Robin Sietsma denkt als eerste Utrechter het NK padel te kunnen winnen: 'Zou een droom zijn'

Robin Sietsma in actie
Robin Sietsma in actie © Alyssa van Heyst
Utrecht - De provincie Utrecht zou na komend weekend zomaar een Nederlandse titel rijker kunnen zijn. Utrechter Robin Sietsma hoopt namelijk het NK padel op zijn naam te schrijven. Dat zou voor hem een droom zijn die uitkomt.
Vier keer winnen en we zijn Nederlands kampioen
Robin Sietsma
Sietsma speelt samen met Uriël Maarsen. Het duo is als vierde geplaatst in Zwolle. "Ik zie ons zeker als kanshebber. We zijn niet de absolute favoriet, maar wij hebben als koppel zeker een goede kans", vertelt de 33-jarige padeller tegen RTV Utrecht.
Vorig jaar werd Sietsma tweede. Zijn speelpartner, Maarsen, won toen de Nederlandse titel. "Padel is echt een samenspel. De klik is heel belangrijk. Je moet elkaar ook goed kunnen aanvoelen. Je ziet het zowel internationaal als nationaal dat er veel koppelwisselingen zijn." Dat is anders dan bijvoorbeeld in het beachvolleybal waar Robert Meeuwsen uit Nieuwegein al jarenlang samenspeelt met Alexander Brouwer.
Robin Sietsma: "Kanshebber voor titel NK padel"

Opmars padel zet maar door

Tegenwoordig heeft bijna iedereen weleens van padel gehoord. Sietsma ziet het niveau in de breedte hierdoor ook omhoog gaan. "Maar de absolute top in Nederland bestaat op dit moment uit zo'n acht padellers."
"Het wordt steeds professioneler. De KNLTB is daar ook hard mee bezig. Dat gaat stap voor stap", vertelt Sietsma. In Spanje is de sport misschien wel het allergrootst. Daar kunnen de padellers er van leven. "In Nederland is dat nog niet zo. Maar er zit wel vooruitgang in. Je moet het op dit moment hebben van sponsoren en samenwerkingen."

Padel ontstond in 1969 in Mexico. In Nederland is het de laatste vijftien jaar met de week populairder geworden. In 2011 werd de Nederlandse padelbond opgericht. In 2020 is die bond samengegaan met de Koninklijke Nederlandse Tennisbond.

In 2011 waren er 11 padelbanen in Nederland, inmiddels zijn dit er zo'n 1500.

In Nederland zijn er op dit moment zo'n 230.000 mensen die padel beoefenen. Zelf beoefent Sietsma de sport nu zo'n zeven jaar. "De laatste vier jaar ben ik er heel serieus mee bezig. Ik sta zo goed als elke dag op de baan. In de weekenden worden de wedstrijden gespeeld. In de winter hadden we de eredivisie, nu komen er veel toernooien aan."
En doordat Sietsma er zo serieus mee bezig is, kan hij er tóch zijn boterham mee verdienen. De 33-jarige padeller beoefent niet alleen de sport, maar hij heeft ook een padel academie.
Doordat hij zelf succesvol is, is het aantrekkelijk voor padellers om bij hem te gaan trainen. "De RS Padel Academy heb ik drie jaar geleden opgericht. We hebben een goed team van padeltrainers waarmee we bij vier verschillende clubs, in onder andere Houten en Utrecht, trainingen geven. Verschillende spelers uit de top 100 van Nederland trainen bij ons", vertelt de Utrechter.
Dit jaar in de top 200 van de wereld komen
Sietsma over zijn doelen

Bijna iedereen kent de sport

Mensen spreken 'padel' nog weleens uit als 'pedel'. Maar doordat de populariteit in Nederland zo toeneemt, een baan reserveren moet eerder een maand dan een week van te voren, merkt Sietsma dat ook dit minder vaak mis gaat. "Zeker", lacht hij. "Steeds meer mensen weten ook wat het is. Het is onwijs aan het groeien."
"Met name in de avonduren is het reserveren van een baan lastig. Mensen zitten drie weken van tevoren er echt voor klaar als de reserveringen open gaan", aldus Sietsma. "Tijd voor nog meer banen in Nederland."
Door de populariteit is het doel van de padelwereld om er in 2032 een Olympische Sport van te maken. "Dat acht ik zeker realistisch. Dit jaar zijn de Europese Spelen in Polen, daar maakt padel al de introductie. Ik denk dat de sport alleen maar groter wordt."

Nederland vs de wereld

De beste twee Nederlanders staan op dit moment in de top 200 van de wereld. "Dat hebben ze vorig jaar voor het eerst bereikt. Zelf sta ik rond de 300. We zijn aan het klimmen. Om echt bij de internationale top te halen moeten we nog wel wat stappen zetten."
"Ik heb als doel om dit jaar de top 200 van de wereld te halen. Met het Nederlands team spelen we dit jaar als het goed is het EK. Daar willen we in de top zes eindigen", zegt de Utrechter vol ambitie.
Ik geef er alles voor
Sietsma over winnen NK

Nederlandse titel een droom

Maar nog even terug naar het NK dat deze week plaatsvindt in Zwolle. Daar zijn de pijlen van Sietsma voor nu op gericht. "Het zou een droom zijn om het NK te winnen, ik denk ook zeker dat het kan."
In de provincie Utrecht hebben we al verschillende Nederlandse kampioenen, bij het veldrijden, bij tennis, atletiek en zelf schaken. Maar nog niet bij padel. En dus kan Sietsma de eerste worden uit de regio. "Dat zou fantastisch zijn. Dat is ook hetgeen waar je voor traint. Ik geef er alles voor. Zowel op als naast de baan."
Sietsma en Maarsen beginnen donderdag, ze stromen in bij de laatste 16, aan het NK in de achtste finale tegen Robin Grit en Mattheo Knoop. "Vier keer winnen en dan zijn we Nederlands kampioen."