Hans van Breukelen over Henk Fraser: 'De selectie is te groot om te managen'

© RTV Utrecht
Utrecht - Het vertrek van Henk Fraser bij FC Utrecht was de enig mogelijke beslissing. Dat zegt Hans van Breukelen vrijdag in Een Berg Sport bij RTV Utrecht. Van Breukelen, voormalig doelman én voormalig technisch-directeur van de club uit de Domstad, vindt het goed dat Fraser zich dat zelf ook gerealiseerd heeft. "Het is voor iedereen waardeloos", aldus Van Breukelen.
Analist Gert Kruys heeft zich verbaasd over de Henk Fraser die hij bij FC Utrecht zag. "Hij leek niet zichzelf. Bij Sparta was hij een stoïcijnse veldheer. Bij FC Utrecht was hij heel onrustig. Je vraagt je af of hij misschien last heeft gehad van het feit dat de selectie veel te groot is." Van Breukelen denkt van wel. Hij denkt dat er door de grootte van de groep teveel ontevreden spelers zijn. "Een groep van 20, maximaal 24 plus drie keepers, dat is een stuk makkelijker te managen. De eerste elf zijn je vrienden, de nummers 12 tot 16 ook nog wel. Maar de rest niet."
Uiteraard gaat het ook over de opvolging van Fraser. Gert Kruys zou het liefst Peter Bosz of Giovanni van Bronckhorst zien. Ook Zeljko Petrovic zou volgens Kruys een goede keuze zijn. Van Breukelen noemt geen namen, maar geeft wel een advies. "FC Utrecht heeft de beste resultaten gehaald met Utrechtse trainers. Han Berger is de beste die we hebben gehad. Maar ook Nol de Ruiter, Frans Adelaar, Foeke Booy, Ton du Chatinier, Jan Wouters. Dat zijn jongens met het Utrecht-dna. Daar moet je je spelers dan ook op selecteren."
Kijk hier de aflevering met Hans van Breukelen
Als presentator René van den Berg oppert om het duo Stijn Vreven/Frans Adelaar aan te stellen is Van Breukelen erg positief over de trainer Stijn Vreven. "Ik sprak hem ooit bij NAC - PSV, hij was weer eens geschorst. Hij liep zijn carrière te verpesten. Maar spelers die met hem hebben gewerkt lopen met hem weg." Vreven moert dus leren zijn emoties in bedwang te houden, stelt Van Breukelen. "Je kunt je als trainer niet net zo gedragen dan als speler."

WK, de focus was weg

Uiteraard komt ook het WK en de kritiek op Louis van Gaal nog even ter sprake. Van Breukelen neemt het op voor Van Gaal. "Wij leggen sinds 1974 de nadruk op schoonheid, maar in topsport is winnen het enige dat telt." Daar ging het volgens Van Breukelen mis bij de strafschoppen tegen Argentinië. "Ze hadden zo goed geoefend, maar tijdens de strafschoppen waren de spelers meer met de Argentijnen bezig dan met de penalties. Dus de focus was weg."
De oud-doelman Oranje en FC Utrecht verwijst daarbij ook naar zijn oude club. "FC Utrecht is toch ook een ploeg die moet tonen dat ze ten koste van alles willen winnen.? Die mannen moeten erop klappen. Nederland was tegen Argentinië het gevaarlijkst toen we ouderwets Engels gingen spelen."
Van Breukelen vindt dat Van Gaal het prima heeft gedaan. "Die man heeft geen wedstrijd verloren met Oranje, maar hij gaat er twee keer uit na strafschoppen."