FC Utrecht-directeur Van Es: 'Haast maken met aanstellen nieuwe trainer'

© RTV Utrecht
Utrecht - FC Utrecht wil haast maken met de aanstelling van een nieuwe trainer. Dat zegt algemeen directeur Thijs van Es na een roerige week, waarin hoofdtrainer Henk Fraser opstapte na grensoverschrijdend gedrag. De huidige oplossing, met Aleksandar Rankovic, Twan Scheepers en Urby Emanuelson noemt hij heel nadrukkelijk 'tijdelijk.' "We zijn ons aan het voorbereiden op het zoeken naar een nieuwe trainer." Die moet er bij voorkeur op 8 januari, als FC Utrecht tegen Feyenoord speelt, al staan. "Er zit druk op, want je wil snel handelen om de focus goed te hebben.
Toch blijft de vraag wat Amin Younes heeft gedaan waardoor Fraser de grens overging hangen. Van Es weet het niet, en noemt in het interview de naam van de speler geen enkele keer. "Ook in de gesprekken die we hebben gevoerd met Henk blijkt dat het voor hem niet duidelijk is waarom het is gebeurd. Dat maakt het ook zo moeilijk, want je wilt een verklaring." Toch kun je, zonder goed te praten wat Fraser heeft gedaan, ook zeggen dat waar er twee vechten er twee schuld hebben. Van Es gaat daar niet op in. "De speler die dit heeft ondergaan, is slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Hij is weggelopen en naar huis gegaan."
Thijs van Es over het vertrek van Henk Fraser
Na het incident, dat zaterdag op de training plaatsvond, werd de directie direct geïnformeerd. "Onze eerste zorg was dat we de rust moesten behouden, niet vanuit de emotie moesten handelen", stelt Van Es. "We moesten goed kijken naar wat er is gebeurd en daarna rustig bedenken welke stappen genomen moesten worden." Op zondag ging de directie van FC Utrecht in gesprek met Fraser. "We zijn het gesprek aangegaan en hebben goed geluisterd." Op het incident zelf gaat Van Es niet in. "Dat is privé."
Hoewel de club al op zaterdag op de hoogte was van het grensoverschrijdend gedrag, ging Henk Fraser maandag toch mee naar Spanje. Dat gebeurde na langdurige gesprekken met de staf en de spelers. "Iedereen kwam tot de conclusie dat de focus moest zijn op de trainingsweek, dat de professionele knop om moest." Daarbij werd wel afgesproken dat Fraser in Spanje op de achtergrond zou blijven. Maar toen Van Es woensdag met technisch directeur Zuidam in Spanje uit het vliegtuig stapte, had Fraser al afscheid genomen van de spelersgroep. "Daar wisten wij niet van. Hij had zelf de conclusie getrokken dat het zo niet verder kon."
Een lijmpoging was niet aan de orde, stelt Van Es. "Als een supporter zoiets doet krijgt hij een stadionverbod. Als het op kantoor gebeurt zeg je ook niet: 'Je bent onder voorwaarden weer van harte welkom.' Het kán gewoon niet. Je blijft discussies houden."