Na 'ontzettend' moeilijke keuze is Labyad terug bij FC Utrecht: 'Was al betrokken bij alle besprekingen'

Zakaria Labyad spreekt uitgebreid over zijn terugkeer bij FC Utrecht
Zakaria Labyad spreekt uitgebreid over zijn terugkeer bij FC Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Hij is terug bij FC Utrecht: Zakaria Labyad. Na maanden van revalideren wil de 29-jarige Utrechter zich maar al te graag laten zien op het veld. En hij heeft bewijsdrang. Niet naar Ajax, de Amsterdamse club besloot zijn contract niet te verlengen toen hij geblesseerd was, maar vooral naar zichzelf.
26 november 2017. Met Labyad in de hoofdrol wint FC Utrecht met 2-1 bij Sparta Rotterdam. Hij scoort beide Utrechtse treffers, waarvan één hele fraaie vrije trap. In de week dat Labyad opnieuw tekent bij FC Utrecht spelen de Utrechters opnieuw uit bij Sparta. Maar de hoofdrol voor Labyad zal er nog niet zijn.
"We hebben het besproken en ervoor gekozen om deze week nog meters te maken", zegt Labyad. Zijn rentree in het shirt van FC Utrecht lijkt daardoor te gaan gebeuren dinsdag in de kwartfinale van de KNVB Beker tegen Spakenburg of het thuisduel in de eredivisie van volgende week vrijdag tegen Fortuna Sittard.
En het moment om weer op het veld te staan daar kijkt Labyad enorm naar uit. "Toen ik voor het eerst weer een partijspel mocht meedoen voelde ik mij weer een klein kind. Ik kijk nu uit naar de eerste minuten in een vol stadion."
Na 'ontzettend' moeilijke keuze is Labyad terug bij FC Utrecht: 'Was al betrokken bij alle besprekingen'

De keuze voor FC Utrecht

Als dat gebeurt heeft Labyad een maandenlange revalidatie achter zijn rug. In april 2022 raakte hij op de training bij Ajax ernstig geblesseerd aan zijn rechterknie. Begin januari 2023 dook hij op bij FC Utrecht om de laatste fase van zijn herstel af te werken. Maar Labyad deed niet alleen aan herstellen bij FC Utrecht.
"Ook al trainde ik niet met de groep mee, ik was al wel bij de besprekingen. Dat vond ik interessant. Eigenlijk heb ik daardoor een stapje voor", zegt Labyad. Dat heeft er mede voor gezorgd dat hij niet voor een buitenlands avontuur heeft gekozen. "Ik denk het wel. De groep wilde mij er ook graag bij hebben. Ze namen mij ook mee in alle processen. Het geeft een warm gevoel om weer terug te zijn."
Silberbauer onderschrijft de woorden van Labyad. "Hij was er vaak bij. Hopelijk heeft hij er al wat van opgepikt", zegt de Deense oefenmeester. "In de training konden we ook zien dat hij een goede speler is. Maar hij is er lang uit geweest en hij heeft dus nog wat tijd nodig."
Er was voor Labyad meer interesse. Zo zou hij ook de stap hebben kunnen maken naar Italië. "Dat is ook een hele leuke competitie, maar ik heb nu voor een vertrouwde omgeving gekozen", zegt Labyad. De Utrechters beaamt dat het geen makkelijke keuze was. "Het was ontzettend moeilijk. Als voetballer wil je dingen beleven, bijvoorbeeld een nieuwe cultuur. Het vertrouwen dat ze hier in mij hebben en ik in hun heeft de doorslag gegeven."
Ik wil mijzelf weer laten zien
Zakaria Labyad

Bijna weer de oude

"Nul", is het antwoord van Labyad op de vraag in hoeverre hij de knie nog voelt. "Eigenlijk in de 9 maanden revalidatie heb ik niks gevoeld aan mijn knie, dat is fijn. Ik heb ook geen één tegenslag gehad. Ik had ook geen druk van een trainer of een technisch directeur omdat ik nergens onder contract stond."
Labyad zegt zich steeds meer de oude Labyad te voelen. "Daar zit ik nog een paar procent vanaf", zegt de Utrechter. Hij wil zich maar al te graag weer laten zien. En dat is niet om zich te bewijzen tegenover Ajax. Dat de Amsterdamse club de verkeerde beslissing heeft genomen om zijn contract niet te verlengen. "Ik heb vooral bewijsdrang naar mijzelf."
"Na zo'n blessure wil je weer voetballen", zegt de Utrechter. "Ik wil mijzelf weer laten zien. Daar werk ik naar toe en dat gaat zeker goedkomen."