Kampong-hockeyer Lageman mag zich bewijzen bij Oranje: 'Hoop dat dit de laatste keer stage is'

Silas Lageman
Silas Lageman © Orange Pictures
Utrecht - Silas Lageman mag zich binnenkort bewijzen bij bondscoach Jeroen Delmée van de Nederlandse hockeyers. De middenvelder van Kampong is uitgenodigd voor een stage bij Oranje en hij hoopt dat dit de laatste keer is.
Bondscoach gaf aan jongens uit te nodigen die veel potentie hebben
Silas Lageman
"Ik wil er natuurlijk gewoon vast bij gaan zitten", vertelt Lageman. Eerder liep hij al stage bij bij de vorige bondscoach Max Caldas. "Toen was ik ook nog een stuk jonger en mocht ik nog meedoen bij Jong Oranje. Toen voelde het wel als gewoon even meetrainen."
Hij speelde in juni 2022 in de FIH Pro League tot nu toe zijn enige interland tegen Argentinië. "Nu ik niet meer met Jong Oranje mag meedoen wil ik graag definitief aansluiten bij het Nederlands team." Delmée gaat met zijn in totaal 32-koppige selectie toewerken naar de FIH Pro League-duels in juni en juli. Dan komt Nederland 12 keer in actie.

Het telefoontje

Bondscoach Delmée staat sinds november 2021 aan het roer bij Oranje. Hij belde Lageman persoonlijk op om hem uit te nodigen voor de stage. "Dat is super leuk om te horen, ik ben er hartstikke blij mee", zegt de hockeyer van Kampong. "Hij gaf aan dat hij jongens wilde zien die te oud zijn voor Jong Oranje en potentie hebben om aan te haken."
Lageman was er niet per se van uitgegaan dat hij zou worden uitgenodigd. "Ik had er op gehoopt, je weet het nooit", zegt Lageman.
Maar het is nog niet zo dat ik de lijnen in het veld uit zet
Silas Lageman wordt steeds meer ervaren

Ontwikkeling

De 22-jarige Lageman is inmiddels een vaste waarde bij Kampong. Zijn eerste goal maakte hij al op 17-jarige leeftijd in augustus 2018. "Dat was tegen Pinoké, dat was ook mijn eerste wedstrijd", herinnert hij zich. "Dat is alweer een tijdje terug."
"Ik was toen nog een klein jochie. In de afgelopen 4,5 jaar heb ik verschillende stappen gezet. Ik ben volwassener geworden op hockeygebied én op persoonlijk gebied", vertelt de middenvelder. "Ik ging ook voor het eerst op mijzelf wonen. Soms moet je moeilijke keuzes maken, qua prioriteiten. Ik kijk heel positief terug op de periode tot nu."
In 2018 sloot Lageman aan in een team van Kampong met een hoop ervaring, ze waren tenslotte het seizoen ervoor landskampioen geworden. Inmiddels merkt hij dat hij ook steeds meer ervaren wordt. "Ik probeer op mijn manier de jonge jongens natuurlijk helpen, maar het is nog niet zo dat ik de lijnen in het veld uit zet. Ik hoop die rol nog wel te gaan krijgen, daar heb je nu natuurlijk Lars Balk en Sander de Wijn voor."
Ik wil mijzelf bewijzen
Silas Lageman over stage bij Oranje

Kampong-delegatie bij Oranje

Naast Lageman gaan er nog acht spelers stage lopen bij het Nederlands elftal, waaronder teamgenoot Bram van Battum van Kampong. Tot de trainingsgroep van Oranje verder Kampong-spelers Lars Balk, Jonas de Geus, Terrance Pieters, Jip Janssen en Derck de Vilder.
"Dat je bekende gezichten ziet is altijd fijn", zegt de ambitieuze Lageman. "Ik hoop dat ik er volledig bij kom. Ik wil natuurlijk toernooien gaan spelen met Oranje. Dat is het mooiste scenario."
Maar eerst dus nog op de zogenoemde stage. "Ik wil mijzelf bewijzen. Ik kijk eigenlijk wel het meeste uit naar het moment dat ik zou horen dat ik er definitief bij hoor." Want ja, eeuwig stage lopen dat kan ook niet. "Ik weet niet hoe vaak je stage mag lopen", lacht Lageman. "Ik hoop dat dit de laatste keer is."