Hoog tijd voor de eerste competitiezege van Michael Silberbauer

© Orange Pictures
Utrecht - Michael Silberbauer begint woensdagavond aan zijn vierde competitiewedstrijd als trainer van FC Utrecht. De vorige drie duels in de eredivisie onder leiding van de Deen leverden twee gelijke spelen en een nederlaag op. Tegen Excelsior moet eindelijk de eerste overwinning van 2023 worden bijgeschreven.
"We willen het, we hunkeren ernaar", zegt verdediger Mike van der Hoorn. "Afgelopen weekend zat het er niet in. Maar we verwachten wel dat we gaan winnen van Excelsior." Michael Silberbauer brengt een nuance aan. "Jij zegt dat het moet. Ik zeg dat niet", zegt de trainer. "We willen heel graag winnen en we gaan er alles aan doen. We moeten vooral beter gaan voetballen. Dan komen de betere resultaten vanzelf."
Michael Silberbauer over Excelsior thuis
Silberbauer ziet progressie bij zijn selectie. "We worden beter in de dingen waarin we beter willen worden. Vooral in balbezit. Maar er zijn nog details waarin we kunnen verbeteren. Maar ik heb hoge verwachten voor de wedstrijd."
De Utrecht-trainer hamert ook op het nakomen van afspraken. "We moeten doen wat we zeggen dat we gaan doen. En niet onze eigen dingen gaan verzinnen."

Keurige elfde plaats

De Rotterdamse promovendus staat onder leiding van Marinus Dijkhuizen uit De Meern op een keurige elfde plaats op de ranglijst. Excelsior heeft 19 punten, zeven minder dan FC Utrecht. Vrijwel al die punten werden behaald tegen clubs die lager staan op de ranglijst. Slechts vier punten werden gehaald buiten Rotterdam. "Het is aan ons om te zorgen dat ze nog steeds geen punten mee naar huis nemen", zegt Van der Hoorn.
Mike van der Hoorn, met excuses voor het wegvallen van de vragen
"Ze zijn goed georganiseerd, en als ze de bal veroveren kunnen ze snel omschakelen", noemt Silberauer de sterke punten van Excelsior. "En hun spelhervattingen zijn gevaarlijk. Als we dat eruit kunnen halen hebben we een goede kans om te winnen."
Afgelopen zondag tegen FC Twente miste FC Utrecht Sean Klaiber, Sander van de Streek en Jens Toornstra vanwege blessures. Silberbauer zegt op basis van de dinsdagtraining goede hoop te hebben dat die drie er tegen Excelsior weer bij zijn. Daar staat tegenover dat Bas Dost er zeker niet bij is. Hij raakte tegen Twente geblesseerd.

Historie

De wedstrijd van woensdag is de vijftigste ontmoeting tussen beide ploegen. Van de voorgaande 49 won FC Utrecht er 34. Excelsior won vier keer, en nog nooit in de Galgenwaard. Daar won FC Utrecht 21 van de 25 ontmoetingen. Vier keer werd het gelijk. De laatste keer, in februari 2019, werd het 0-0. De grootste zege boekte FC Utrecht op 12 december 1971. Mede dankzij drie treffers van Jan Groenendijk werd het toen 6-1.
De meest doelpuntrijke duels beleefden FC Utrecht en Excelsior in het seizoen 1983/'84. In de Galgenwaard won FC Utrecht met 7-4. De ontmoeting in Rotterdam eindigde enkele maanden later in een zege voor Excelsior. De uitslag? Weer 7-4!

FC Utrecht - Excelsior begint woensdagavond om 21.00 uur en is te live te volgen in het sportprogramma Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht.