Redouan El Yaakoubi blijft Utrechter in hart en nieren: 'Sportprijs zou enorm compliment zijn'

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - Redouan El Yaakoubi voetbalt tegenwoordig bij Excelsior in Rotterdam. Dat betekent niet dat hij zijn geboorteplaats Utrecht de rug heeft toegekeerd. In tegendeel. Hij zou best nog wel eens een keer voor zijn eigen stad willen voetballen. Zeg maar onder het motto: 'durf te dromen'. Toevallig ook de naam van zijn stichting. Gisteravond was hij met Excelsior even terug in Utrecht.
"Ik heb in de jeugd van FC Utrecht gespeeld. Natuurlijk stond je dan ook wel eens in het stadion, maar zo vol als bij het eerste was het natuurlijk nooit", vertelde de aanvoerder van Excelsior woensdagavond aan René van den Berg. "Prachtig om te ervaren om voor de Bunnik Side te spelen. FC Utrecht is passie en strijd. Daar hou ik van. Als ze me ooit vragen zal ik niet snel 'nee' zeggen".
Ik zou niet snel 'nee' zeggen tegen FC Utrecht
Redouan El Yaakoubi
El Yaakoubi is geen standaard voetballer die een keer in de week zijn kunstje laat zien en dan weer verdwijnt in een ivoren toren. De oud-speler van Elinkwijk, VV De Meern en Jong FC Utrecht heeft zijn hart op de goede plek zitten. Zijn tijd naast het voetbal offert hij voor een groot deel op voor de mensen in de Utrechtse wijk Overvecht die het minder goed getroffen hebben dan hij.

Durf te Dromen

In het najaar van 2020 richtte hij de stichting Durf te Dromen op. Daarmee worden kinderen in de achterstandswijk geholpen met het ontwikkelen van hun talenten. Waar die talenten liggen maakt niet uit. Redouan en zijn team zoeken er de juiste begeleiding bij.
Redouan El Yaakoubi in gesprek met René van den Berg: 'Wesley Sneijder is een lastige tegenstander'
Redouan is pas 26. Hij ging naar het gymnasium, werd voetbalprof en combineert dat ook nog eens met het runnen van zijn stichting. 2-en-een-half jaar nam hij de tijd om de boel goed op poten te zetten. En nu heeft hij, een Utrechts ventje in wie bijna niemand geloofde, 80 vrijwilligers in dienst verspreid over 6 locaties. Naast drie vestigingen in Overvecht mogen mensen nu ook durven te dromen op twee plekken in Leidsche Rijn en Lombok. In totaal krijgen dik 1.000 kinderen ondersteuning dankzij de modelprof.
Veel waardering voor mijn team bij Durf te Dromen
Redouan El Yaakoubi
De stichting werkt met zes pijlers: bijscholing, talentontwikkeling, ouderbetrokkenheid, beroeps- & sportoriëntatiekeuze, diversiteit & inclusie en communitybuilding. Daarnaast is het intussen ook een plek waar mensen zich ontwikkelen als coach.
El Yaakoubi blijft er bescheiden onder. Inmiddels heeft hij namens de FIFPRO (internationale organisatie voor profvoetballers) een grote onderscheiding te pakken en in Utrecht dingt hij volgende maand mee naar de titel mooiste Sportcompliment. Daarin neemt hij het onder meer op tegen een van Utrechts grootste voetballers allertijden Wesley Sneijder, die ook regelmatig in de maatschappij actief is met acties. Stemmen kan tot 30 januari.

Lastige tegenstander

"Ik ben genomineerd met onder meer Wesley Sneijder. Lastige tegenstander", lacht El Yaakoubi, "Nee ik vind het alleen maar mooi die waardering. Ik doe het natuurlijk niet alleen. Ik ben misschien de aanjager, maar de waardering en complimenten mogen ook vooral gaan naar het prachtige team dat we hebben, die er alles aan doet om een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van die kids."