FC Utrecht bereidt zich voor op Heerenveen: 'Ook aanvallend kan het nóg beter'

FC Utrecht viert de zege op Heerenveen, vorig seizoen
FC Utrecht viert de zege op Heerenveen, vorig seizoen © Orange Pictures
Utrecht - Een week na de knalfuif in Alkmaar, waar AZ - FC Utrecht in 5-5 eindige, staat zaterdag voor FC Utrecht de thuiswedstrijd tegen Heerenveen op het programma. Het ligt voor de hand dat in de voorbereiding op die wedstrijd de nadruk deze week op het verdedigende aspect lag.
"Natuurlijk moet het verdedigend beter", zegt trainer Michael Silberbauer. "Maar er waren ook momenten waarop de verdediging het wel goed deed. En er waren dingen die beter moeten. AZ profiteerde optimaal van die foutjes."
Silberbauer: "Er is nog een hoop te doen"
"Het was een aparte wedstrijd, een leuke wedstrijd om te spelen", blikt Nick Viergever terug. "Er waren veel positieve dingen, maar de verbeterpunten zijn natuurlijk de goals tegen en hoe we het beter kunnen doen. Dus daar lag deze week de nadruk op." Viergever kijkt daarbij niet te veel naar Heerenveen. "We zijn vooral met onszelf bezig. Daarom lag de nadruk ook op het verdedigen."
Maar Michael Silberbauer vindt ook dat het aanvallend nog beter kan. "Het is niet zo dat alles is zoals je wilt omdat je één goeie wedstrijd speelt. Er zijn nog altijd dingen die beter kunnen. In de afstemming, in de timing. Er is nog een hoop te doen."
Voor Viergever is er ook het nodige veranderd. De aanvoerder was voor de winterstop lang geblesseerd en keerde vervolgens terug in de ploeg als linksback, terwijl hij in zijn loopbaan overwegend centrale verdediger was. "Ik heb wel eens een jaartje linksback gespeeld, dus ik wist een beetje wat me te wachten stond. Deze rol moet ik op mijn eigen manier invullen."
Nick Viergever: "Ik had vaker linksback gespeeld, ik wist wat me te wachten stond"
Er is wel een groot verschil tussen centraal achterin spelen of als linksachter. "De looplijnen, de loopacties die je moet maken. Je bent meer aan de zijkant. Maar ik vind dat je als centrale verdediger ook als linksback uit de voeten moet kunnen."
Zaterdag wacht Heerenveen. "Een goeie ploeg, ze staan er goed voor", stelt Silberbauer. "Maar we kennen ook hun zwakheden, en daar moeten we van proberen te profiteren." Heerenveen raakte deze week met Amin Sarr een gevaarlijke aanvaller kwijt. "Ik weet niet of dat een voordeel voor ons is. Het was een goeie speler voor ze, maar je weet niet wie er nu naar voren komt."

Michel Vorm in Een Berg Sport

In Een Berg Sport was vrijdagmiddag Silberbauers oude ploeggenoot Michel Vorm te gast. Hij roemt de Deen als medespeler. "Een heerlijke speler om mee te spelen. Hij was slim, hij wist precies waar hij goed in was en waarin niet. Hij kon echt lopen, had diepgang. Voor ons was het de speler die we misten, een echte leider."
Vorm was Silberbauer een beetje uit het oog verloren, en wist niet of de Deen trainer zou worden. Totdat ze elkaar vorig seizoen bij FC Utrecht weer tegenkwamen. Silberbauer als assistent van Rick Kruys en Vorm als ondersteuning van de keeperstrainers. "Hij wist echt wat hij wilde. Net als Rick Kruys, ze zijn allebei heel serieus."
"Hij is relaxed, hij legt het goed uit", vult Gert Kruys aan. "Ik ben echt onder de indruk van hoe hij zich presenteert."
Analist Gert Kruys en Vorm zoeken de zwakke punten van Heerenveen, waar Silberbauer ook al op doelt. "Aanvallend moet het na het vertrek van Sarr komen van Van Amersfoort en Van Hooijdonk, dat is een plaaggeest voor elke verdediging", denkt Kruys. "En de kwetsbaarheid van Heerenveen hebben we gezien tegen Vitesse, dat liep er een paar keer heel makkelijk doorheen."

Vorig seizoen won FC Utrecht de thuiswedstrijd tegen Heerenveen met 2-1. Moussa Sylla en Sander van de Streek scoorden toen voor FC Utrecht. Eerder dit seizoen won Utrecht de uitwedstrijd in Heerenveen ook met 2-1. Tasos Douvikas en Modibo Sagnan repareerden toen de de 1-0 achterstand die was veroorzaakt door Sydney van Hooijdonk.

De laatste zege van Heerenveen in de Galgenwaard was op 18 januari 2015. Het werd ook toen 2-1. Willem Janssen maakte de enige Utrechtse treffer voor de ploeg van de toenmalige hoofdtrainer Rob Alflen.

Geen spanning over transfers

Afgelopen week was ook de sluiting van de transfermarkt. FC Utrecht zag Moussa Sylla, Arthur Zagre en Daishawn Redan vertrekken. Bang dat hij bepálende spelers, zoals Tasos Douvikas of Taylor Booth ook op het laatste moment kwijt raken is Silberbauer niet geweest.
Silberbauer kreeg er ook twee nieuwelingen bij: Victor Jensen van Ajax en Anthony Descotte van Charleroi. "Ze moeten nog aan de groep wennen en leren wat wij doen. Maar het zijn getalenteerde spelers die in de toekomst van waarde kunnen zijn voor FC Utrecht."