Verliezend FC Utrecht kan geen vuist maken tegen FC Twente: 'Geven twee cadeautjes weg'

FC Twente - FC Utrecht
FC Twente - FC Utrecht © Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft het eredivisieduel tegen FC Twente verloren. De Utrechters gingen in Enschede met 2-0 onderuit.
FC Twente zette FC Utrecht in de eerste helft flink onder druk. De Utrechters bleven aanvankelijk overeind staan. Maar zoals vaker dit seizoen kreeg FC Utrecht in het slot van de helft alsnog de treffer om de oren. Na balverlies op het middenveld van Modibo Sagnan kon voormalig FC Utrecht-speler Vaclav Cerny de bal onder doelman Barkas doorschuiven.
In de tweede helft begon FC Utrecht iets sterker. Er was direct een grote kans voor Dost maar de spits kon het van richting veranderde schot van Booth net niet raken. Maar het was opnieuw FC Twente dat op het scorebord kwam. Virgil Misidjan kon na een ingooi de zestien binnenlopen en zo de 2-0 in het Utrechtse doel schieten.

Ranglijst

FC Utrecht zakt door de nederlaag van de zevende naar de achtste plek. De Utrechters hebben 26 punten. Nummer zeven Heerenveen heeft 27 punten, Sparta staat zesde met 31 punten. FC Twente is de nummer vier met 34 punten.
Woensdagavond speelt FC Utrecht een thuisduel tegen nummer elf Excelsior.

Klasseverschil

"Misschien dat er vandaag inderdaad een klasseverschil was in het voordeel van FC Twente", zegt middenvelder Luuk Brouwers. "We werken ons de pleuris, dat het dan nog niet zo loopt als dat wij of de supporters willen is zuur."
Luuk Brouwers in gesprek met verslaggever René van den Berg
Aanvoerder Nick Viergever vond dat zijn ploeg het in de eerste helft goed voor elkaar had. "Twente had het moeilijk om de oplossing te vinden", zegt de verdediger. "We geven twee cadeautjes aan ze weg en dat zijn twee cruciale momenten."
Viergever geeft toe dat FC Twente verder is dan FC Utrecht. "Wij zijn nog in opbouw. We hebben vooral aan de bal nog veel verbeterpunten", aldus Viergever. De verdediger was enkele maanden uitgeschakeld door een blessure maar is inmiddels weer helemaal terug. "Het is fijn om weer tussen de lijnen staan, dat geeft een goed gevoel. Als back is het wel weer even wennen, je maakt andere meters."
"We moeten inderdaad beter aan de bal worden, maar onze organisatie gaf FC Twente een hoop problemen", is de reactie van trainer Michael Silberbauer na afloop. "Aanvallend voetbal spelen is het moeilijkst om te leren. Het is als het bouwen van een huis, het afbreken gaat sneller dan het opbouwen."
Aanvoerder Nick Viergever na afloop van de nederlaag tegen FC Twente
"Verdedigend staan we denk ik vrij prima. We geven de doelpunten ongelukkig weg", aldus Brouwers die ook nog wel een lichtpuntje ziet. "Dat we echt nog wel hebben geprobeerd om de 2-1 te maken. We lieten echt zien dat we nog probeerden."
FC Utrecht krijgt 68 procent van de tegendoelpunten in het laatste kwartier van de eerste of tweede helft. "Dat zijn details. Natuurlijk moeten we het daarover hebben. Maar iedere wedstrijd heeft zijn eigen verhaal."
Trainer Michael Silberbauer na de nederlaag tegen FC Twente

FC Twente - FC Utrecht: 2-0

45+2' Vaclav Cerny (1-0)
63' Virgil Misidjan (2-0)

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Liveblog teruglezen:

90+1' Daar had Douvikas nog de kans om te scoren. De Griek is voorbij Unnterstall maar hij glijdt uit.
81' Douvikas kan de bal richting het doel van FC Twente koppen na een voorzet van Maeda. Doelman Unnerstall vangt de bal.
80' Nog twee wissels bij FC Utrecht. Boussaid en Ter Avest gaan naar de kant, Douvikas en Van der Maarel komen binnen de lijnen.
70' Wissel bij FC Utrecht. Younes wordt vervangen door Maeda.
64' DOELPUNT FC TWENTE! Het is 2-0 voor FC Twente. Misidjan loopt de zestien binnen en schuift de bal in het Twentse doel.
De 2-0 van FC Twente
63' De bal belandt op het hoofd van Van Wolfswinkel. Zijn poging gaat naast.
54' Booth schiet op het Twentse doel, Dost kan de bal net niet het laatste tikje geven.
48' Dost komt in botsing met Unnerstall. De spits heeft last van zijn been maar lijkt verder te kunnen.
46' De tweede helft is begonnen.

Rust
45+3' Het is rust in Enschede.
45+2' DOELPUNT FC TWENTE. Uitgerekend voormalig FC Utrecht-speler schiet de bal in het Utrechtse doel. De Tsjech wordt weggestuurd door Zerrouki en schuift de bal onder Barkas door.
De 1-0 van FC Twente

42' Cerny geeft de bal laag voor, Van der Hoorn zet zijn voet ertussen, gevaar geweken.
Van der Hoorn grijpt verdedigend in
30' FC Utrecht komt er even uit. Na een actie van Younes kan Bozdogan de bal net niet raken met zijn hoofd.
23' "FC Utrecht moet de bal wat meer van de ene kant naar de andere kant laten gaan. Maar dat heeft ook te maken met de druk van FC Twente", aldus analist Gert Kruys.
20' Cerny stoomt op aan de rechterkant en schiet op het Utrechtse doel. Barkas kan de bal vangen.
13' Vanaf de rand van de zestien kan Van Wolfswinkel op doel schieten. De poging van de Woudenberger gaat naast.
Een schot van Van Wolfswinkel gaat naast
7' FC Twente zet FC Utrecht onder druk. Via Sagnan en Booth weten de Utrechters maar net er onderuit te voetballen.
1' Er is afgetrapt in Enschede tussen FC Twente en FC Utrecht.

Opstellingen:

FC Twente: Unnerstall; Brenet, Hilgers, Pröpper, Smal; Kjölö, Vlap, Zerrouki; Cerný, Van Wolfswinkel, Misidjan
FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, Sagnan, Van der Hoorn, Viergever; Bozdogan, Brouwers, Booth; Younes, Dost, Boussaid