Silberbauer waarschuwt voor Spakenburg: 'Als je zelf niet honderd procent bent is het verschil niet groot'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht wil zich niet laten verrassen door Spakenburg, morgenavond in de kwartfinale van de KNVB beker. "We doen altijd ons huiswerk", zegt trainer Michael Silberbauer. "We hebben de wedstrijd tegen Groningen bekeken, maar ook wedstrijden uit hun eigen competitie."
Tweede divisionist Spakenburg stuntte in januari door in Groningen met 3-2 van FC Groningen te winnen. FC Utrecht is dus gewaarschuwd. "Het amateurniveau in Nederland is goed en je moet het heel serieus nemen", zegt Silberbauer. "Als je zelf niet honderd procent bent is het verschil niet groot. Dat hebben we in Groningen gezien."
'We doen altijd ons huiswerk'
FC Utrecht heeft tegen Spakenburg alles te verliezen, realiseert de Utrecht-trainer zich. "We moeten het serieus nemen en de volgende ronde bereiken. Zo simpel is het. We weten dat zij er veel energie in gaan steken, dat zullen wij ook moeten doen." Dat zegt ook verdediger Sean Klaiber. "We moeten hem net zo serieus nemen als een wedstrijd tegen een eredivisieploeg."

Minder spannend dan tegen VVSB

Maar toch, als Klaiber wordt geconfronteerd met de namen van het aanvalstrio van Spakenburg, kent hij ze niet. "Sorry, die namen zeggen mij niets. Ik heb op de beelden gezien wie op welke positie staat. Maar de namen zelf, geen idee. Ik ken alleen de keeper." Maar dat is dan ook oud-prof en FC Utrecht-fan Alessandro Damen. Dat wil niet zeggen dat Klaiber Spakenburg onderschat. "Spakenburg wint niet voor niets van Groningen."
Klaiber richt zich in de voorbereiding op de wedstrijd dan ook niet echt op de tegenstander. "We hebben beelden bekeken en kennen hun vastigheden. Maar ons voornaamste aandachtspunt ligt bij onszelf", zegt Klaiber, die in 2016 tijdens de halve finale tegen de amateurs van VVSB geblesseerd op de tribune zat. "Dat was een prachtige dag, en ook nog een spannende pot", herinnert hij zich. "Ik hoop dat het tegen Spakenburg iets minder spannend wordt."
'Spakenburg wint niet voor niets van Groningen'
Silberbauer wil, zoals altijd, weinig kwijt over de opstelling. Wat wel duidelijk is, is dat na Can Bozdogan ook Taylor Booth tegen Spakenburg niet inzetbaar is. De Amerikaan viel tegen Sparta geblesseerd uit. Hoe lang hij uitgeschakeld is, is niet duidelijk. "We moeten de uitslag van de scan afwachten", zegt de Deen.

Getrouwd met Spakenburgse

Voor Sander van de Streek is het een zeer speciale wedstrijd. De Barnevelder is getrouwd met een Spakenburgse. "Er moesten ineens een hoop kaarten geregeld worden", lacht Van de Streek. "Sommigen zijn voor de andere kant, dus die willen dat ik win."
We zijn gewaarschuwd
Sander van de Streek
De middenvelder, die zelf tweede seizoenen in het eerste elftal van zaterdagclub SDV Barneveld speelde, kent de sterke punten van de tegenstander. "Altijd strijd, hard werken. Het voetbal hoeft niet mooi te zijn. Het is pompen op die lange spits en dan gaan ze van daaruit voetballen. En je ziet wat er bij Groningen gebeurde."
Wij moeten laten zien dat het verschil tussen eredivisie en tweede divisie groot is
Trainer Michael Silberbauer laat in de voorbereiding weinig aan het toeval over, heeft Van de Streek gemerkt. "We hebben gisteren al beelden van Spakenburg bekeken, en vandaag weer. Dus we zijn gewaarschuwd. Ze hebben laten zien dat ze kunnen verrassen. Dat moeten wij niet toelaten. Wij moeten laten zien dat het verschil tussen eredivisie en tweede divisie groot is."
De Barnevelder is in zijn loopbaan nog nooit uitgeschakeld door een amateurclub. "Laten we dat zo houden. Maar Spakenburg zit niet voor niets in de kwartfinale, je moet ze het respect geven dat ze verdienen."