Piek vasthouden: Femke Bol na wereldrecord grote favoriet op EK indoor

© Fotostudio RedGreenBlue
Amersfoort/Utrecht - Adel verplicht. Femke Bol is komend weekend tijdens het EK indoor in Istanbul niet alleen titelverdediger op de 400 meter, ze is sinds vorige week ook nog eens houdster van het wereldrecord. Dat record liep de Amersfoortse tijdens het NK in Apeldoorn, twee weken voor het EK. "Mijn status is nu vast wel veranderd, maar ik heb het nog niet gemerkt."
De tijd die Bol in Apeldoorn liep was sensationeel. Ze verpulverde haar eigen persoonlijke toptijd met zeven tienden en dook drie tienden onder een 41 jaar oud wereldrecord. "Of het nog harder kan? Dat hoop je altijd, maar dit was wel een hele goede race." Inmiddels beseft ze een beetje dat ze een unieke prestatie heeft geleverd. "Maar het echte besef komt denk ik pas in de week rust na het EK."
Topsporters pieken doorgaans richting grote internationale toernooien. Bol was vorige week in Apeldoorn al fenomenaal. Bang dat ze te vroeg gepiekt heeft is ze niet. "Ik heb alle vertrouwen in dat mijn coach mij laat pieken wanneer het moet, en de piek kan je ook wel eventjes vasthouden. Dus ik hoop op het EK ook nog te pieken."

Lopen in Turkije

Het EK atletiek vindt van donderdag tot en met zondag plaats in Istanbul, in het door aardbevingen getroffen Turkije. "Dat is zeker dubbel, maar het is ook wel mooi dat er nu iets groots in dat land door kan gaan", zegt Bol. "En ik hoop dat er positieve dingen uit kunnen worden gehaald. De Atletiekunie vraagt in de aanloop naar het EK extra aandacht voor Giro 555. "Het leeft erg onder de atleten, maar wat we precies gaan doen moet ik nog horen", besluit Bol.

Behalve Femke Bol komt ook de Utrechtse N'ketia Seedo in actie tijdens het EK indoor. Bol loopt op vrijdag 3 maart de series en de halve finale van de 400 meter en normaal gesproken op zaterdag 4 maart de finale. De dag erna is dan nog de 4 x 400 meter.

N'ketia Seedo doet mee aan de 60 meter. Daarvan zijn de series, de halve finales én de finale allemaal op vrijdag 3 maart.