FC Utrecht verspeelt opnieuw zege in de slotfase: 'We moeten dit soort wedstrijden leren te beslissen'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht is er in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles wederom niet in geslaagd een voorsprong over de streep te trekken. Net als vorige week tegen Feyenoord incasseerde de ploeg van trainer Michael Silberbauer in de slotfase de gelijkmaker. Het werd 2-2. De ploeg uit Deventer, die wordt getraind door voormalig FC Utrecht-trainer René Hake blijft daarmee voor de elfde keer op rij ongeslagen.
FC Utrecht kwam al vroeg op voorsprong door een eigen doelpunt van Willumsson. Binnen tien minuten was het gelijk door Adekanye, maar Sander van de Streek bracht FC Utrecht na twaalf minuten op 1-2. Vlak voor tijd werd het 2-2 door voormalig FC Utrecht-speler Sylla Sow. Go Ahead Eagles blijft tiende in de eredivisie. FC Utrecht is nog steeds de nummer 7.
Trainer Michael Silberbauer was teleurgesteld over het resultaat. "De teleurstelling is groter dan vorige week", zegt de Deen. "We hadden de kansen om de wedstrijd te beslissen." En dan heeft Silberbauer het niet alleen over de enorme kans die Tasos Douvikas in de extra tijd kreeg. "Ook Taylor en Sander hadden kunnen scoren. We zijn op de goede weg, maar we moeten dit soort wedstrijden wel kunnen beslissen."
De teleurstelling is groter dan vorige week
Michael Silberbauer
Na een goede start, waarin FC Utrecht eerst op 1-0 en even later op 2-1 kwam, kwam de wedstrijd in evenwicht. Tot het laatste kwartier, waarin het leek of FC Utrecht er, net als vorige week tegen Feyenoord, doorheen leek te zitten. "Tegen Feyenoord stonden we enorm onder druk en waren de spelers erg moe. Vandaag had ik niet dat gevoel en we hadden de kansen op de counter. Maar we waren niet kalm genoeg."
Michael Silberbauer: 'We moeten dit soort wedstrijden leren te beslissen''
Een van de uitblinkers aan Utrechtse zijde was Amin Younes, die voor het eerst in de basis mocht starten. Hij was betrokken bij beide Utrechtse doelpunten. "Ik heb mijn best gedaan en geprobeerd het team te helpen. Voor dat ik zo lang niet in de basis had gestaan was het goed, maar het kan altijd beter", zei de linkerspits na afloop. Younes was in de winterstop ongewild de hoofdpersoon in de soap rond het vertrek van trainer Henk Fraser. In Deventer wilde de aanvaller vooral zijn voeten laten spreken. "Ik heb laten zien dat ik plezier heb aan het voetbal en dat ik heel graag in Utrecht ben."
Wat enorm helpt voor Younes is het vertrouwen dat hij krijgt van de nieuwe trainer, Michael Silberbauer. "Wat ik heel vind is dat hij heel veel met de spelers praat. Ik heb het gevoel dat ik bij hem beter kan worden. Hij vertelt me wat me kan helpen om een betere voetballer te worden." Dat Younes het einde van de wedstrijd niet haalde, was niet alleen het gevolg van een gebrek aan wedstrijdritme. "Ik heb een trap op mijn enkel gekregen en daar had ik echt pijn aan."
Amin Younes in gesprek met René van den Berg
Verslaggever René van den Berg en analist Gert Kruys hadden in de slotfase de indruk dat FC Utrecht niet fit genoeg was. Aanvoerder Mark van der Maarel bestrijdt dat. "Natuurlijk, je komt onder druk. Maar je het het aan jezelf te wijten dat je hier met 2-2 weg gaat. Maar dat heeft niet met conditie te maken. Dat komt door een tegenstander die druk geeft en va banque speelt. We gaven niet veel weg, maar we maakten aan de bal de verkeerde keuzes. Natuurlijk zijn het zware wedstrijden na het is ook de derde wedstrijd in een week. we spelen nu iets anders, er wordt iets anders gevraagd. Jij wijt het aan fitheid, maar het zal een combinatie zijn."
Mark van der Maarel over de fitheid van FC Utrecht

Liveblog:

90+5' Can Bozdogan dwingt De Lange tot een ultieme redding. En het is afgelopen: 2-2.
90+2' Douvikas is er door maar mist een niet te missen kans. In de tegenstond schiet Fernandes bijna de 3-2 voor Go Ahead binnen.
90' Sylla Sow, voormalig jeugdspeler van FC Utrecht maakt gelijk: 2-2, er komen vier minuten bij.
88' Go Ahead stormt, maar scoort (nog) niet. FC Utrecht leidt nog met 1-2. Klaiber krijgt geel, zonder gevolgen.
86' Gert Kruys en René van den Berg maken zich zorgen over de fitheid van de spelers van FC Utrecht.
84' Ter Avest en Douvikas komen voor Van de Streek en Booth. Ook Go Ahead wisselt. Opvallend: Ter Avest gaat op het middenveld spelen.
83' Klaiber haalt uit van een meter of 25. De Lange voorkomt de 1-3.
81' FC Utrecht lijkt minder fit dan Go Ahead Eagles en moet achteruit. Het wordt penibel, want Go Ahead heeft het meeste balbezit.
72' Kans Taylor Booth, doelman De Lange voorkomt de 1-3.
70' Edvardsen is dicht bij de gelijkmaker, Barkas redt.
67' Boussaid komt voor de moegestreden Younes, volgens Gert Kruys de uitblinker aan de zijde van FC Utrecht. Ook Go Ahead wisselt en gaat met vier aanvallers spelen. "Dan krijgt FC Utrecht ruimte", zegt Kruys.
46' De tweede helft is begonnen. Geen wissels, ook Bas Dost staat er nog in. Douvikas loopt wel warm.
52' Gert kruys stelt vast dat FC Utrecht de controle heeft over de wedstrijd
45+5' Rust in Deventer, FC Utrecht leidt met 2-1.
45' Door de vele blessures krijgen we er vijf minuten bij.
38' Ook Bas Dost lijkt eraf te moeten. Kop-tegen-kop met Nauber, een enorm ei op het hoofd van de Utrecht-spits. Terwijl Tasos Douvikas zich klaarmaakt om in te vallen, komt Dost er weer in met een band om zijn hoofd.
34' Go Ahead is gevaarlijker, maar FC Utrecht blijft op voorsprong.
20' Tegenvaller voor FC Utrecht. Jens Toornstra verlaat geblesseerd het veld. Luuk Brouwers, vorig jaar nog speler van de Eagles, vervangt hem.
17' Kans Lidberg na fout Mike van der Hoorn. FC Utrecht komt goed weg.
© Orange Pictures
12' GOAL!! Voorzet Amin Younes, Go Ahead werkt niet goed weg en Sander van de Streek maakt zijn 75e doelpunt in het Nederlandse betaalde voetbal. FC Utrecht leidt weer.
10' GOAL!! Het is alweer gelijk. Prachtige pegel Booby Adekanye na afgeslagen corner.
3' GOAL!! FC Utrecht komt al vroeg op 0-1 door een eigen doelpunt van Willumsson, na een fout van doelman De Lange. Net als tegen Feyenoord en Blauw Geel'38 scoort FC Utrecht vroeg. Het lijkt het handelsmerk van FC Utrecht onder Michael Silberbauer.
2' .Een pass van Bozdogan op Van der Streek is net te hard, daar was bijna de eerste kans voor FC Utrecht.
1' We zijn begonnen in Deventer. Bij FC Utrecht start Amin Younes in de basis. Hij neemt de plaats in van Othmane Boussaid. Bas Dost, die afgelopen donderdag tegen Blauw Geel'38 ontbrak omdat hij voor de tweede keer vader was geworden, keert terug in de basiself. Hidde ter Avest en Nick Viergever maken ten opzichte van donderdag plaats voor Sean Klaiber en Mark van der Maarel. In Europa zijn alleen Arsenal en Newcastle United in competitieverband langer ongeslagen dan Go Ahead Eagles.