FC Utrecht komt met wijzigingen maar onderschat Blauw Geel'38 niet: 'Nemen het heel serieus'

Bas Dost is inzetbaar tegen Blauw Geel'38
Bas Dost is inzetbaar tegen Blauw Geel'38 © Orange Pictures
Utrecht - Er wordt gezegd dat er in iedere ronde van de KNVB Beker een stunt is. Tegen de amateurs van Blauw Geel'38 moet FC Utrecht ervoor zorgen dat de derdedivisionist uit Veghel niet voor die stunt gaat zorgen. En daar hebben trainer Michael Silberbauer en spits Bas Dost alle vertrouwen in.
Luister donderdag vanaf 20.00 uur naar het live radioverslag van Radio M Utrecht. Klik hier om te luisteren!
UPDATE: Bas Dost ontbreekt bij het duel. Zijn vrouw was zwanger en FC Utrecht meldt zojuist dat de spits er niet bij is vanwege blijde familieomstandigheden.
Voor ons telt er maar één ding en dat is verder komen
Bas Dost

Twee wijzigingen

Tegen Blauw Geel'38 gaat Silberbauer twee wijzigingen doorvoeren. "Zij krijgen de kans om zich te laten zien", zegt Silberbauer. Afgaande op de laatste training zijn dat de backposities. Nick Viergever vervangt Mark van der Maarel aan de linkerkant. Sean Klaiber wordt aan de rechterkant vervangen door Hidde ter Avest.
"Het grootste gedeelte van de ploeg deed tegen Feyenoord alles wat ze konden. Maar we gaan niet door de competitie komen met elf spelers", zegt Silberbauer.

Het duel tussen FC Utrecht en Blauw Geel'38 in de tweede ronde van de KNVB Beker begint donderdagavond om 20.00 uur en is, net als FC Groningen - Spakenburg, live te volgen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1 FM).

Bas Dost is er gewoon bij. De spits raakte tegen Feyenoord geblesseerd aan zijn vinger. "Zoals je ziet zit hij er nog aan", zegt Dost. "Er zat een beste snee in. Hij begon ook te kloppen. De dokter heeft hem gehecht. Het hindert mij nu verder niet."
Dost heeft dus ook niet getwijfeld om het duel met Blauw Geel'38 aan zich voorbij te laten gaan. Ook al is het kunstgras en ook al was hij eerder dit seizoen even uit de roulatie vanwege een blessure. "Absoluut niet. Ik heb het voordeel gehad dat ik in mijn loopbaan nooit echt blessures heb gehad. Ik ben in principe dus gewoon in staat om te spelen."
Trainer Michael Silberbauer voert twee wijzigingen door in bekerduel: 'Zij kunnen zich laten zien'

Belang bekertoernooi

"We hebben nu voor de tweede keer een amateurclub.." In de vorige ronde versloeg FC Utrecht Sportlust'46 uit Woerden met 3-0. "Wie weet hoe ver je kan komen. Die kans moet je niet laten liggen", zegt Dost.
De spits won de beker al in Portugal en Duitsland, maar nog nooit in Nederland. "De beker winnen is fantastisch, dat leeft zeker bij mij. Het is niet dat ik er mee zit dat ik hem in Nederland niet heb gewonnen, maar het is altijd een doel opzich."
Met Heerenveen kwam Dost in 2012 tot de halve finale. Hij en zijn ploeggenoten werden toen uitgeschakeld door PSV. "Ik miste toen een strafschop. Daar was ik goed ziek van." Silberbauer speelde een jaar eerdere de halve finale met FC Utrecht tegen FC Twente. De Tukkers schakelden de Utrechters uit door met 1-0 te winnen. "De wedstrijd is heel belangrijk voor ons. We gaan het duel in als ieder ander duel", aldus de trainer van FC Utrecht.

In 1987 werd FC Utrecht uitgeschakeld door - toen nog hoofdklasser- TOP Oss. In 1996 verloor FC Utrecht in eigen huis van de amateurs van SC Feyenoord. Een jaar later werd een uitduel verloren van Noordwijk. In die laatste twee gevallen betrof het een poulewedstrijd, FC Utrecht werd in beide gevallen uitgeschakeld.

De grootste zege op een amateurclub boekte FC Utrecht in de eerste ronde van het seizoen 2005-2006. Uit tegen stadsgenoot Elinkwijk werd het toen 10-0 door doelpunten van Marc-Antoine Fortuné (2), Stefaan Tanghe (2), Dwight Tiendalli (2), Robin Nelisse (2), Tim Cornelisse en Dave van den Bergh.

De tegenstander

Blauw Geel'38 is de nummer drie van de derde divisie. In die competitie spelen ze samen met een andere Utrechtse ploeg: Hercules. Begin september eindigde dat duel in 2-2. Ze bereikte de tweede ronde door in de eerste rond DEM uit te schakelen.
Sinds Blauw Geel'38 in de tweede voorronde van de KNVB Beker wist te winnen van Baronie zijn ze ongeslagen. Al veertien duels inmiddels. "Complimenten daarvoor. Maar het wordt de hoogste tijd dan. Voor ons telt er maar één ding en dat is verder komen", zegt Dost.
Ze hebben enkele spelers die ook wel een niveau hoger kunnen
Michael Silberbauer over Blauw Geel'38
FC Utrecht zegt de tegenstander in ieder geval heel serieus te nemen. De ploeg uit Veghel is grondig geanalyseerd. "Het is een goed voetballende ploeg. Ze hebben enkele spelers die ook wel een niveau hoger kunnen", zegt Silberbauer.
En wie vooral in de gaten moet worden is de nummer tien, Koen van der Zanden, van Blauw Geel. "Maar die speelt met nummer elf. Hij doet het goed", aldus Silberbauer. Dost voegt daar aan toe: "Die heeft er al een X-aantal doelpunten inliggen. En hun rechtsbuiten had behoorlijk wat assists. Die moeten we goed dekken."
Maar wat er ook gebeurt, uiteindelijk telt er voor FC Utrecht maar één ding. "Dat we doorgaan", besluit Silberbauer.
Bas Dost wil Blauw Geel'38 niet onderschatten: 'We nemen het heel serieus'