FC Utrecht loopt in het mes tegen tiental Vitesse: 'We waren te ongeduldig'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht is in Arnhem tegen een tegenvaller aangelopen. Het verloor met 2-0 van Vitesse, de nummer 13 van de ranglijst.
Het was lang 0-0 tussen Vitesse en FC Utrecht. In de eerste helft hielden beide keepers hun doel schoon. Aan het begin van de tweede helft ging het mis voor FC Utrecht toen Vitesse met tien man kwam te staan, nadat de VAR besloot dat Carlens Arcus rood moest krijgen. Tegen tien man wist de ploeg van trainer Michael Silberbauer zich geen houding te nemen. Nog geen kwartier na de rode kaart maakte de gevaarlijke Million Manhoef 1-0 voor Vitesse, nadat Mike van der Hoorn de mist in ging en ook Mark van der Maarel geen redding kon brengen.
Mike van der Hoorn: 'Vitesse was met 10 man gevaarlijker'
"We moeten toch nog maar even goed kijken wat hier nou eigenlijk gebeurde", reageerde een teleurgestelde Van der Hoorn. "Tot die rode kaart was er niets aan de hand. Met tien man wordt Vitesse gewoon beter en gevaarlijker."
We speelden tegen onszelf
FC Utrecht-trainer Michael Silberbauer
FC Utrecht ging op jacht naar de gelijkmaker en was daar in de slotfase dichtbij toen topscorer Tasos Douvikas hard inkopte. Doelman Scherpen haalde de bal met een katachtige reflex uit het doel. In de blessuretijd kreeg FC Utrecht de deksel op de neus toen Maximilan Wittek naar de 2-0 counterde.
"Ik zag een gebrek aan energie", analyseerde FC Utrecht-trainer Michael Silberbauer. "Ik vind het te makkelijk om dat aan de zware bekerwedstrijd tegen AZ toe te schrijven. Natuurlijk kan het een verklaring zijn, maar ik had eerder het gevoel dat we tegen onszelf speelden vandaag."
Michael Silberbauer: 'Dit hebben we aan onszelf te wijten'
Silberbauer hoopte met een aantal wissels het tij te keren. Dat lukte niet. "We hadden een duwtje nodig om over het dode punt heen te komen. Dat konden de wissels ook niet brengen, ondanks dat ze allemaal vertrouwen hebben." Het werd er niet beter op constateerde de zelfkritische Deen. "Ik analyseer altijd de prestaties van mijn spelers, maar ik zal mijn prestatie ook onder de loep leggen om te kijken of ik andere keuzen had moeten maken."
Er zat gewoon niks in vandaag. Ik voelde het in ieder geval niet
FC Utrecht-speler Jens Toornstra
"We zijn heel slecht omgegaan met de rode kaart", vond Jens Toornstra. "Je moet dan heel geduldig spelen. Wel in hoog tempo van links naar rechts, maar we waren te ongeduldig. Dat mag, maar dan moet je wel zorgen dat je restverdediging goed staat."

Dubbele tegenvaller

FC Utrecht kreeg nog meer tegenslag te verwerken. Sterkhouder Toornstra liep tegen een gele kaart aan. Daardoor mist de middenvelder de eerstvolgende competitiewedstrijd tegen PSV.
Jens Toornstra: 'We zijn heel slecht met de rode kaart omgegaan'
FC Utrecht blijft zevende in de eredivisie met 33 punten uit 21 wedstrijden.

Vitesse - FC Utrecht 2-0

64' Million Manhoef (1-0)
90'+4 Maximilian Wittek

Bijzonderheden: 50' Rood: Carlens Arcus
Scheidsrechter: Van der Laan