Shorttrackcoach Kerstholt over kritiek: 'Misschien heb ik het iets onderschat'

Niels Kerstholt
Niels Kerstholt © Orange Pictures
Utrecht - Shorttrackbondscoach Niels Kerstholt zegt goed te kunnen leven met de kritiek op zijn trainingsaanpak van Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt. Heel erg verbaasd is hij er ook niet over. "Maar misschien heb ik het allemaal wel een beetje onderschat toen ik aan deze baan begon", zei de Utrechter woensdag, in aanloop naar de wereldbekerfinale van komend weekeinde in Dordrecht.
Schulting en Knegt werkten de voorbije jaren met Jeroen Otter en zijn erg aan hem gehecht. Otter functioneert nu nog steeds als een soort klankbord en Kerstholt heeft geregeld contact met hem.
"Vertrouwen komt te voet en gaat te paard", zegt Kerstholt als hij wordt geconfronteerd met de kritiek van de twee bekendste Nederlandse shorttrackers. "Schulting en Knegt hebben acht tot twaalf jaar op een bepaalde manier getraind. Het is ook niet gek dat bij hen als eerste de twijfel opkomt. Het heeft tijd nodig om die 'feeling' te krijgen. Ik wist dat ik hier het hele seizoen tegenaan zou lopen."

Samenwerking met vorige bondscoach

De 39-jarige Kerstholt vindt het niet vervelend dat Otter nog steeds een rol speelt. "Het kan handig zijn dat hij er op de achtergrond is. Er is veel vertrouwen opgebouwd tussen hem en Schulting en Knegt. Hij zegt ook dat ik vast moet houden aan de dingen die ik doe en dat ik niet van links naar rechts moet slingeren. Het zou niet werken als ik hetzelfde trainingsprogramma draai als Jeroen deed."
Van een puinhoop bij de Nederlandse shorttrackers is volgens de bondscoach geen sprake. "Dan sta je niet op het niveau waar je nu staat", doelde hij op de vele overwinningen van Schulting dit seizoen. "Dan lig je er in de kwartfinale of halve finale uit."
Kerstholt was tot vorig seizoen analist van het shorttracken bij de NOS. Terugverlangen naar die functie doet hij nog niet. "Het was wel makkelijker", aldus Kerstholt lachend. "Maar er zit niet echt een uitdaging in als je blijft doen wat je al deed. Toon wat ballen en spring in het diepe."