Bas Dost positief ondanks oefennederlaag: 'We hebben alle materiaal om te gaan presteren en dat gaan we ook doen'

© Orange Pictures
Utrecht - Dertien kansen en mogelijkheden voetbalde FC Utrecht bij elkaar, vrijdagmiddag in de oefenwedstrijd tegen FC Groningen. Maar mede door goed keeperswerk van de Groningse doelman Michael Verrips ging er geen een in. En omdat FC Groningen uit de vijf mogelijkheden die het kreeg wel drie keer scoorde, stond er na 90 minuten een geflatteerde 3-0 eindstand op het scorebord. Ondanks die uitslag was er in het Utrechtse kamp tevredenheid over het spel. Om de grote selectie van FC Utrecht speeltijd te geven werd tegelijkertijd nóg een oefenduel afgewerkt. ADO Den Haag - FC Utrecht eindigde in 4-4.
Zoveel kansen in een wedstrijd, dat lukte voor de winterstop geen enkele keer. Je zou bijna denken dat hier sprake is van de hand van Rankovic. "Dat is wel een beetje kort door de bocht. Misschien lag het aan het belang van de wedstrijd, maar we boeken wel vooruitgang", zegt Aleksander Rankovic, voorlopig nog de vervanger van de opgestapte Henk Fraser. Ook Bas Dost, die het aanvalsduo vormde met Tasos Douvikas, was ondanks de 3-0 nederlaag positief over het vertoonde spel. "Ik ben ook wel verrast en ik heb heel veel goeie dingen gezien. We hebben veel kansen gecreëerd." Dat dat een groot verschil is met het spel van FC Utrecht van voor de winterstop, erkent Dost. "Helemaal mee eens. Dat is ook wel iets waar we mee aan de gang zijn gegaan. En je ziet vandaag dat het erin zit."
Wat ook opviel was de betrokkenheid van Dost in het spel. Van de lange spits wordt vaak gezegd dat hij vooral geschikt is in een 4.3.3 met vleugelspelers, maar in de 4.4.2 met Sander van de Streek kort achter de twee spitsen kon Dost vrijdag ook goed uit de voeten. "Als Tasos en ik voorin staan en hebt daar ook Van de Streek nog bij, als je dan een bal voor gooit is dat altijd gevaarlijk." De Drent is dan ook optimistisch over de tweede seizoenshelft. "We hebben ook nog Jens Toornstra die het spelletje kan verdelen. We hebben alle materiaal om te gaan presteren en dat gaan we ook doen."
Bas Dost na de oefenwedstrijd tegen FC Groningen
Het verdedigen is wel een punt van zorg. "Met name de tweede en derde goal van Groningen vond ik te makkelijk" , zegt Rankovic daarover. De tweede treffer kwam uit een doorgeschoten corner en de derde nota bene uit een afgeslagen aanval van FC Utrecht. Verdediger Hidde ter Avest gaat zelfs nog een stapje verder dan zijn trainer. "Die eerste komt ook uit balverlies van ons. Maar in balbezit deden we het heel aardig"

Grote selectie, twee oefenduels tegelijk

In de twee oefenduels die FC Utrecht vrijdagmiddag met twee selecties speelde kwamen in totaal 26 spelers in actie. Bart Ramselaar, Nick Viergever en Tommie St. Jago, die in de eindfase zitten van een revalidatie, waren niet van de partij. Mimoun Mahi en Ruben Kluivert waren ook afwezig. Django Warmerdam is nog geblesseerd en ook doelman Vasilis Barkas bleef licht geblesseerd langs de kant. "De grootste insteek van deze twee wedstrijden was om iedereen die niet geblesseerd is 90 minuten te laten maken", zegt Rankovic. "Er was geen sprake van een ploeg A en een ploeg B."
Het gesprek met Aleksander Rankovic
Een van de spelers die op deze manier 90 minuten maakte was Hidde ter Avest, die voor de winterstop zijn basisplaats kwijtraakte aan de van Ajax teruggekeerde Sean Klaiber. "Het zegt genoeg dat ik lang moet nadenken wanneer ik voor het laatst 90 minuten heb gespeeld", zegt de rechtsachter. Ondanks het feit dat hij weinig speelt is Ter Avest niet uit op een vertrek in de winterse transferperiode. "Ik hou zeker vertrouwen en het zit niet in mijn gedachten om een stap te maken. Ik heb vandaag weer laten zien wat ik kan. En dan is het aan de trainer."

Toch nog even over vertrek Fraser

Maar ja, aan welke trainer? Op dit moment staat Aleksander Rankovic voor de groep. Na het opstappen van Henk Fraser gaf de club aan haast de maken met het aanstellen van een opvolger. Maar inmiddels zijn we tien dagen verder en is die opvolger er nog niet, terwijl op 8 januari de thuiswedstrijd tegen Feyenoord voor de deur staat. Technisch directeur Jordy Zuidam was naar de oefenwedstrijd tegen ADO gegaan, waar geen pers welkom was. Hem konden we er dus niets over vragen. En Rankovic, ja die weet er weinig van. "Dat moet intern besproken worden", zegt hij. "Maar ik heb het hier heel erg naar mijn zin."
Ik hoef niet naar de buitenwereld mijn loyaliteit naar Henk te bewijzen. Wij hebben nog steeds een hele goeie relatie
Aleksander Rankovic
De vraag daarbij is wel hoe dat gegaan is tussen Rankovic en Fraser. Want toen Rankovic vorig seizoen werd ontslagen bij Sparta was Fraser solidair met zijn assistent en vertrok ook. Nu is Fraser opgestapt bij FC Utrecht en is Rankovic aangebleven. "Daar heb ik met Henk heel lang over gesproken. De situatie is niet te vergelijken met wat er bij Sparta gebeurd is", zegt Rankovic. "Ik hoef ook niet naar de buitenwereld mijn loyaliteit naar Henk te bewijzen. Wij hebben nog steeds een hele goeie relatie, daar is niks aan veranderd."
"Ik moet Ranko, maar ook Twan en Urby (Scheepers en Emanuelson, red.) een compliment maken hoe zij de zaak oppakken", komt ook Bas Dost nog even terug op het vertrek van Fraser. "Want het is natuurlijk niet makkelijk." Dost prijst daarbij ook de spelersgroep. "Groot respect hoe die er mee om is gegaan, want het is natuurlijk wel een vreemde gebeurtenis. Ik had dat ook nog niet eerder meegemaakt. En als je dan ziet hoe we gas geven op de trainingen en dat links laten liggen, ik vind dat ijzersterk." Dat vind ook Ter Avest. "Ik denk dat we het goed hebben opgepakt, we hebben een goeie week gedraaid."
Napraten met Hidde ter Avest
Dost stond, net als de rest van de spelers, op het veld toen het incident tussen Fraser en Younes zich voordeed. Hij wil er niets meer over zeggen. "Het is zoals het is, het is aangepakt zoals het aangepakt is. Ik ga daar verder niet op in, dat vind ik wel zo netjes." Ter Avest sluit zich daarbij aan. "Het was een bijzondere week, er is genoeg over gezegd. Ik wil het er eigenlijk niet meer over hebben."
FC Utrecht heeft nu drie dagen vrij. Dinsdag begint de training weer. Volgende week is er weer een oefenwedstrijd en daarvandaan begint de ploeg aan de voorbereiding op de wedstrijd tegen Feyenoord.