Douvikas schenkt Silberbauer eerste eredivisiezege met FC Utrecht

Utrecht - FC Utrecht heeft voor het eerst sinds de winterstop een wedstrijd gewonnen in de Eredivisie. De formatie van de Deense trainer Michael Silberbauer, de opvolger van de tussentijds vertrokken Henk Fraser, versloeg op eigen veld Excelsior Rotterdam (1-0). Het afgelopen weekeinde had FC Utrecht nog verloren bij FC Twente. De club staat nu op de zevende plek.
De hoogtepunten van FC Utrecht - Excelsior
De thuisclub nam al snel afstand. Al na 6 minuten werd het 1-0 door Anastasios Douvikas. De Griek scoorde na een pass van Can Bozdogan, die profiteerde van balverlies aan Rotterdamse kant.
"We begonnen heel erg goed aan de wedstrijd", vond trainer Michael Silberbauer. "We deden eigenlijk alles volgens plan. Alleen de 2-0 bleef uit waardoor het onnodig spannend werd." Excelsior kreeg in de eerste helft ook meerdere mogelijkheden. Zo ging een schot van Marouan Azarkan maar net naast het doel van Vasilis Barkas. Aan de andere kant redde vervolgens de Rotterdamse doelman Stijn van Gassel naar behoren op een hard schot van Hidde ter Avest. Ook was er een aardige inzet van Taylor Booth, eveneens gestopt door Van Gassel.
Michael Silberbauer: 'Onnodig spannend'

FC Utrecht verzuimt de wedstrijd op slot te gooien

De thuisclub begon met overtuiging aan de tweede helft. Eerst schoot Booth net over, vervolgens kopte Douvikas op de lat. In de rebound kreeg Bozdogan de bal vervolgens evenmin in het doel. In de slotfase was middenvelder Jens Toornstra met een goed schot nog dicht bij de tweede treffer voor de thuisclub. "Kennelijk houden we ervan om wedstrijden spannend te houden", kopt Sander van de Streek in, "We maken het onszelf onnodig lastig. Wel lekker dat we deze overwinning binnen hebben. We hadden hem echt nodig."
Sander van de Streek: 'We hadden deze overwinning nodig'
"Excelsior heeft het goed voor elkaar", gaf Mike van der Hoorn de Rotterdammers na afloop een compliment. "In de eerste helft ging het een kleine fase heen en weer. Op het moment dat de 2-0 lang uitblijft gaat het toch weer in je hoofd zitten van: het zal toch niet weer? We hebben zo vaak gezien hoe een bal er met de knie vlak voor tijd ineens invalt."
Mike van der Hoorn: 'Zolang het 1-0 blijft gaat het toch in je hoofd zitten. Het zal toch niet weer?'
FC Utrecht trekt de zege uiteindelijk over de streep en klimt daardoor naar de 7e plaats op de ranglijst. Met 29 punten uit 18 wedstrijden is het Heerenveen voorbij gegaan. "We hebben het over details gehad en elkaar oppeppen tijdens de wedstrijd. Dat hebben de spelers goed gedaan. Dan word je vanzelf een keer beloond. Natuurlijk zat er druk op, maar je ziet dat als je dicht bij jezelf blijft het resultaat uiteindelijk komt."

Utrechter in hart en nieren El Yaakoubi geniet

Redouan El Yaakoubi had als Utrechter in hart en nieren graag een mooi resultaat gewild. "Ik heb genoten om voor een volle Bunnikside te spelen. Dat is me met Jong FC Utrecht nooit gegund." El Yaakoubi heeft een stichting waarmee hij dromen laat uitkomen voor mensen in de wijk Overvecht die het minder goed hebben. Zelf heeft hij ook nog wel een droom. "Ja, natuurlijk zou ik ooit nog wel voor FC Utrecht willen uitkomen. Ook ik heb ambities. Vandaag was het in ieder geval wel even schrikken aan het begin. Daarna kregen we de storm wat meer onder controle."
Redouan El Yaakoubi: 'Droom om ooit voor FC Utrecht te spelen

Sportgala: El Yaakoubi VS Wesley Sneijder

El Yaakoubi neemt het begin februari tijdens het Utrecht Sportgala op tegen Wesley Sneijder. Beiden zijn genomineerd in de categorie Sportcompliment. De aanvoerder van Excelsior met zijn Stichting Durf te Dromen, waarmee hij ook al de FIFPRO Player Activist Award en Wesley Sneijder als drijvende kracht achter onder meer het initiatief voor Oekraïne met DHSC. "Heel erg mooi. Maar Wesley is geen makkelijke tegenstander moet ik zeggen."

FC Utrecht - Excelsior

Eindstand: 1-0

6' Tasos Douvikas (1-0)

Scheidsrechters: Laurens Gerrets

Lees hier het Liveblog terug:

90'+5 De tijd zit erop. FC Utrecht wint! Michael Silberbauer heeft zijn eerste eredivisiezege binnen.
90'+2 Hoe is het mogelijk. Nu Brouwers die verzuimd om de trekker over te halen.
90' Maeda met een fraaie slalom, maar de Japanner komt niet verder dan een veredelde terugspeelbal. Nog altijd slechts 1-0 met nog 5 minuten blessuretijd.
89' Corner FC Utrecht. Douvikas krijgt de bal voor zijn voeten bij de 2e paal. Hij werkt de bal voorlangs. Weer een gemiste kans, maar FC Utrecht lijkt wel zijn tweede adem gevonden te hebben.
88' Toornstra!!! Van Gassel met de vingertoppen!
87' Wie geeft het laatste tikje? Niemand. De voorzet van Douvikas komt niet bij Maeda
85' Trainer Marinus Dijkhuizen gaat op de bon. De man uit De Meern moet niet klagen vindt scheidsrechter Gerrets.
82' De pijp is leeg bij FC Utrecht. De ploeg heeft nog altijd niet de fut om het 90 minuten vol te houden.
78' WISSELS FC Utrecht: Brouwers voor Van de Streek en Maeda voor Booth.
73' Nog 18 minuten en het dreigt weer een nagelbijter te worden. FC Utrecht verzuimde opnieuw om uit te lopen en begint nu door de ondergrens te zakken.
70' Younes claimt een penalty. Hij duikt gewillig over het been van een Excelsior speler. Gerrets trapt er niet in.
65' Younes met een juweel van een steekpass, maar Doucikas heeft ruzie met de bal. Het blijft 1-0.
61' Excelsior doet 3 WISSELS: Lamprou voor Driouech, Van Duinen voor Fein, Agrafiotis voor Kharchouch.
Onze mensen in het stadion hebben ondertussen de grootste lol over hoe je Kharchouch correct uitspreekt. Het hoeft ook niet meer, want hij wordt gewisseld.
61' WISSEL FC Utrecht: Younes komt erin voor Boussaid.
55' Excelsior nu met enige aanvalsdrift.
51' Boussaid pingelt in in het strafschopgebied. De kleine Belg geeft hoog voor op het hoofd van Bozdogan. Die kopt met een pisboog boven op de lat.
50' Van de Streek met de actie en de voorzet. Booth jaagt hem over. Een aanval uit het boekje van FC Utrecht in gang gebracht door Boussaid.
46' De tweede helft is begonnen. Geen wissels in de Galgenwaard.
FC Utrecht viert de 1-0 van Douvikas
FC Utrecht viert de 1-0 van Douvikas © Orange Pictures
45'+3 Het is rust! Graag tot zo!
45'+1 Boussaid wordt gevonden aan de linkerkant, maar hij geeft slordig voor. Kans voorbij.
44' Booth kijkt teleurgesteld. Hij is weggestuurd door Toornstra die vervolgens mist. De bal gaat via de muur over de achterlijn.
43' Douvikas gaat naar de grond. Vrije trap voor FC Utrecht recht voor de Excelsior-goal op een meter of 20.
37' GOAL? Nee! Douvikas werkt de bal binnen in de kluts na een corner. Het doorkoppen is van Sagnan, maar Douvikas maakt hands bij het aannemen. Doelpunt afgekeurd. Het blijft 1-0.
34' Ter Avest is mee opgekomen. Hij haalt snoeihard uit van buiten de zestien meter. Het schot wordt gekraakt waarna Booth in de rebound over schiet.
32' FC Utrecht heeft het balbezit, maar iedereen staat stil. Veel gebrei is het gevolg.
31' FC Utrecht is de controle kwijt. Weer een mogelijkheid voor de bezoekers.
30' Excelsior is opnieuw dreigend. De Rotterdammers halen de achterlijn, maar Ter Avest kopt weg.
28' Azarkan! Barkas redt! De eerste kans voor Excelsior is meteen een gevaarlijk. Dubbel mazzel voor FC Utrecht, want scheidsrechter Gerrets laat na een corner te geven.
24' FC Utrecht zet weer druk op het Excelsior-doel.
21' FC Utrecht heeft de controle stevig in handen.
19' WISSEL Excelsior: Koopmeiners voor Baas.
18' Baas is geblesseerd na een botsing met Viergever en kan niet verder.
16' Weer een goede aanval van FC Utrecht. Van de Streek legt de bal met de buitenkant van de voet breed op Booth. Hij stuit op doelman Van Gassel. Grote kans op 2-0.
13' Het spel ligt stil. Goudmijn van Excelsior ligt geblesseerd op de grond.
11' Ter Avest wordt gevonden aan de rechterkant, maar de back kan de bal niet voorgeven voordat hij over de achterlijn verdwijnt. Ter Avest eindigt in de reclameborden.
7' De openingstreffer valt op een moment dat beide ploegen de grootste moeite hebben om de bal in de ploeg te houden.
FC Utrecht heeft weer eens een bliksemstart. Dit keer maakt Douvikas 1-0.
6' GOAL!!! Douvikas wordt gevonden en schiet oog in oog met de doelman binnen. Het is randje buitenspel, maar de goal wordt goedgekeurd. De pass was van Can Bozdogan.
4' Bij Excelsior speelt Utrechter Redouan El Yaakoubi. Hij is de aanvoerder van de Rotterdammers. Overigens is hij vandaag jarig. Hij blaast 27 kaarsjes uit. Van harte!
2' Bas Dost is er niet bij vandaag. Hij is geblesseerd. Sean Klaiber is weer terug, maar zit op de bank. De voorkeur is uitgegaan naar Ter Avest.
1' Barkas moet meteen handelend optreden bij de scherpe voorzet van Excelsior.
1' We zijn begonnen in de Galgenwaard!

Opstellingen:

FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, v.d.Hoorn, Sagnan, Viergever; Toornstra, Bozdogan, v.d.Streek; Booth, Douvikas, Boussaid.
Excelsior: v.Gassel; Horemans, El Yaakoubi, S. Nieuwpoort, Tjoe-A-On; Baas, Fein, Goudmijn; Azarkan, Kharchouch, Driouech.