Michel Vorm in Een Berg Sport: 'Nederland wordt geen wereldkampioen'

© RTV Utrecht
Utrecht - De vraag wie het WK gaat winnen blijft onbeantwoord, aan de tafel van Een Berg Sport met studiogast en tweevoudig WK-ganger Michel Vorm. Maar de Nieuwegeinse oud-doelman van Oranje weet één ding zeker. Nederland wordt geen wereldkampioen. "Nederland mist de vorm van de dag. Dat komt doordat het bij Ajax niet goed gaat, en Memphis komt terug van een blessure." Daarbij vindt Vorm het ook geen voordeel dat het toernooi midden in het seizoen plaatsvindt. "Er is geen tijd geweest voor oefenwedstrijden."
Toch snapt Vorm wel dat Louis van Gaal uitstraalt dat Nederland wereldkampioen kan worden. "Hij gelóóft het echt. En als de trainer dat uitstraalt, neem je als team die energie over." Vorm werkte in 2010 onder Bert van Marwijk en had vier jaar later te maken met Louis van Gaal. "Van Gaal is meer met de hele selectie bezig. Onder Van Marwijk was er een bubbel van 12, 13 man." Op de vraag wie voor hem als speler een fijnere coach was, antwoordt Vorm dan ook zonder aarzelen: "Van Gaal! Jullie zien alleen hoe hij in de media overkomt, maar hij is altijd bezig met balans. Hij haalt de familie erbij, waardoor je even geen voetbal aan je hoofd hebt. Het totale mensprincipe. Hij is daar heel goed in."
Michel Vorm speelde op het hoogste niveau voor FC Utrecht, Swansea City en Tottenham Hotspur. Hij kwam 15 keer uit voor Oranje. "In de kwalificatie voor het WK van 2014 keepte ik alles. En als ik niet geblesseerd was geraakt, was ik op het WK eerste keeper geweest." Nu was dat Jasper Cilissen. "Dat weet je bij Van Gaal. Jasper deed het goed, en als je het goed doet, krijg je een weer een kans."

Reserverol

Tijdens zo'n toernooi is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de reserves niet gaan mokken, maar deel uit blijven maken van het team. "Zo is het altijd met voetbal, je bent met meer dan elf." De Nieuwegeiner ervoer het zelf toen hij bij Tottenham Hotspur tweede keus werd achter de Franse topkeeper Hugo Lloris. "Als je het hem vraagt denk ik dat hij zal beamen dat ik heel belangrijk voor hem ben geweest", zegt Vorm, die in Brazilië door Van Gaal op de valreep nog werd beloond voor zijn bijdrage aan het team. Aan het einde van de wedstrijd om het brons mocht hij invallen. Het was zijn laatste optreden in het Nederlands elftal.
Nu volgt hij het van een afstand, ook de discussie over de keepers. Dat Andries Noppert eerste keus is, verbaast hem niet echt. "Pasveer is niet goed in vorm, Bijlow is wel goed bezig maar oogt soms onrustig", stelt Vorm. "En Noppert is in vorm, en stoïcijns." De oud-doelman gaat niet echt in op de afwezigheid van Jasper Cilissen, en de verhalen over zijn egoïsme die de ronde doen. "Iedere voetballer is egoïstisch. Maar Van Gaal wil het kleinste risico dat iemand het proces verstoort uitsluiten. Hij wil niets aan het toeval overlaten."
Op de WK's waar Vorm bij was, in Zuid Afrika en Brazilië, ging het wel eens over de politieke situatie, maar nooit zo extreem als nu in Qatar. "Destijds ging het er in de groep nauwelijks over. Je leeft in een bubbel. Nu merk je wel dat de jongens er last van hebben. En ik vind het oneerlijk om het voetballers kwalijk te nemen."

Berhalter

Gert Kruys vertelt over de periode waarin hij als trainer van SC Cambuur Greg Berhalter, de coach van Oranjes volgende tegenstander Team USA, onder zijn hoede had. "Als ik hem langs de lijn zie staan, zo gepassioneerd, het vuur uit zijn ogen. Zo was hij als ook als speler. Als wij waren gestopt met trainen, ging hij nog twee uur door. Buikspieroefeningen, sprintjes trekken, trappen, passen." Berhalter was door zijn mentaliteit een ideale speler voor een trainer. "Als ik tegen hem zei dat hij door een muur moest lopen, liep hij door een muur."
Kijk hier de hele aflevering van Een Berg Sport