Douvikas: 'Scoren is altijd mijn eerste prioriteit'

Geschiedenis Di Tommaso-trofee

De prijs van de supportersvereniging van FC Utrecht wordt uitgereikt aan de populairste speler van het seizoen. Ieder jaar kunnen supporters op de website van de supportersvereniging stemmen op hun favoriete speler. Sinds het overlijden van Di Tommaso in 2005 draagt de prijs voor speler van het jaar de naam van de Fransman.

2021/2022: Quinten Timber

Vorig seizoen werd Quinten Timber verkozen tot speler van het jaar. Het was zijn eerste en tevens laatste seizoen voor FC Utrecht. De Utrechtse middenvelder verdiende een transfer naar Feyenoord en met die club werd hij deze jaargang kampioen.
"Ik vind het een mooie waardering dat ik deze prijs gewonnen heb. Ik koester dit enorm", vertelde Timber toentertijd aan RTV Utrecht. Hij kwam in zijn debuutseizoen in 31 competitieduels in actie en daarin scoorde hij twee keer en verzorgde hij 4 assists.

2020/2021: Sander van de Streek

Het is nog de vraag of Sander van de Streek volgend seizoen, zijn contract loopt af, in het shirt van FC Utrecht te zien is. Maar waar hij ook speelt, de middenvelder neemt de David Di Tommaso-trofee van het seizoen 2020/2021 met zich mee.
In zijn derde seizoen voor FC Utrecht veroverde de middenvelder uit Barneveld de prijs. Hij kroonde zich dat seizoen ook met 11 treffers tot topscorer van FC Utrecht. "Je wordt niet zomaar gekozen. Het heeft denk ik met alles te maken, met hoe je speelt en hoe je bent als persoon", zei Van de Streek.
Sander van de Streek was won de trofee twee seizoenen geleden
Sander van de Streek was won de trofee twee seizoenen geleden © FCUtrecht.nl

2019/2020: Gyrano Kerk

Gyrano Kerk is de enige winnaar van de David di Tommaso-trofee die de prijs heeft gekregen na een afgebroken seizoen. In het coronaseizoen 2019/2020 werd de aanvaller gekozen tot meest waardevolle speler.
Kerk wist in dat seizoen in 30 duels voor 11 treffers te zorgen. Bovendien gaf hij twaalf assists. Kerk kreeg de prijs uitgerekend op 1 juli 2020, de dag dat FC Utrecht het 50-jarig bestaan vierde.

2018/2019: Willem Janssen

Vorig seizoen hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen, drie jaar eerder won hij de David Di Tommaso-trofee: Willem Janssen.
Janssen was in het seizoen 2018/2019 een vaste waarde in de Utrechtse defensie. De aanvoerder wist zes keer te scoren. Inmiddels is Janssen technisch directeur bij VVV-Venlo.

2017/2018: Mark van der Maarel

In 2009 maakte Mark van der Maarel zijn debuut in de hoofmacht van FC Utrecht. De clubman behoort nog altijd tot de selectie van het eerste. Zijn trouwheid werd in het seizoen 2017/2018 beloond met de David di Tommaso-trofee.
Inmiddels heeft Van der Maarel 377 duels achter zijn naam staan voor FC Utrecht. In het seizoen dat hij de trofee wist te winnen kwam hij in 30 eredivisieduels in actie waarin hij vier keer scoorde. In totaal heeft Van der Maarel in de eredivisie tien doelpunten (323 duels) gemaakt.
De uitreiking van het seizoen 2017/2018
De uitreiking van het seizoen 2017/2018 © fcutrecht.nl

2016/2017: Giovanni Troupée

In dit seizoen was Giovanni Troupée hét talent van FC Utrecht. Het goede debuutseizoen als basisspeler van de vleugelverdediger uit Breukelen werd bekroond met de David di Tommaso-trofee.
Troupée speelde in dat seizoen 29 competitieduels waarin hij drie keer scoorde en voor drie assists zorgde. Mede vanwege een blessure raakte Troupée het seizoen er op zijn basisplek kwijt en werd hij niet meer een vaste waarde in de hoofdmacht van FC Utrecht. Inmiddels speelt Troupée in Bulgarije voor Lokomotiv Plovdiv.

2015/2016: Timo Letschert

In zijn tweede seizoen in dienst van FC Utrecht werd Timo Letschert verkozen tot populairste speler. De verdediger kwam in die jaargang in ieder competitieduel in actie.
In het seizoen dat Letschert de Di Tommaso-Trofee won scoorde hij drie keer. Die zomer verdiende Letschert een miljoenentransfer. Hij werd door FC Utrecht verkocht aan het Italiaanse Sassuolo.

2014/2015: Sébastien Haller

Sébastien Haller veroverde in 2014/2015 de harten van de supporters van FC Utrecht. In zijn tweede seizoen in Utrechtse dienst werd hij verkozen tot speler van het jaar.
Haller scoorde in dat seizoen 17 keer in 33 duels. Ook was hij goed voor vier assists. Het seizoen erop speelde Haller ook nog 'gewoon' voor FC Utrecht, maar in de zomer van 2016 werd hij verkocht aan Eintracht Frankfurt. Op dit moment speelt Haller voor Borussia Dortmund en met die club is hij nog in de Duitse titelrace.
De prijs wordt traditiegetrouw uitgereikt door Audrey en Noah di Tommaso
De prijs wordt traditiegetrouw uitgereikt door Audrey en Noah di Tommaso © FCUtrecht.nl

2013/2014: Robbin Ruiter

De tweede doelman die er met de Di Tommaso-trofee vandoor ging was Robbin Ruiter. Hij kreeg de prijs in het seizoen 2013/2014 door zijn sterkte optredens onder de Utrechtse last.
Ruiter wist in 2013/2014 in 30 duels vijf keer de nul te houden. In totaal speelde de sluitpost 157 duels in de hoofdmacht van FC Utrecht waarin hij in 37 wedstrijden zonder tegentreffers van het veld stapte.

2012/2013: Mike van der Hoorn

Vanuit de jeugd van FC Utrecht debuteerde Mike van der Hoorn in het seizoen 2010/2011 in het eerste. Twee seizoenen later was hij een vaste waarde en werd hij bekroond met de David di Tommaso-trofee.
Van der Hoorn vormde in het seizoen 2012/2013 het hart van de defensie met Jan Wuytens. De prestaties van de talentvolle verdediger bleven niet onopgemerkt. Hij kreeg niet alleen de Di Tommaso-trofee maar hij verdiende ook een transfer naar Ajax.

2011/2012: Edouard Duplan

Over Ajax gesproken, in het seizoen 2011/2012 ging de trofee naar Edouard Duplan. Wat dat met de Amsterdamse club te maken heeft? Duplan scoorde in dat seizoen zowel thuis(1) als uit(2) tegen Ajax.
Duplan wist in het seizoen dat hij de trofee kreeg uitgereikt in totaal zeven keer te scoren en hij maakte vier assists.

2010/2011: Nana Asare

Nana Asare was in het seizoen 2010/2011 volgens de supporters van FC Utrecht de meest waardevolle speler.
Het was voor Asare zijn tweede jaargang in Utrechtse dienst. Hoewel hij slechts in 18 eredivisieduels in actie kwam, hij had meerdere blessures, ging hij met de trofee naar huis. De Ghanees gaf dat seizoen vier assists en hij scoorde eenmaal.
Nana Asare ontving de prijs in 2011
Nana Asare ontving de prijs in 2011 © FCUtrecht.nl

2009/2010: Dries Mertens

Dries Mertens kwam in 2009 over van AGOVV en wist zich direct te onderscheiden. Hij kwam in ieder duel in actie, scoorde zes keer, leverde vijf assists en hij ontving de David di Tommaso-trofee.
In totaal speelde Mertens twee seizoenen voor FC Utrecht waarin hij in 86 duels 21 keer scoorde en 34 assists gaf. In de zomer van 2011 verkocht FC Utrecht Mertens voor meerdere miljoenen aan PSV.

2008/2009: Michael Silberbauer

De huidige hoofdtrainer van FC Utrecht weet hoe het is om de David di Tommas-trofee te winnen. Hij ontving de prijs in het seizoen 2008/2009.
Het was voor Silberbauer zijn eerste van in totaal vier seizoenen in Utrechtse dienst. In zijn debuutseizoen voor FC Utrecht kwam de Deense middenvelder in 33 duels in actie en hij scoorde drie keer.

2007/2008: Gregoor van Dijk

Van de zomer van 2006 tot de zomer van 2010 speelde Gregoor van Dijk voor FC Utrecht. Hij droeg jarenlang de aanvoerdersband en in het seizoen 2007/2008 werd hij verkozen tot speler van het jaar.
Van Dijk stond bekend vanwege zijn werklust, penalty's en gele kaarten (19 in Utrechtse dienst). In het seizoen dat hij de Di Tommaso-trofee won wist de middenvelder acht keer te scoren en hij verzorgde twee assists.

2006/2007: Michel Vorm

De eerste keeper die werd verkozen tot speler van het seizoen was Michel Vorm. De Nieuwegeinse sluitpost kreeg de prijs in het seizoen 2006/2007.
Het was voor Vorm zijn eerste seizoen als de nummer 1 onder de lat bij FC Utrecht. Hij ontbrak slechts in één competitieduel. Vorm wist dat seizoen in 33 duels 16 keer de nul te houden. In totaal verdedigde de Nieuwegeiner, voordat hij werd verkocht aan Swansea City, 159 keer het Utrechtse doel waarin hij 63 keer zijn doel schoon hield.

2005/2006: Jean-Paul de Jong

In zijn voorlaatste seizoen als profvoetballer werd clubicoon Jean-Paul de Jong verkozen tot de meest waardevolle speler van FC Utrecht. Het was de eerste keer dat de prijs de naam van Di Tommaso droeg.
In het seizoen dat Di Tommaso overleed toonde De Jong zich als een echte aanvoerder. Hij kwam in die jaargang uiteindelijk in 21 duels in actie. In totaal heeft De Jong 406 keer het shirt van FC Utrecht gedragen. De Jong droeg de prijs op aan de hele selectie en hij gaf de trofee aan Audrey, de weduwe van Di Tommaso.

2004/2005: David Di Tommaso

In de zomer van 2004 nam FC Utrecht David di Tommaso over van het Franse CS Sedan. De verdediger was direct een vaste waarde en werd door de supporters van FC Utrecht uitgeroepen tot speler van het jaar.
In zijn debuutseizoen kwam Di Tommaso in 31 eredivisieduels in actie. In totaal mocht hij slechts 51 keer het shirt van FC Utrecht dragen. Zijn laatste wedstrijd speelde hij op 27 november 2005 tegen Ajax (1-0 zege). Twee dagen later, op 29 november 2005, overleed de 26-jarige Di Tommaso in zijn slaap aan een acute hartstilstand.
David di Tommaso ontving in 2005 de trofee van de supportersvereniging van FC Utrecht
David di Tommaso ontving in 2005 de trofee van de supportersvereniging van FC Utrecht © Danny van der Linden

2003/2004: Stefaan Tanghe

In het seizoen (2003/2004) dat FC Utrecht voor het tweede jaar op rij de KNVB Beker won werd de Belg Stefaan Tanghe verkozen tot meest waardevolle speler.
Tanghe was een aanvallend ingestelde middenvelder die in totaal zes seizoenen voor FC Utrecht speelde. In het seizoen 2003/2004 wist hij in 30 competitieduels negen keer te scoren en vijf assists te verzorgen. In totaal heeft Tanghe 186 duels namens FC Utrecht achter zijn naam staan waarin hij 46 doelpunten wist te maken.

Uitreiking

Wie aan bovenstaande lijst wordt toegevoegd wordt komende zondag bekend. Na het thuisduel van FC Utrecht met FC Emmen wordt de David Di Tommaso-trofee uitgereikt.

De uitreiking is, net als het hele duel, live te volgen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1 FM).

De David di Tommaso-trofee
De David di Tommaso-trofee © FCUtrecht.nl